Rusija zavrnila francoske zahteve za ustavitev ognja

Foto: epa

Včeraj se je v zvezi z Alepom ruski veleposlanik pri Združenih narodih, Vitalij Čurkin, jasno zavzel za vzpostavitev državne oblasti sirskega predsednika Bašarja al Asada v Alepu. Danes pa je zavrnil najnovejši predlog francoske resolucije za razglasitev premirja ter izjavil, da premirje tam ni možno.

V ponedeljek so ZDA prekinile dvostransko sodelovanje z Rusijo pri reševanju krize v Siriji. Trdijo, da Rusija ni izpolnila svojih obveznosti iz dogovora o premirju, ki sta ga ameriški in ruski zunanji minister John Kerry in Sergej Lavrov dosegla 9. septembra. “Vsi so že izgubili potrpljenje z Rusijo,” je izjavil predstavnik Bele hiše, John Earnest.

Jabolko spora
Američani so obtožili Ruse, da napadajo skupaj z vladnimi zračnimi silami civilne cilje, vključno s konvojem humanitarne pomoči. Rusi pa jim vračajo, da Američani ne ločijo med uporniki zoper Asadov režim ter džihadisti, povezanimi z Al Kaido.

John Kerry in Sergej Lavrov (Foto: epa).

John Kerry in Sergej Lavrov (Foto: epa).

ZN obžalujejo propad premirja
Zaradi propada rusko-ameriškega dialoga o Siriji je posebni odposlanec ZN za Sirijo, Staffan de Mistura,  izrazil globoko obžalovanje. Zagotovil je, da si bodo Združeni narodi še naprej prizadevali za politično rešitev konflikta v Siriji. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa naj v petih dneh predstavil mehanizme za nadzor premirja.

Sirski režim hoče zavzeti Alep
Alep je strateško pomembno mesto za režim Bašarja al Asada, saj se nahaja znotraj osvobojenega ozemlja. Sirske zračne sile zato ob podpori ruskih bombardirajo vzhodni del mesta, ki je v rokah upornikov. Ubitih je bilo več kot 200 ljudi, večinoma civilistov, bombardirajo tudi.bolnišnice, tako je bila uničena največja tamkajšnja bolnišnica.

Rusija se opredeljuje za Bašarja al Asada in proti teroristom
Čurkin je v VS ZN dejal, da mora biti prioriteta boj proti islamskim teroristom, zato bi rad okrepil zračne napade. Glede resolucije je izjavil, da če je edini učinek, ki ga želi vzpostaviti generalni sekretar, opazovalni mehanizem, nima posebnega smisla, da bi sploh imeli to resolucijo, kot poroča AFP. V prepričanju, da se Rusija bori samo proti teroristom,  po njegovem mnenju načrt za premirje v Alepu nima  nobene možnosti.

 

A. B., STA