Šef MI5 svari: Velika Britanija se sooča z največjo teroristično grožnjo v svoji zgodovini

(Foto: Twitter/@thebatclaw)

Britanska vlada je javnosti sporočila, da je policija v roku leta dni, do junija letos, aretirala kar 379 oseb zaradi aktivnosti, povezanih s terorizmom. Velika Britanija se tako sooča z največjo teroristično grožnjo v zgodovini, je ocenil vodja britanske protiobveščevalne službe MI5 Andrew Parker, glede na to, da je v državi prišlo do dramatičnega povečanja terorističnih aktivnosti.

“Glede na vse, kar se je zgodilo v letošnjem letu, je očitno, da smo soočeni z intenzivno teroristično grožnjo islamskih ekstremistov v Veliki Britaniji,” je dejal Parker. Grožnja je po prepričanju Parkerja večdimenzionalna in hitro razvijajoča, saj deluje z mero in hitrostjo, kakršne do zdaj še nismo videli. “V 34-letni karieri se še nisem soočil s hitrejšim tempom,” je dejal in dodal, da je danes vedno več terorističnih dejavnosti, ki se dogajajo v vedno krajših časovnih razmakih, vedno težje pa jih je tudi odkrivati.

Britanska vlada je prejšnji mesec sporočila, da je policija v letu dni, do junija letos, aretirala 379 oseb zaradi aktivnosti, povezanih s terorizmom, kar predstavlja povečanje za 68 odstotkov. To je tudi zaradi več deset aretacij, povezanih s terorističnimi napadi na London bridgu, Westminsterju in Manchestrski areni.

V preiskavi je 3000 potencialnih osumljencev
Najvišji britanski protiteroristični uradnik in pomočnik načelnika Metropolitanske policije Mark Rowley je nedavno izjavil, da je na nacionalni ravni v povprečju okrog 500 aktivnih protiterorističnih preiskav, ki vključujejo 3 tisoč potencialnih osumljencev. Za britanski BBC je povedal, da policija preiskuje zelo različne primere terorističnih dejavnosti, ki segajo od napadov z noži in avtomobili do visoko sofisticiranih načrtov.

Foto: epa

N. Ž.

 • bojan

  Tako prijazno in velikodušno so jih sprejemali .. sploh ne vem kaj se sedaj upirajo …

 • sprehajalec

  Vsaka prestolnica se zgodovinsko napolni. Večji je imperij, več jih je, ki derejo vanj. Rim so napolnili iz vseh koncev imperija, vsak danes avtohton Dunajčan, ima v tretjem kolenu prednikov prišleka iz nekdanjega imperija. V Ljubljano so prihajali od Bosne do Haloz pa še kje. Tako je bilo tudi z Londonom, kot nekoč svetovne prestolnice.

  S tem ni nič narobe, težava nastane, če prišleki niso kompatibilni z okoljem, kamor pridejo. In vsiljujejo svoje okolje tam, kamor so priselijo. Temu se je treba upreti.

 • Janez Novak

  Glede na priporočila nekaterih evropskih radijskih postaj in in drugih medijev, med katerimi je tudi Radio Študent, bi morali poročati bolj nevtralno in govoriti samo o terorizmu, ne islamskem terorizmu. Avtorji priporočil menijo, da so v vseh nacionalnih, religioznih in drugih skupnostih posamezniki, ki so nagnjeni k nasilju. Govoriti bi torej morali tudi o budističnem terorizmu in o Poljakih in Slovencih, ki hodijo po Londonu z mislimi, kako bi pobijali ljudi.

 • garfi

  že pred desetletji so bili muslimani teroristi in so jih veselo uvažali

 • Janez Novak
 • if

  Hkrati s porastom terorističnih groženj EU izdaja diktat novinarjem “objavljajte več pozitivnih zgodb o migrantih in priseljencih, če zagrešijo zločin etničnega in verskega ozadja ne smete navesti, razen če tega ne zahteva zgodba”.

  https://www.respectwords.org/wp-content/uploads/2017/10/Reporting-on-Migration-and-Minorities..pdf

  O tem lahko berete na strani http://reporter.si/clanek/svet/bruselj-nalaga-novinarjem-zamolcite-nekatera-dejstva-o-muslimanih-zidih-in-ciganih-600676

 • Osti jarej

  ..same laži

  • xtc

   Umobolni debil.

 • xtc

  Britanci žanjejo sadove uvoza ,svojih nekdanjih poddanikov in to zaradi ne selektivnega uvoza,sedaj se biodo kmalu srečali z dilemo ali Britanija ali Velika Islamija,definitivno pa je zadeva za Britance hudo neugodna,če ne bodo začeli z radikalnimi ukrepi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!