Saj ni res, pa je: Berlinski napadalec s tovornjakom ni bil pod nadzorom v času vikendov in počitnic

Anis Amri (Foto: epa)

Posebni preiskovalec Bruno Jost je v poročilu o policijskih akcijah, usmerjenih proti napadalcu na božični sejem v Berlinu, poudaril, da bi morala biti policija zmožna ustaviti Amrija, preden se je teroristični napad zgodil, ne pa da ga je le spontano nadzorovala. 

Nekdanji nemški zvezni tožilec je v 72 strani dolgem poročilu skritiziral metode berlinske policije in izpostavil, da so policisti nestrokovni in neučinkoviti. Posebni preiskovalec je dejal, da bi bilo veliko možnosti, da bi napad preprečili, če bi policija opravila svojo nalogo.

Nadzora terorista ni bilo med vikendi in počitnicami
Med najbolj odmevnimi ugotovitvami je zagotovo ta, da so nadzor nad Amrijem, zavrnjenim tunizijskim prosilcem za azil, izvajali le v času delovnih dni, ne pa tudi med vikendi in počitnicami. Jost je dejal, da glede nato, da Amrijeve radikalne islamske aktivnosti niso bile dovolj resne, bi ga bilo mogoče deportirati v povezavi z njegovo dejavnostjo z drogami.

Foto: STA

Pri njem našli tudi ponarejene dokumente
Razlog, zakaj Amrija nikoli niso preganjali zaradi trgovine z drogami, je bil komunikacijski šum med vejami policije in tožilstvom. Na koncu nobena izmed služb ni želela biti odgovorna za Amrija, zato njegov primer nikoli ni priromal na sodišče. Berlinske oblasti pa niso bile edine, ki so bile deležne kritik, saj so bile pri njem najdene tudi ponarejene italijanske osebne izkaznice. Kljub najdbi nezakonitih dokumentov pa so organi v Friedrichshafnu Amrija izpustili brez obtožbe.

Amri, zavrnjeni prosilec za azil, je ubil ducat ljudi in poškodoval skoraj sto drugih, ki so bili na božičnem sejmu v Berlinu. Ta je s kraja napada pobegnil, nato pa ga je ustavila šele italijanska policija, ki ga je tudi ustrelila.

N. Ž.

 • dež

  Kot bi bral poročilo o slovenski policiji in pravosodju.

 • Sašo

  ..in potem smo mi banana republika ?

 • Franc Šink

  Veliko policistov je tako prestrašenih. da komaj čaka kdaj bo konec šihta in gleda čez ramo ko hiti domov kjer se zabarikadira.

 • Caetano

  V Nemciji je stevilo islamistov in jihadistov vecje od stevila njihovih policajev. Tako, da tudi ce hocejo situacije ne morejo vec nadzorovati.

 • xtc

  Toliko o natančnosti in pedantnosti Nemcev.
  Skratka odgovorne bi morali na cesto.

 • šmentanamuha

  Na zadnje bomo ugotovili, da vse sodnije po Evropi delujejo podobno kot v Sloveniji. Aleluja.

 • Olga_10

  Kaj pa naročila Merklove, ki je divjake privlekla v EU? Mar nimajo policisti navodil, da jih morajo pustiti?
  Tako kot Antifa s kockami in grožnjami mestnim svetnikom po domovih v Mariboru? Policisti in sodišča so jih morali pustiti, ker so “naši”…

  • dr Janez Sveti

   Olga, ti nič ne razumeš. Ko bo delovne sile dovolj jih bodo zaprli v delovna taborišča in Nemčija bo cvetela.
   DR Janez Sveti Izac

 • dr Janez Sveti

  Gestapo si takšne napake nebi privoščil.
  DR Janez Sveti Jawohl

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!