Samo v dveh dneh po Evropi 20 smrtnih žrtev polarnega mraza

Snežni vihar tudi v Romuniji. Foto: STA

V Rusiji, kjer so navajeni na nizke temperature, so praznovali najhladnejši božič v zadnjih 120 letih. V Moskvi je bilo na pravoslavni božič minus 29,9 stopinje Celzija. Po Evropi je v dveh dneh zaradi mraza umrlo najmanj 23 ljudi.

V Moskvi so namerili minus 35 stopinj, še hladneje je bilo v Klinu, kjer je bilo ponoči minus 35,9 stopinj Celzija. Ruski vremenoslovci napovedujejo, da se bo v prihodnjih dneh nekoliko ogrelo, vendar bodo temperature še vedno v povprečju od 12 do 15 stopinj nižje od običajnih v tem času.  Polarni mraz je tudi na Poljskem, kjer se je temperatura spustila na minus 14 stopinj. Od 1. novembra je na Poljskem zaradi mraza umrlo že 53 ljudi. Samo v enem dnevu je zmrznilo sedem ljudi. Med sedmimi žrtvami mraza je v dveh dneh v Italiji umrlo sedem ljudi, med njimi tudi brezdomci. V osrednjem delu Italije možno sneži, debela snežna odeja je prekrila tudi najbolj prizadete kraje v nedavnih potresih Amatrice in Accumoli.

Iz Francije poročajo o hudi prometni nesreči. Zaradi poledice je  v pokrajini Saone-et-Loire v osrednjem delu države s ceste zdrsnil  avtobus s portugalskimi turisti. Umrlo je pet ljudi, 27 je bilo poškodovanih. V češki prestolnici, kjer je bila minula noč najhladnejša to zimo, so zaradi podhladitve umrli  brezdomca in varnostnik na  parkirišču.

bura2

Zaradi polarnega mraza je po Evropi samo v dveh dneh umrlo najmanj 23 ljudi. Od 1. novembra lani je zaradi mraza umrlo 53 ljudi. Tudi v Italiji je v dveh dneh umrlo sedem ljudi, in sicer pet brezdomcev in poljska državljana. V češki prestolnici sta umrla brezdomca in varnostnik na parkirišču. V hudi prometni nesreči v Franciji je zaradi poledice po zdrsu avtobusa umrlo pet ljudi, 27 je bilo poškodovanih.

B. J., STA

 

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!