Na prvem radiu napovedali konec politične krize v Makedoniji – Zaevu pa že razpada koalicija #fakenews

Foto: EPA. Šef SDSM Zoran Zaev in predsednik Makedonije Gjorge Ivanov.

Predsednik makedonskih socialdemokratov (SDSM) Zoran Zaev je pred dnevi od predsednika države, Gjorgeja Ivanova, po več mesecih negotovosti vendarle prejel mandat za sestavo vlade z albanskimi strankami, makedonski parlament (sobranje) pa bo o novi vladi po napovedih odločal že danes, najkasneje pa v sredo do polnoči. Makedonski parlament sicer šteje 120 članov, ker pa ima Zaev samo še 62 glasov, to pomeni, da bo lahko oblikoval zelo šibko vlado, ki pa pri makedonskih volivcih, sodeč na zadnje javnomnenjske raziskave, uživa precej manjšo podporo v primerjavi z zelo močno opozicijo. Del opozicije bo tudi dosedanja vodilna vladna stranka VMRO-DPMNE, ki je bila v Makedoniji na oblasti zadnjih 11 let, zmagala pa je tudi na lanskih državnozborskih volitvah.

Še vedno ni povsem jasno, ali bo Zoran Zaev dejansko dobil zadostno podporo 62 poslancev (za vzpostavitev vlade po ustavi potrebuje najmanj 61 glasov), saj njegovo stranko pretresajo obtožbe o korupciji, prav tako se tudi znotraj t. i. nove koalicije pojavlja vse več trenj. Pred dnevi se je tako močna albanska stranka Besa že odločila, da bo ostala v opoziciji, tudi v drugi najvplivnejši albanski stranki DUI pa so nekateri zelo skeptični, če je sploh pametno oblikovati vlado s socialdemokrati, ki so jim na zadnjih volitvah, zaradi dvojne igre, ki jo je igral Zaev, ukradli veliko število glasov. Poznavalci razmer tako menijo, da je država še daleč od konca politične krize, nekdanji namestnik vodje agencija CIA za Balkan, Steven Mayer, pa celo meni, da se bodo pod vodstvom Zaeve koalicije v Makedoniji celo na novo risale državne meje.

Kot poročajo makedonski mediji, naj bi vlada Zorana Zaeva štela 25 članov, makedonsko diplomacijo pa naj bi v prihodnje vodil karierni diplomat in nekdanji veleposlanikov ZDA, Nikola Dimitrov. Radmila Sekerinska naj bi prevzela vlogo ministrice za obrambo, medtem ko naj bi bil Oliver Spasovski izbran za ministra za notranje zadeve. Omenjeni trije prihajajo iz vrst socialnih demokratov (SDSM). V novi vladi bodo močno zastopani tudi Albanci. Za približevanje Makedonije Evropski uniji bo tako pristojen Bujar Osmani iz albanske stranke DUI, ki bo imela sicer v novi vladi skupno štiri člane, med njimi tudi namestnika premierja. Zavezništvo Albancev bo imelo dva ministra – za zdravje in lokalno upravo.

Besa ostaja v opoziciji, nesojenega mandatarja Zorana Zaeva podpira “le” še 62 poslancev v sobranju
Še pred verjetnim torkovim oblikovanjem vlade je iz “navidezne” koalicije izstopila stranka Besa, saj so nesoglasja z drugo albansko stranko, DUI, prevelika. Z Beso je imel Zaev v sobranju 67 glasov, zdaj pa se bo moral zadovoljiti z glasovi samo 62 poslancev. 49 jih sicer prihaja iz vrst SDSM, deset iz DUI, medtem ko bo tri glasove verjetno prispevala stranka Zavezništva Albancev. A čeprav nekateri poznavalci razmer na Balkanu menijo, da se utegne Makedonija z novo vlado vendarle izvleči iz globoke politične krize, ki traja že dobri dve leti, pa naš sogovornik, novinar makedonske državne tiskovne agencije Cvetin Čilimanov, meni, da je makedonska politika še daleč od normalizacije razmer.

Zaev je stranko Besa pozval, naj v torek oz. sredo, ko bo v sobranju po napovedih oblikovana nova makedonska vlada, vendarle glasuje za novo koalicijo, a je pet poslancev svojo podporo vodji SDSM odreklo. Spor Bese s stranko DUI je prevelik, tudi zato, ker sodeč na zadnje javnomnenjske raziskave obema strankama zelo dobro kaže pred naslednjimi volitvami. Besa bi kaj lahko stranki DUI prevzela primat najmočnejše stranke albanske manjšine, zato se je odločila odpovedati celo dogovoru iz Tiranske platforme. “V Besi so ocenili, da je bolje, da ostanejo v opoziciji in napadajo DUI, kako so skorumpirani,” pravi naš sogovornik Čilimanov.

Foto: EPA. Makedonski protestniki se še ne bodo vrnili na ulice.

Desnica do nadaljnjega bojkotira delo parlamenta, dokler ga bo vodil nelegalno izvoljeni terorist Talat Xhaferi
Po makedonski ustavi ima sicer Zoran Zaev čas do srede opolnoči, ko poteče zadnji rok, do katerega mora sestaviti novo vlado, sicer mora predsedniku Ivanovu vrniti mandat. Konservativna stranka VMRO-DPMNE, ki je v Makedoniji vladala od leta 2006, bo do nadaljnjega bojkotirala delo makedonskega parlamenta, saj njegovega predsednika Talata Xhaferija ne priznava, ker je bil izvoljen na način puča, kar je popolnoma v nasprotju z makedonsko zakonodajo. Vseeno bodo v torek in sredo nekateri poslanci desnice bržkone navzoči v parlamentu, kjer bodo poskušali Zaeva prepričati, naj popusti in dovoli razpisati nove predčasne parlamentarne volitve, ki bi jih izvedli skupaj z lokalnimi volitvami, saj je mandat županom občin potekel že lani, a zaradi politične krize novih volitev še ni bilo. SDSM pa si novih volitev nikakor ne želi, saj bi stranka z veliko gotovostjo doživela velik poraz. Socialni demokrati bodo tako poskušali z lokalnimi volitvami odlašati kar se da dolgo.

Kot opozarja naš sogovornik Čilimanov, se Zoran Zaev trenutno nahaja med dvema ognjema, saj je predsedniku Ivanovu in makedonskim volivcem obljubil, da vsebine t. i. Tiranske platforme, ki jo je januarja skupaj z albanskimi strankami podpisal na obisku pri albanskemu predsedniku Ediju Rami, ne bo implementiral. Hkrati pa je Albancem obljubi dvojezično Makedonijo, kantonizacijo države in celo spreminjanje makedonskih državnih simbolov, kot so zastava, himna in grb. Ravno zato je predsednik države tako dolgo odlašal s podelitvijo mandata vodji socialnih demokratov, na koncu pa od Zaeva izsilil, da mu je dal pisno zaobljubo, da ne bo dovolil razkroja makedonske države. Zaradi “paktiranja” z albanskimi strankami je sicer SDSM že izgubil velik del podpore etničnih Makedoncev, saj bi na volitvah, če bi jih razpisali danes, kar dve tretjini Makedoncev glasovali za stranko dosedanjega premierja Nikole Gruevskega.

“Težko si je predstavljati, da bi oblikovanje nove vlade pomenilo konec politične krize v Makedoniji. Opozicija bo imela med ljudmi precej večjo podporo, kot vlada, edini scenarij, po katerem si bi nova vlada lahko kupila več časa, pa bi bila podpora iz tujine. Gre za podporo iz politične solidarnosti, kjer prednjači predvsem stranka Federice Mogherini iz Italije, glasni so tudi slovenski socialdemokrati na čelu s Tanjo Fajon,” nam je v telefonskem pogovoru iz Skopja ponovno razložil Čilimanov. Nova vlada si sicer želi evropskega približevanja, pa tudi članstva v zvezi NATO, a bo to težko izvedljivo, saj so takšne želje močno odvisne od dobre volje Grčije, ki pa je v preteklosti Makedoncev rada “ponagajala”.

Foto: Arhiv Nova24TV. Talat Xhaferi.

Če Zaev ne bo spoštoval pisne obljube, ki jo je dal predsedniku Ivanovu, se Makedoniji obeta oboroženi spopad
Čilimanov nam je še pojasnil, da je predsednik Ivanov mandat Zaevu podelil pod pritiskom nekdanje ameriške administracije (novega predsednika ZDA Donalda Trumpa naj Balkan niti ne bi zanimal), pa tudi zaradi želje, da bi se politična kriza v Makedoniji umirila. Ivanov se zelo dobro zaveda, da bi socialni demokrati na vzporedni skupščini, tako kot so izglasovali Talata Xhaferija za predsednika Sobranja, samovoljno brez mandata izvolili tudi vlado. “Ivanov je dobil vsaj to pisno garancijo, da SDSM ne bo izvajal Tiranske platforme, če pa po naključju socialni demokrati dogovor prekršijo, bi to pomenilo močno poslabšanje razmer, morda celo oboroženi spopad,” možnosti vojne ne izključuje naš sogovornik.

V primeru, da bi se Zaev dejansko zarotil proti lastni državi, bi se na ulice Skopja in drugih velikih makedonskih mest vrnili protestniki, ki so trenutno svoja zborovanja pred zgradbo skupščine do nadaljnjega preklicali. Namreč, izvajanje Tiranske platforme bi pomenilo skorajšnje oblikovanje tretje albanske države na Balkanu, s tem novo risanje meja, o čemer vse bolj na glas govorita voditelja Albanije in Kosova, takšna politika pa bi vodila v novo katastrofo na Balkanu.

Najprej pa mora Zaev dejansko postati mandatar, Čilimanov ne izključuje možnosti novega zapleta, saj je zmagovalna albanska stranka DUI na račun socialnih demokratov na decembrskih volitvah izgubila veliko število svojih volivcev. “Poraja se vprašanje, kako pametna poteza za DUI bi to sploh bila, če bi oblikovala koalicijo s SDSM. Nič bližje nismo stabilni situaciji, nič bližje nismo stabilni makedonski vladi,” je še dodal Čilimanov.

Luka Svetina

 • AlojzZ

  “se Makedoniji obeta oboroženi spopad”

  Zelo verjetna možnost. Ker lopov nikoli prostovoljno ne vrne ukradenega.

  • if

   “Lopov nikoli prostovoljno ne vrne ukradenega” velja tudi za Slovenijo.

 • janez zorman

  Botra novi šlamastiki bosta pa kar Žbogar in Vajgl.

  • totex39

   Pa še Fajonova zraven, ki so vsi skupaj kar precej pripomogli, da imajo sedaj tako sranje.

 • domovina mili dom

  Vse te šalamastike so podobne zgolj po naključju kučanizmu in njegivih režijah v Sloveniji. Samo da je komunist prezidente postal. Sedaj se bomo pa pogajali.

 • Metal Machine

  Koliko gledam stvari v tujini. Je to načrtovana destibilizacija Makedonije, da bi spet lahko migrant šli v Evropo.

  • sprehajalec

   Dvomim. Zadaj po moje stoji dejstvo, da balkanski narodi zelo težko živijo skupaj v eni državni tvorbi. Vsaj tako je zgodovina pokazala, prej ali slej se zapletejo v spopade. Konec koncev kako naj komunicirajo, ločuje jih vera, pa še makedonci ne znajo albansko in albanci ne makedonsko.

 • Johan

  V teh nepoštenih rabotah sodeluje žal tudi falanga radikalne levice in rdeče brigade iz Slovenije. Tanja Fajon, Ivo Vajgl, Samuel Žbogar. V nekaj letih bodo makedonski narod požrli šiptari iz Albanije, Kosova.
  Isto se bo zgodilo Črnogorcem. Če bi jih ne zajezili Srbi bi jih bilo na prostorih bivše juge že več kot 10. miljonov !

 • Brane Pomahaj

  Srbija, Črna Gora, Makedonija proti veliki Šiptariji. Vojna se zna razširiti potem še v Bosno, kar pomeni vstop Hrčkov v vojno. Sultanat zna aktivno vstopit na strani svojih sokozjejebcev v imenu religije miru , kar pomeni vpletenost še Grčije in Bolgarije.

  Pomembno pa je, kaj bi lahko ZLOvenija pridobila s tem. Dobro bo potrevno skalkulirati kako pridobiti nazaj vsa, od Hrčkov nakradena, ozemlja+obresti.

  • montyamp

   Pusti Hrvate živeti .
   Če jih ne bi bilo , bi Srbi Slovence s pomočjo kurćanistične kurćanokracije požrli za malico .
   Komunistična kolaboraboracija z balkanistanci nas pelje novim bankrotom nasproti .
   Žrejo pa seveda pomije Hitlerjevih naslednikov ,

 • Messo longi

  Predlagam vsem ki se še niste rezervirali počitnic 2017 da greste pogledat Ohrid in Skopje … vprašanje je če bo to možno 2018 …. Cenovno zelo ugodna zadeva ki vas ne bo razočarala…

 • Hun

  slovenska desnica podpira Kosovo, leglo organiziranega in verskega kriminala …samo da nasprotuje Srbiji

  • sprehajalec

   Slovensko desnico boli koko za Kosovo pa Srbijo. Ukvarjanje s tema dvema pojmoma pri nas je posledica velikega števila Slovenacev v Sloveniji. In naenkrat je kosovski, pa ustaški problem postal tudi slovenački problem.

   Eni pa pač po defoltu, ker so hodili na inštrukcije nekoč v Beograd, pa v Jugi je veljal nek pojem, da je biti Šipac pač nekaj slabega..

 • ostrovrhar

  Levica je vedno bila, je in bo na strani nacionalne izdaje. Njihovi sveti knjigi sta Marxov Kapital in Marx-Engelsov Komunistični manifest, ki zanikata družino, narod in vero ter favorizirata ‘mednarodni proletariat’ (karkoli to že je).

 • Olga

  Fajonovo in Vajgla v zapor! Kdo jima je dal mandat za rušenje suverene države, ki ob vsem še ščiti EU pred NEZAKONITIMI migracijami?!!

 • MIšel

  V tem napisu je dost nevistin…. 700 000 ljudi v MKakedoniji je blo proti VMRO DPMNE… od tega 500 000 makedoncev , za VMRO DPMNE je blo 400 000 ljudi, no na posledni anketi je 2/3 ljudi za novo vlado in sm 1/3 za VMRO DPMNE, gospod Chilimanov mal spinuje v tem članku, no kaj da reče človek koji je svoje novinarsko mesto dobiu od VMRO DPMNE in biu en od vodja Antisoros grupe ( da ne povedamo da proti njega ima sodna presoda za 3 leta zapora rad goljfuljije, no do ovega časa njegovi šefi iz VMRO DPMNE so ga ščitili), normalno v Makedonji ni blo sudara VMRO DPMNE z opozicijo SDSM, to je biu sudar VMROa z ameriško administracijo in CIA, zato ker so vohunili ameriškega veleposlanika… američani tega nemorejo oprostit in so pronašli novega igralca, gospoda Zajeva, no gospod Gruevski takšno svinjarijo američanima mora platit….v tem boju vse je blo jasno VMRO ni imau šanse proti ameriške mašine in rad tega so zgubili…. nikakšne podele Makedonije ne bo….to so sm prazne tlapnje Vmrovskih politiika da na račun nacionalizma ostave svoje člane pri sebi…no še je 30% vmro člana še vrnilo članske knižice, pri tem gospod Chilimanov je pozabiu povedati da en od velikih VMRO igralca, gospod Todorov, bivši minister za zdravstvo je otkazau svoj poslaniški mandat…gospod Chilimanov je pozabiu tudi povedat da makedonska policija ima snimke kamer iz makedonskoga parlamenta in tm se vidi kak poslanci VMRO otpirajo vrata , puscajo svoje privrzance noter in jim pokažejo v koji odaji so gospod, Zajev in drugi poslanci…. v svem tem se lahko vidi ta genaratori krize v Makedonji so lideri VMRO DPMNE koji prosto nočejo odgovarati za oropan denar in korupcijo…. gospod Chilimanov je sm lahko za Novu24 TV povedau ono kaj so šefi zapovedali da pove….

 • TOML

  Kaj so komiFajonko in komiVajgla že ujeli?
  Pravijo, da je razpisana nagrada na ti dve glavi.
  Naj Makedonci uredijo zadevo, da bomo imeli Slovenci mir pred njima.
  Socialistov se bo treba rešit.
  So kot čigumi ki se prime na podplat.
  Moraš na koncu čevlje stran vržt.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!