Rusija ne želi premirja v Alepu, temveč “superfiniš”

Prizor iz obleganega Alepa (Foto: epa).

Rusija je od začetka državljanske vojne (2011) v Siriji v ponedeljek že šestič vložila veto na predlog resolucije Varnostnega sveta ZN o Siriji, Kitajska pa petič. Z resolucijo so hotele zahodne države uvesti sedemdnevno premirje v obleganem Alepu in  omogočiti humanitarni dostop.

Ruski veleposlanik pri ZN, Vitalij Čurkin, je želel, da se glasovanje preloži do torka, ker naj bi bili ameriški in ruski pogajalci v Ženevi blizu dogovora o umiku upornikov iz vzhodnega dela Alepa, ki ga oblegajo sile režima Bašarja al Asada in Rusije.

Rusi želijo pridobiti čas in “osvoboditi” čim več ozemlja
Namestnica veleposlanice ZDA Michele Sison je to razglasila za izmišljotino, ker dogovora ni na obzorju, saj se uporniki nočejo umakniti. Rusiji in Kitajski se je proti resoluciji pridružila Venezuela, Angola se je vzdržala, 11 držav članic Varnostnega sveta ZN pa jo je podprlo.

Pri svojem posredovanju v Siriji sta v ponedeljek izgubili življenje dve ruski medicinski sestri med uporniškim obstreljevanjem Alepa, ki je pod nadzorom vladnih in ruskih sil, prav tako je ruski lovec pri pristajanju zgrešil pristajalno stezo na letalonosilki in strmoglavil v Sredozemskem morju.

A. B., STA

 • Osti jarej

  .aaaa dej?!?

 • tarantela

  Sej so tud Kitajci na isti politični liniji z Rusi.

 • domovina mili dom

  Diktatorji podpirajo diktatorje. Če pa so ti rdeči, je pa to na kubik.

 • Franc Šink

  Kakšno premirje neki? Finiš in nič drugega!! Premirje je iznajdba nesposobnih politikov in generalov.

 • Kat Wilson

  No, vsaj nekdo ki se bori proti ISIS. Trump je prezaposlen z MAGA, prejšnji establišment pa je te islamistične demone ustvaril. Nevem, čemu je tak problem, če Rusija tokrat pomaga Siriji. Aja, politično vam niso všeč, čeprav se borijo za sekularni sistem v Siriji in eliminacijo radikalcev. Nevem, a je problem to da so ortodoksni in ne katoliški? Ali mogoče zato ker je rusija nekoč bila komunistična? Res mi ni jasno, ampak očitno se SDS propaganda rada spotika ob preteklost in vidi samo to, povsod.

 • hondica

  Bravo Rusija, zradirajte tale ISIS, pa naj ga Clintobama še tako podpira.

 • razerznak

  a nova vi hočte da se terroriste alnusra pa alkajda pusti žive? mal falirate

  • Caetano

   Bolj pomemben je boj z IS v Mosulu in Raki, kot pa to v Alepu z Al Nusro et. consortes.

 • hle

  Lahko bi napisali da sta tisti dve medicinki umrli ob granatiranju Ruske mobilne bolnišnice kamor se zatekajo prebivalci vzhodnega Alepa po pomoč

  • xtc

   Ruskim komunistom nikoli ni bilo mar za lastne med drug vojno so lastnih pobili v preisilnih juriših več kot Nemci:

   • mojadezela

    Ruski komunisti, tisti ki so pobijali v glavnem niso bili Rusi, tako, da o pobojih lastnih ljudi tu ne moremo govoriti.

 • xtc

  Proruski troli zopet v polnem pogonu_so pa zelo tiho v tem ;da so za naszanek Al Khaide in Talibanov najbolj odgovorni ravno Rusi ;s svojim i komunističnbimi prijatelji v Afganistanu ;kjer so peljali tako svinjarijo ;d se je narod zradikaliziral nato pa so goli in bosi morali pobegniti od tam še prej pa pustli tamveč kot miljon soldatov in verčino vojaške opreme:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!