Ruske zračne sile proti ISIS: Bo terorizem v Siriji končno poražen?

Foto: epa

Ruske zračne sile so uničile veliko število vojakov, vozil in orožja velikega kalibra v sirskem mestu Deir ez-Zor, poroča rusko obrambno ministrstvo. “Ruske zračne sile so uničile še en velik steber borcev ISIS, ki se je odpravljal na območje mesta Deir ez-Zor, kjer mednarodni teroristi poskušajo preoblikovati in opremiti še svojo zadnjo bazo v Siriji,” pravijo v izjavi.

Ministrstvo je poudarilo, da je bilo ubitih več kot 200 vojakov, uničili pa so tudi njihova masovna vozila, opremljena s strelivom in okrog 20 terorističnih terenskih avtomobilov, oboroženih z orožjem velikega kalibra. Ob tem so ruski reaktivci teroristom vzeli tudi številna oklepna vozila, vključno s tankerji.

Se približuje konec ”džihadističnega kraljestva”?
Teroristi, ki so utrpeli velike izgube v provincah Raqa in Homs, zdaj preizkušali svojo srečo v Deir ez-Zoru, a bo tudi ta poraz odločilno zaznamoval poraz celotne teroristične organizacije. “Poraz ISIS-a v regiji Deir ez-Zor je odločilni poraz mednarodne teroristične skupine v Sirski arabski republiki,” je poudarilo ministrstvo za obrambo in podprlo besede ruskega obrambnega ministra Sergeja Shoiguja. Pred več kot enim tednom je ta dejal, da padec islamske države v Deir ez-Zoru lahko signalizira konec džihadističnega samooklicanega kraljestva. “Obstajajo ključne točke, vključno z Deir ez-Zorom. Tam se že več kot eno leto vrstijo vojaške akcije. Ljudje se pogumno borijo. Redno so tja dostavljena zdravila, streliva in hrana,” je dejal Shoigu.

Skozi leta jih je iz Deir ez-Zora veliko pobegnilo, a danes še zmeraj tam živi približno 125.000 civilistov. Vojska si še naprej prizadeva za osvoboditev mesta pred obleganjem. Ob sirskih in ruskih napadih na teroriste v mestih Wadi al-Tharda, Taliet Aloush in Sarit Jneid so vojaške enote včeraj napadle še skupino na pokopališču, poroča SANA. Tiskovna agencija vlade v Siriji je sporočila, da je iz province pobegnilo neznano število članov teroristične organizacije ISIS, ki jim jih še ni uspelo ujeti.

A. L.