Še ena Putinova žrtev? V Londonu na domu našli mrtvega ruskega izgnanca Nikolaja Gluškova, znanega kritika ruskega predsednika

Foto: YouTube

Ruski izgnanec Nikolaj Gluškov, sicer bližnji prijatelj pokojnega oligarha Borisa Berezovskega, je bil najden mrtev v svojem domu v Londonu, poročajo njegovi bližnji prijatelji. 68-letnika so v ponedeljek zvečer našli družina in prijatelji, vzrok smrti pa še vedno ni znan. 

Metropolitanska policija sicer imena umrlega še ni potrdila, je pa izdala, da protiteroristična enota vodi preiskavo smrti zaradi povezav, za katere smatrajo, da jih je ta imel. Trenutno naj še ne bi bilo dokazov, ki bi nakazovali povezavo z zastrupitvijo nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije, ki sta še vedno v kritičnem stanju. Policija je bila v ponedeljek poklicana s strani londonske reševalne službe, preiskava pa je po besedah policije še v teku. V torek so pred vhod postavili šotore, v katere so se nastanili uniformirani policisti, ki so sodelovali pri preiskavi.

Sosedje Gluškova so spregovorili o njegovem mirnem življenju v jugozahodnem delu Londona, kjer si je nedavno opomogel od operacije. Ako Mohammed, ki vodi brivnico blizu doma Gluškovega, je o Rusu dejal, da je ta pred smrtjo hodil s pomočjo bergel, saj je nedavno imel operacijo noge. Povedal je, da je včasih v brivnico zakorakal vsak dan, nazadnje je bil ta tam pred dvema ali tremi tedni, ko je vprašal, kako gre posel. 87-letna Kate Fitzsimmons, ki na isti ulici živi več kot 30 let, je o umrlem povedala, da je bil nasmejan vsakič, ko sta se srečala, poleg tega pa je dejala, da bil zelo tih in miren človek.

Foto: epa

Leta 1999 se je sporekel s Putinom
V devetdesetih letih je bil Gluškov direktor državne letalske družbe Aeroflot in avtomobilske družbe LogoVAZ. Leta 1999 se je sporekel z Vladimirjem Putinom in zbežal v Veliko Britanijo. Gluškov je bil nato obtožen pranja denarja in raznovrstnih goljufij, zaradi česar je bil obsojen na pet let zapora, iz katerega je bil izpuščen leta 2004, piše britanski The Guardian. Ker se je Gluškov zbal vnovične aretacije, je zbežal v Veliko Britanijo, kjer je dobil politični azil.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!