Rusom prepovedali nastop

(Foto: epa)

Mednarodna atletska zveza IAAF je zavrnila prošnje 68 ruskih atletov za nastop na avgustovskih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. V Braziliji bo lahko tekmovala skakalka v daljino Darja Klišina, kateri je IAAF ugodil.

IAAF je junija glasovala za nadaljevanje suspenza ruskih atletov po državno spodbujenem dopingu in korupciji v atletiki. Toda kljub kazni je pustila odprta vrata za Rio določenim ruskim športnikom, in sicer tistim, ki vadijo v tujini. Na podlagi tega bo v Riu lahko tekmovala le Klišina, ki vadi na akademiji v Bradentonu na Floridi.

“Prepovedi so prišle za vse, le za Klišino ne,” je za rusko tiskovno agencijo Tass povedala Aleksandra Briliantova, vodja pravnega oddelka ruskega olimpijskega komiteja.

Prošnje oddajali posamično in v dobri veri
Ruski atleti so prošnje oddajali posamično, med njimi sta večkratna svetovna in olimpijska prvakinja v skoku s palico Jelena Isinbajeva ter aktualni svetovni prvak v teku čez ovire na 110 metrov Sergej Šubenkov.

Ruska atletinja Julija Stepanova, ki je z možem Vitalijem razkrivala podatke o sistematičnem dopingu v Rusiji, na mednarodnih tekmovanjih, tudi na evropskem prvenstvu in olimpijskih igrah, lahko nastopa kot neodvisna atletinja. Mednarodni olimpijski komite je sicer odločil, da bodo Rusi, ki bodo lahko nastopili na poletnih olimpijskih igrah, avgusta v Riu tekmovali pod rusko zastavo.

Veliko ruskih atletov je individualno oddalo prošnjo za nastop na IO v Riu in zdaj čakajo na zaslišanje ter odločitev Mednarodnega športnega razsodišča, ki je njihovo zadnje upanje.

B.P., STA

 • garfi

  Naj pridejo k nam, tu je vse dovoljeno tako kot v rusiji.

 • Jojo

  Ko se politika mesa v sport potem to vec ni sport ampak cirkus…

  • soc

   Ko država podpre drogiranje (= dopingiranje) športnikov v imenu državnega interesa, to ni več šport, ampak politika. Celotni vzhodni blok do padca železne zavese, danes Kuba in Rusija, verjetno tudi Kitajska.

   • pokvarjeniSvet

    Se strinjam glede dopinga, to je sranje. Ampak vprašanje katere države pa se tega ne posložujejo ZDA ? hahahahahaha, blefer in dvoličnež.

 • centurion

  Konec komunizma na olimpjjskih igrah!
  Yuuuppiii!

  • Franc Šink

   Kaj pa Venezuela in S.Koreja?

 • hle

  Poglejte rezultate iz Amsterdama te dni pa vam bo marsikaj bolj jasno

 • macon

  Atleti iz ZDA so tudi na doping programih, kaj ko bi še oni ostali doma?

 • Aton

  Bogdan Gabrovec pa v jok!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!