Sedaj že sedem džihadistov iz BiH pristalo na tiralici Interpola

Foto: Interpol

Mednarodna organizacija kriminalistične policije Interpol je zaradi sumov sodelovanja s teroristično organizacijo Islamska država na seznam iskanih oseb uvrstila že sedmega državljana Bosne in Hercegovine. Bosanski časnik Dnevni avaz poroča, da obstaja predpostavka, da se vsi nahajajo v Siriji. 

STA poroča, da je Interpol včeraj razpisal tiralico za 25-letnim državljanom BiH Naserjem Arnautom. Na podlagi zahteve policije BiH so bili februarja letos na seznam iskanih oseb uvrščeni: 49-letni Ramo Grahović, 21-letni Ibro Ćufurović, 53-letni Edin Pečenković, 21-letni Jasmin Keserović, 28-letni Sulejman Mešanović ter 50-letni Ahmed Zuhairi, ki ima poleg bosanskega državljanstva tudi savdskoarabsko državljanstvo. Razpoložljivi obveščevalni podatki pričajo, da se vsi nahajajo na tleh sirske države kot borci Islamske države ali islamistične milice Fronte al Nusra.

Policija poroča, da naj bi Naser Arnaut leta 2013 na poti proti Siriji prečkal turško mejo. Očitajo mu tudi povezavo z vahabitskimi skupinami, ki so naklonjene nekdanjima načrtovalcema terorističnega napada v Sarajevu v lanskem letu Levirju Muratoviću in Kemalu Muriću. Hrvaška tiskovna agencija Hina poroča, da je bil osumljeni velikokrat opažen v sarajevski molilnici v Stupu, kjer se je pogosto zadrževal tudi obsojenec za napad na ameriško veleposlaništvo v BiH, terorist Mevlid Jašarević.

Skoraj tisoč džihadistov z območja nekdanje Jugoslavije
Podatki razkrivajo, da je največ ljudi z Balkana v Sirijo in Irak odšlo v letih 2012 in 2013. Na pot džihada se jih je s Kosova odpravilo 200, iz BiH prav tako 200, iz Makedonije 207, iz Albanije 107, iz Srbije 13, iz Črne Gore pa je v imenu IS odšlo 13 borcev. To pomeni, da se je iz držav nekdanje Jugoslavije odšlo za Islamsko državo borit kar 877 ljudi.

Samo v BiH 35 kampov za urjenje islamskih skrajnežev
Na Balkanu obstaja cela vrsta kampov za urjenje teroristov. Po nekaterih podatkih je v Bosni in Hercegovini kar 35 takšnih kampov, medtem ko se na Kosovu ekstremisti urijo v nekdanjih kampih osvobodilne vojske Kosova.

N. Ž., STA