Rusija kljub ugotovitvam preiskovalcev zavrača obtožbe Nizozemcev glede sestrelitve malezijskega letala

Foto: epa

Rusko zunanje ministrstvo je v ponedeljek na pogovor povabilo nizozemskega veleposlanika v Moskvi in mu izrazilo nezadovoljstvo zaradi ugotovitve mednarodnih preiskovalcev o sestrelitvi malezijskega potniškega letala, ki je julija 2014 z 298 ljudmi na krovu strmoglavilo na vzhodu Ukrajine. 

Mednarodna ekipa preiskovalcev, ki jo vodijo Nizozemci, je minulo sredo objavila ugotovitve o sestrelitvi malezijskega potniškega letala, ki je bilo setreljeno 17. julija 2014 na območju vzhodne Ukrajine v času med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki na območju. Raketa, s katero je bilo letalo sestreljeno, bi naj bila pripeljana iz Rusije in po izstrelitvi odpeljana nazaj. V to sestrelitev bi naj bilo vpletenih okoli 100 ljudi.

Rusija bila neposredno vpletena
Rusko veleposlaništvo je po ugotovitvah preiskovalcev poslalo pojasnilo veleposlaniku Reneeju Jones-Bosu, zakaj rezultati nizozemskih preiskovalcev ne morejo biti zadovoljujoče za Rusijo. Nizozemsko zunanje ministrstvo pa je v zadevi pojasnila videlo priložnost za ponoven poziv Rusiji k sodelovanju, da bi odgovorne privedli pred roko pravice.

Kijev je v odzivu ocenil, da ugotovitve dokazujejo neposredno vpletenost Rusije, Moskva pa jih je označila za pristranske in politično motivirane. Slednja je v preteklosti večkrat ponovila tudi, da za sestrelitvijo stoji Ukrajina.

Tudi nizozemci povabili ruskega veleposlanika
“V želji, da pojasnimo dodatne razloge, zaradi katerih Rusija ne sprejema metod, ki so jih uporabili mednarodni preiskovalci, bo rusko zunanje ministrstvo 3. oktobra povabilo na pogovor nizozemskega veleposlanika v Moskvi,” je danes sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Nizozemsko zunanje ministrstvo pa je v petek na pogovor povabilo ruskega veleposlanika na Nizozemskem zaradi ruskih “neutemeljenih kritik” mednarodnih preiskovalcev.

K. Ž., STA

 • xtc

  Lažnivi;psiljevalski;zločinski ruski komunisti:

 • Dostmamrecesije

  Kdaj pa je Putkova oblast že kaj po pravici povedala. Nikoli. Veš, da ne Rus kriv. To pa ne.

 • Dostmamrecesije

  Komunizem ne pozna meja.

 • garfi

  putkoti se delajo neumne
  letalska družba je enako neumna

  • Dostmamrecesije

   In grozijo celemu svetu. Komunizem drži pokonci samo jedrsko orožje. Glej Rusija, SK, Kitajska. Žalostno, da tako kratek čas, ko človek živi, mora prenašati takšne, kot je Putka.

 • Olga

  Ja, a naši KOMUNISTIČNI ZLOČINCI so pa priznali svoje zločine?!! Laž, kraja, goljufija, podtikanja in umori so odlike komunistov! Putin je iz pravega brloga!

 • BananaNjam

  “Raketa, s katero je bilo letalo sestreljeno, bi naj bila pripeljana iz Rusije in po izstrelitvi odpeljana nazaj.” VIC DNEVA!!! Buahahahaha! Ergo, Rusi niso krivi!

  • xtc

   Če skušaš ispasti bedak ali bebec_naj te pohvalim ;si definitivno na pravi poti:

  • garfi

   sistem

   • BananaNjam

    Preberi članek še enkrat in ti bo jasno, da novinarjem na portalu dol visi za COPY PASTE napake. Najbrž nimajo keša za lektorja. Bo treba zrihtat kako Patrio prej, da bo provizija….

  • Franc Šink

   Si že kdaj slišal za lansirno rampo? Njo so odpeljali nazaj.

   • BananaNjam

    Poudaril sem COPY PASTE delo portala, ki se mu naj bi šlo za resnico. O sesutju MH17 tule ne verjamem ničemur več, dokler ZDA ne dajo ven satelitske slike rušenja letala (trdijo, da jih imajo), jih pa niso dali tej preiskovalni komisiji.

 • xtc

  Dobro sespomnim kričanja levorusofilskih trolov po portalih;ko je vPerzijskem zalivu križarka ZDA sestrelila iransko potniško letalo;ki se ni odzvalo na njena opozorila naj spremeni smer in je letelo nadalje naprej proti križarki;ki je iztrelila raketo:
  Seveda se je pokazalo ;da je šlo za napako tako posadke na križarki;kot posadke na letalu;ki se opozorilom ni odzvala;a so bile kljub temu izplačane odškodnine svojcem:
  Posadka na križarki je po radarskem odsevu presodila ;da gre nemara za bombnik ne potniško letalo;napaka posadke pa je bila ;da se ni oddaljila ali menjala smeri letala:
  Skratka splet naklučij in smole a seje priznanje podalo;kar seveda v Ruskem primeru ni prvič podobno so že sestrelili japonsko potniško letalo nad Sahalinom;čeprav so piloti lovcev videli dagre za potniški Jumbo JAL a:

 • Dostmamrecesije

  Že ta naslov na RTV slo nam vse pove, kakšna je ruska oblast: Putin suspendiral sporazum z ZDA o uničenju plutonija v vojaške namene

 • BananaNjam

  Kako ste eni pametni v komentiranju. Pa članka sploh ne preberete natančno. Sami predsodki so vas do Rusov in še prej komunizma! Portal nova24 naj bi bil prvi v službi resnice. Ampak, če dobro pogledate, nam ta portal samo kopira “določene” resnice iz “določenih portalov”. Nihče pa se pred objavo članka ni poglobil v to, kaj sploh objavijo! Torej, če je od ZDA oz. NATO zaveznice, oh potem pa je vse res! Sledi Copy-Paste in vaše nadaljnje zgražanje nad Rusi. Seveda je treba vplesti še komunjare, potem pa hitro v hosto! Nova24 trdi, da citiram: “Raketa, s katero je bilo letalo sestreljeno, bi naj bila pripeljana iz Rusije in po izstrelitvi odpeljana nazaj.” Mislim, WTF!!!? Ruske rakete so neuničljive! Vau! Prpelejo jo iz Rusije, z njo sestrelijo avion tako, da se razpoči, sestavi nazaj, pade dol na zemljo in Rusi jo potem odpelejo nazaj v Rusijo! Ma kake buče nam tu prodajate, ow!!!

 • mojadezela

  Raketa, s katero je bilo letalo sestreljeno, bi naj bila pripeljana iz Rusije in po izstrelitvi odpeljana nazaj.
  Kako je možno, da so izstreljeno raketo potem odpeljali nazaj v Rusijo? Blatenje Rusije se nadaljuje. Res ne vem, kaj naj bi imeli Rusi od tega, da načrtno sestrelijo potniško letalo? To je farsa.

 • Franc Šink

  V Rusiji je vedno in večni “njet”

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!