Ruski vohuni v Ameriki so resen varnostni problem – informacije za morebiten napad zbirajo že več desetletij

Foto: iStock

Po informacijah ameriške CNN naj bi Rusija v Združene države Amerike pošiljala številne vohune. Po mnenju varnostnega analitika Steva Halla naj bi vohuni skušali dobiti različne informacije, ki bi jim koristile ob morebitnem napadu. Donald Trump je med sestankom z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom omenil to težavo, Putin pa je kakršno koli vpletenost v zadevo zanikal.

Primer vohunjenja Rusov v ZDA so odkrili leta 2010, ko se je na videz nenavadna ameriška družina izkazala za vohune. Par, po imenu Richard in Cynthia Murphy, sta bila videti kot tipična ameriška starša, imela sta hčerki Liso in Kate. Cynthia naj bi delala kot finančna svetovalka, Richard pa je bil po izjavah sosedov doma in je skrbel za otroke. Resnica je prišla na dan, ko so pripadniki FBI zaradi sumov vohunjenja vdrli v hišo in jo preiskali.

Sosedje so bili nad odkritjem agentov šokirani, kar pomeni, da sta Vladimir in Lydia Guryev, tako jima je bilo namreč v resnici ime, dobro opravljala svoje delo kar slabih 20 let. Podatke sta zbirala za rusko SVR, ki naj bi bila po poročanju FBI nacionalna varnostna agencija.

N. Š.

 • althar

  Seveda so vohuni vseh večjih držav v vseh drugih državah, to pač ni nobena novica.

  CNN je kot Dnevnik, Hanzi TV ali Mladina – ničvredno trobilo globoke države.

 • Najplemenitejši

  CNN? Hahahahahahaha! Mogoče bi kaj o ruskih vohunih povedali na FOX TV? Najbolj pa so o vohunstvu seznanjeni na TV, ki je baje v službi resnice, hohohohoho!

 • Vince Blake

  Mislim…nova24?
  Zdaj ste pa odkrili toplo vodo. In to s povzemanjem CNN, medijske hiše, katera že pol leta goni štorijo o Trupovih povezavah z Rusijo, pa do zdaj nobenemu ni uspelo še nič dokazati.
  Valjda, da imajo Rusi svoje “krte” v ZDA, isto kot imajo Amerikanci svoje krte v Rusiji.

 • hle

  Ob morebitnem napadu na Ameriko pa dajte se že enkrat zresnit najbrž Rusi kopičijo orožje na Ameriških mejah ali je le obratno itak pa vsi vohunijo eden drugega

 • Snorri Sturluson
 • Caetano

  Trump z uspehom razbija IS kalifat, ki pa ne bi nastal brez naveze med Arabci, Obamovo vlado in Turki. To je glavna nevarnost danes. Jihadizem in islamizacija. Posebej v Evropi. Nevarnost Rusije je v drugem planu.

  V glavnem so vodilni evropski politiki ujeti v arabske zanke. V 70. letih so se obvezali po naftni krizi s sporazumi, da bodo dovolili enostransko imigracijo in da bodo dali imigrantom t.i. kulturne pravice. Novo upanje je v politiki Orbana, Zemana, Poljakov…

  Rezultati Trumpovega dela so jasno vidni. IS je na kolenih medtem ko je pod Obamo le rastel. Za tisto kar je Obama naredil zoper IS pa je dal koncesije Irancem in Turkom, ki so oboji islamistoli. Medtem pa se je Trump obrnil na Kurde kar je pravilna izbira.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!