Sedemnajstletnica se je z džihadistom poročila kar prek Skypa, potem pa v Britaniji načrtovala napad s strelnim orožjem in ročno granato

Slika je simbolična. Foto: epa

Sedemnajstletnica se je poročila z borcem Islamske države kar prek Skypa, nato pa načrtovala teroristični napad v britanskem muzeju.

Najstnica je uporabila kar videoklepet, ki ji je omogočil, da se je “na daljavo” poročila z Naweedom Hussainom, Britancem, ki je odpotoval v Sirijo, da bi se pridružil džihadistom. Po poroki pa sta skupaj načrtovala grozodejstvo, v katerem bi njegova mladoletna žena uporabila ročne granate in pištole nad nedolžnimi civilisti. Najstnica je na sodišču dejala, da je želela “postati mučenica”, zagotovo pa je, da se bo v zgodovino zapisala kot prva najmlajša Britanka, ki je načrtovala teroristični napad na britanskih tleh.

Želela k njemu v Sirijo, a so jo ustavili – zato sta se poročila prek Skypa
Hussain je z najstnico že leto dni pred poroko, ko je bila stara le 16 let, načrtoval, kako bi lahko izvedla teroristični napad v Veliki Britaniji. Njen mož je bil sicer star 32 let in imel pakistanske korenine. V Sirijo je odpotoval junija 2015 in v Britaniji pustil svojo prvo ženo in družino. Nato je prek družbenih omrežij nameraval radikalizirati kar tri dekleta, ki jih je “odkril” prek Facebooka in jim govoril, naj postanejo njegove neveste ter se mu pridružijo v Siriji. Šele kasneje je stopil v stik s to 17-letnico, ki je dejala, da se je radikalizirala že sama. Nato je želela za njim pobegniti v Sirijo, vendar je njeno pot prekrižala policija. To se je zgodilo lanskega avgusta. A se je par poročil le nekaj tednov kasneje, kar prek Skypa.

Trdi, da ji kot vdovi pripada njegova nepremičnina v Londonu, vredna več kot milijon evrov
Njen mož, džihadist, ki je sam sebe “krstil” za Abu Usamah al-Britanija, je bil kasneje ubit med težjimi spopadi, ko je Islamska država napadala Rako, njegova mlada žena pa je nato na sodišču trdila, da je podedovala njegovo nepremičnino v Londonu, vredno več kot milijon evrov. V njej je sicer vse do njene zahteve po pravici do dedovanja živela njegova prva družina. Vendar pa zdaj s koriščenjem tega ne bo očitno nič, saj je 17-letnica obtožena, da si je priskrbela ročne granate in rusko polavtomatsko pištolo Tokarev, piše Daily Mail, in sicer z namenom, da bi v Veliki Britaniji izvedla napad. Tega je načrtovala kar na britanski muzej. Najstnica, ki iz pravnih razlogov ne sme biti imenovana, saj je mladoletna, pa je letošnjega aprila še enkrat poskusila odpotovati v Sirijo.

Je želela sodnika s trenirko le pretentati?
Tudi po tistem, ko jo je policija sicer izpustila po plačilu varščine, pa so prisluhi razkrili, da je z drugimi klepetala o napadu s strelnim orožjem, ki so ji dali tudi navodila o usposabljanju, rokovanju in delovanju orožja. Prav tako ji obtožnica očita, da je poskusila pridobiti še druge, ki bi skupaj z njo izvedli teroristični napad na britanski muzej. Sodnik Tan Ikram je nato sicer razsodil, da najstnica ostaja do nadaljnjega v priporu. Čeprav je bila tokrat na zatožni klopi oblečena v modro trenirko znane blagovne znamke in si kot vsaka najstnica živčno grizla ustnico, pa sodnik očitno ni pozabil enega od zadnjih prizorov, ko je nosila burko, vidne pa so bile le njene oči. Obtožnica jo bremeni vpletenosti v teroristična dejanja, vključno komuniciranja z borci Islamske države in uvoza orožja iz Sirije v Veliko Britanijo.

M. S.

 • rubec

  Ti dve nuni ali bereta načrt za klekljanje ali pa gledata vozni red kdaj gre prvi avtobus za Idrijo.

  • Jefferson Vendski

   Ne eno ne drugo. Študirata papežev urnik umivanja nog arabcem, in preverjata pravopisne napake.

   • rubec

    Zakaj potem v tretji vrstici piše Idrija Cerkno Raqa ob 14.30 ?

    • Jefferson Vendski

     Aha, to je pa urnik za umivanje nog šiptarjem. Raqa pomeni Rakek, tipkarska napaka pač.

 • Božo

  Naj ji dajo enosmerno vozovnico v Sirijo pa bo problem rešen.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!