Ruske plačance v Siriji naj bi vodil nekdanji kriminalec in tajkun “Putinov kuhar”

Foto: epa

Ameriški mediji na podlagi poročil obveščevalnih agencij poročajo, da je ruski oligarh, povezan z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, odgovoren za ruske plačance v Siriji. Jevgenij Prigožin, znan kot “Putinov kuhar”, naj bi pomagal spraviti plačance v Sirijo, še prej pa v Ukrajino.

Washington Post je poročal, da so Prigožina posneli med pogovori s predstavniki ruske in sirske vlade glede napada sil sirskega predsednika Bašarja al Asada na položaje uporniških sirskih demokratičnih sil. V napadu so sodelovali tudi ruski plačanci, med uporniki pa so bili ameriški vojaki. Prigožin naj bi sirskim uradnikom povedal, da je od ministrstva dobil zeleno luč za hitro in močno pobudo na začetku februarja. Okoli 500 sirskih vojakov in ruskih plačancev je potem 7. februarja s tanki, topovi in raketami prodiralo proti uporniški bazi, Američani so nemudoma poklicali na pomoč bojna letala in helikopterje.

Po koncu boja so Američani našli nekaj sto trupel nasprotnikov, ranjen pa je bil le en sirski upornik. Tako je spopad opisala tiskovna predstavnica Pentagona Dana White. Rusija je sprva vpletenost zanikala, pozneje pa je priznala nekaj mrtvih in ranjenih, ki so jih prepeljali na zdravljenje v Rusijo. Ameriški obveščevalci so prepričani, da je Prigožin vodja ruskih plačancev v Siriji.

Ameriška tiskovna agencija AP navaja, da je Prigožin pošiljal plačance tudi v Ukrajino prek podjetja Wagner Group, ki je pod ameriškimi sankcijami. Njegovo podjetje Evro Polis naj bi imelo pogodbo s sirsko državno naftno družbo, po kateri mu pripada 25 odstotkov proizvodnje nafte in plina z nahajališč, ki jih zavzamejo in zavarujejo ruski plačanci.

Od kriminalca do tajkuna
Šestinpetdesetletni Prigožin je obiskoval šolo za nadarjene športnike, kmalu pa je prišel navzkriž z zakonom, saj je pri 18 letih vodil verigo prostitucije in ropal. Obsojen je bil na devet let zapora. Na prostosti je začel s prodajo hot dogov, se širil in konec 90. let prejšnjega stoletja že imel v lasti več dragih restavracij, v katere je zahajal tudi Putin.

Vzpon mu je omogočil ruski predsednik Putin. (Foto: epa)

Konec 90. let prejšnjega stoletja se ga je že prijel naziv “Putinov kuharski mojster”. Leta 2010 naj bi njegova podjetja začela brez težav dobivati dobičkonosne pogodbe z rusko vojsko. Preiskava ruske zvezne agencije proti monopolom se je novembra na hitro končala. Prigožin naj bi danes imel več sto milijonov dolarjev.

Posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve ga je dal na seznam obtoženih Rusov kot šefa tako imenovane tovarne računalniških trolov. To je podjetja Internet Research Agency, kjer so proizvajali lažne novice. Najprej za potrebe domačega trga, od leta 2014 pa so dejavnosti razširili v ZDA.

C. Š.

 • Steiermark

  komunistično kahlova ruska naveza….

 • Anton

  Putinov kuhar” , pri tej besedni zvezi se mi je avtomatično vzpostavila asociacija na film Steva Seagala,

  under siege(Oblegani)
  sarkazem press

 • Ja to je Ruska vojska- specialci in tam so uradno povabljeni od Sirije. Zakaj slabšalni prizvok?
  Po raziskovanju pa se je pokazalo da je tam čreda džihadističnih klavcev stoterih imen, ki so bili pripeljani in finacirani tam iz strani globoke države v amehiki. Ni veliko poročanja o svinjarijah, ki so jih počeli in jih še počenjajo… Zakaj medijsko molčanje o invaziji države zla SA v Jemnu..

 • Caesar

  Ti plačanci so pač zasebni prostovoljci in ne uradna vojska, zato opravljajo naloge po zahtevah naročnika. Glede na to, da v Siriji uničujejo teroriste in s tem posredno tudi branijo Evropo in našo državo pred teroristi, je to zelo pozitivno in jim lahko želimo samo čim več uspeha pri delu.

  • xtc

   Rusi branijo Evropo?
   Glej bedak,Rusi so res s pomočjo ZDA premagali Hitlerja a so Hitlerja tudi zamenjali s svojo okupacijo-torej nehaj nabijat.

 • vrata

  Kaj tudi vi enako kot RTV SLO podpirate džihadiste v Siriji,…..ali pa sekularni režim Asada ki z veliko pomočjo Putina radira džihadiste in dela sive lase njihovim sponzorjem Katarju, Rijadu,…?

 • šmentanamuha

  Aha, Rusi, ki pomagajo legalno izvoljenemu predsedniku Asadu, so plačanci, američani, ki so v vrstah teroristov in napadajo legalno izvoljenega predsednika, pa so dobrosrčni volunterji. Nehajte ga srat! In seveda, junaški Američani so skupaj s svojimi prijatelji džihadisti pobili vse Ruse, tako kot Rambo v njihovih filmih. Pejte se srat s takimi novicami, ki so jih ameriški mediji dobili od “ameriških obveščevalcev”. Verjetno tistih, ki so videli Putina, kako ponareja volilne glasove za Trumpa. Džizs, kaki zmazek od članka!

  • tramal

   Seveda je bil diktator asad izvoljen 110 procentno,saj je na oblasti.Tudi diktator tito je imel vedno 110 procentov .Pa se vprašaj zakaj.

 • Rusi so tam na povabilo sirske vlade, američani pa so tam v nasprotju z vsemi mednarodnimi zakoni okupirali del sirskega ozemlja in postavili najmanj deset vojaških baz, do danes verjetno že več, kot da to ni dovolj, pomagajo vsem možnim derivatom Al Kaide, ISISa in podobnih teroristov. Američani delajo vse da bi zamenjali vlado v Siriji, aktivno že leta (wikileaks), in za dosego svojega cilja jim nič ni preveč, tudi pajdašenje s teroristi ne.

  • xtc

   Assadu je bilo jasno sporočeno ,da mora oditi.

   • Trump’s Attack on Syria Violated US and International Law.

    • xtc

     Bebo?
     A si prebral kdo je koga napadel?
     Samo tako iz radovednosti?

     • ZDA Sirske enote, plus okupirali so del sirskega ozemlja. Ni Sirija napadla ZDA, sirska vojska se bori na svojem ozemlju, proti teroristom in okupatorju ZDA.

     • ZDA Sirske enote, plus okupirali so del sirskega ozemlja. Ni Sirija napadla ZDA, sirska vojska se bori na svojem ozemlju, proti teroristom in okupatorju ZDA.

  • xtc

   Preden nabijaš nadalje ravno tvoji oboževani Rusi so vzgojili Al Khaido in Talibane v Afganistanu-tiorej utihni.

 • xtc

  Putinova mafija v Siriji počne isto kot v Ukrajini ,a ker so bili Ukrajinci bolj neprevidni mu je dobro uspelo v Siriji pa se je zataknilo,nikoli nebo dolgo,ko bosta ZDA in Izrael na lepem zdrobila Assadovo in putinovo druščino na kup.

  • hle

   V Ukraini se danes dogaja nekaj podobnega kot se je v Nemčiji pred prihodom nacistov na oblast vendar nam mediji to skrbno prikrivajo verjetno so tudi akterji v ozadju isti kot takrat

   • xtc

    S kom so že sodelovali nacional socialisti in hodili po instrukcije tja?
    Moskva in NKVD.

  • Burek Burecki

   Kr rajci se ja. A ti ni dovol rajcanja z jansetovo zmago na letosnjih volitvah?

 • “Njegovo podjetje Evro Polis naj bi imelo pogodbo s sirsko državno naftno družbo, po kateri mu pripada 25 odstotkov proizvodnje nafte in plina z nahajališč, ki jih zavzamejo in zavarujejo ruski plačanci.”

  Ne zavzamejo, ko jih osvobodijo iz rok teroristov / zahoda.

  • xtc

   Sej ga bodo ZDA osvobodile pogodbe in Assada kmalu.

   • ja, največji teroristi ZDA se zelo trudijo v tej smeri

    • xtc

     Ja ravno zato podpirajo Hamas,Hesbolah,Fatah in ostalle teroriste.

 • Burek Burecki

  Nabijanje naci-propagande direktno iz washingtona…

  • tramal

   Bedak ,a nisi bral da so rusi vse priznali.To so povedali po komunistični televiziji.

 • xtc

  Levakom je nerodno ,ker so Američani razsuli Assadovo bando in Putikine heroje.
  Nič lepšega kot po luftu leteči ruski plačanci z osmojenimi r***** in assadova banda,ki je s**** v Siriji začela.
  Ne pozabit Assad ,je sin Assada klavca starejšega podpornika mednarodnega terorizma in Titekov ega prijatelja po socializmu in terorizmu.

 • BananaNjam

  Takole torej lezete janšisti američanom v rit. Dol vam visi za uničevanje teroristov v Siriji. Če za njimi joče amerika, tudi vi za njimi jočete. Pa začnite že zbirati zamaške za alkajdo no!

  • tramal

   Opica ,spet si jim ušel iz živalskega vrta.

   • BananaNjam

    Ko ni protiargumenta, se spustiš na Janševo pezdenje in širiš njegov gnoj. Tipično!

  • xtc

   Dragi moj bebo ,veš nismo otroci Talibane in Al Khaido v Afganistanu je zaredila ravno vaša ljubljena SZ s terorjem nad narodom.

   • BananaNjam

    Ma keri idiot mi tlele odgovarja. Komunizma ni več, socializma ni več, SZ ni več. Ste pa idioti, kot si ti.

 • tramal

  Rusi so spet dobili po nosu .Večne zgube tako kot srbini.Če hoče še kdo na oni svet po hitrem postopku se naj hitro pridruži rusom .Amerikanci radi bumbardirajo bedake ,kar je edino prav.

 • xtc

  Rusofilski izdajalci kot vedno-le čakam le kdaj še bo nek enak idiot šel pred veleposlaništvo ZDA v Ljubljani in se raztrelil,nebi me niti čudilo ob vseh teh norostih,ki jih berem.
  Sicer pa takole;Slovenija je zaveznica NATO,rusofilija,srbofilija in Yugofilija nima tukaj kaj izkati,kdor se ne strinja z tem naj odrine v Rusijo,Srbijo ali Sirijo zaradi mene.Če vam tukaj ni všeč in vam je Rusija in Srbija,ki niso naši zaveznici všeč,kufre v roko in pot pod noge tja-izdajalci enkrat izdajalci vedno.

 • Dostmamrecesije

  V Rusiji so sami kriminalci, tako da bi bil vodja težko nekdo pošten. Naj živita korupcija in vodka!

 • Dostmamrecesije

  Ja, hudič je, če se ti država sesuva. Milijarde se ne bodo več zlivale na njegov račun. Ti ubožec Putin.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!