Rusiji alarmantno zmanjkuje denarja – bo sledil bankrot?

Berač na moskovski ulici (foto: epa)

Rusko finančno ministrstvo poroča, da se je v Rusiji po skoraj dveh letih recesije drastično zmanjšal proračun na 32,2 milijarde dolarjev. Za primerjavo – še preden so cene nafte na svetovnem trgu začele padati, je septembra 2014 proračun znašal 91,7 milijarde dolarjev.

Analitični strokovnjaki menijo, da se bo situacija samo še slabšala, in so podali oceno, da se bo do konca leta proračun skrčil na 15 milijard dolarjev.

CNN poroča, da je proračun Rusije za leto 2016 oblikovan na predpostavki, da je država zmožna prodati sodček nafte za 50 dolarjev. Vendar je v prvih osmih mesecih povprečna cena nafte znašala manj kot 43 dolarjev. Nafta trenutno predstavlja le 37 % vseh javnofinančnih prihodkov, za razliko od predlani, ko je predstavljala kar 50 %.

Rusko gospodarstvo je bilo v recesiji 18 mesecev
Ruski rezervni sklad je namenjen za pokrivanje primanjkljajev v državnem proračunu v času nizkih prihodkov od nafte in plina. Vlada je namignila, da ko bodo rezerve iz rezervnega sklada izčrpane, bo potrebno denar začeti črpati iz sklada za blaginjo, v katerem je več kot 70 milijard dolarjev. Ta sklad prvotno ni namenjen za pokrivanje proračunskih primanjkljajev, temveč za financiranje pokojnin in velikih investicijskih projektov.

Ruska oligarhija še vedno v zlatih kletkah (foto: epa)

Ruska oligarhija še vedno v zlatih kletkah (foto: epa)

Ruska centralna banka je v poskusu, da bi zagnala gospodarstvo, znižala obrestne mere iz 10,50 % na 10 %. Banka je v oktobru 2013 imela 524 milijard dolarjev rezerv, ki so se zmanjšale na 395 milijard dolarjev. Med letoma 2014 in 2015 je banka porabila več kot 140 milijard dolarjev v deviznih rezervah za reševanje rublja pred propadom. Strategija ni delovala in banke so jo počasi opustile. Rubelj je v januarju padel na točko, ko je 82 rubljev znašalo en dolar, trenutno pa znaša en dolar 65 rubljev.

Rusijo jezi ravnanje EU
Padci cen so Rusijo prizadeli, ko so zahodne države proti Rusiji uvedle sankcije zaradi njene vloge v krizi v Ukrajini. EU je odrekla financiranje najpomembnejših ruskih podjetij, s tem ko je prepovedala uvoz številnih izdelkov z ruskim poreklom.

N. Ž.