Bo Severna Koreja napadla Japonsko?

Foto: STA

Severna Koreja je davi izstrelila balistično raketo, ki je poletela preko Japonske in padla v Tihi ocean, so sporočile japonske oblasti. Izstrelitev rakete je potrdil tudi ameriški Pentagon. Japonska je severnokorejsko provokacijo ostro obsodila.

Poveljstvo južnokorejske vojske je sporočilo, da je bila raketa izstreljena v bližini severnokorejske prestolnice Pjongjang, preletela je več kot 2700 kilometrov in dosegla najvišjo višino 550 kilometrov.

Severnokorejska raketa, prva, ki je preletela Japonsko od leta 2009, je predstavljala “grožnjo brez primere”, se je na izstrelitev odzval japonski premier Shinzo Abe, ki je dejal, da je Tokio vložil oster protest pri Severni Koreji. Abe je o incidentu že govoril z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, s katerim sta se dogovorila, da bosta razpravljala o dodatnih ukrepih proti Severni Koreji za povečanje pritiska na tamkajšnji režim.

O izstrelitvi rakete bo še danes na izredni seji razpravljal Varnostni svet ZN, poročajo tuje tiskovne agencije. Japonska vojska rakete ni poskušala prestreči. Izstrelek je razpadel na tri dele, preden je padel v ocean, je poročala japonska tiskovna agencija Kyodo, ki se sklicuje na neimenovane vladne vire. Japonski obrambni minister Itsunori Onodera je sporočil, da ukaz za prestrezanje rakete ni bil izdan, saj ni bilo nevarnosti, da bi izstrelek pristal na japonskem ozemlju. Na severu Japonske so se ob preletu rakete oglasile sirene, na severovzhodu in vzhodu države pa so za kratek čas ustavili železniški promet, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Severna Koreja je izstrelitev rakete izvedla, medtem ko ZDA in Južna Koreja izvajata 11-dnevne skupne vojaške vaje, ki jih je režim v Pjongjangu označil za skrajno provokacijo. Severnokorejska vojska je v soboto v Japonsko morje izstrelila tri rakete, pri čemer sta dve preleteli okoli 250 kilometrov, je potrdilo ameriško poveljstvo na Tihem oceanu.

J. F., STA

 • Franc Šink

  Kakšen ukaz pa je za sestrelitev sploh potreben?

 • Franjo Trojner

  Kitajci bodo norega Kim Una v kratkem poslali k očetu, SV Koreja bo pa postala nekakšna kitajska provinca. Vedeti moramo, da je Kitajska danes enako kapitalistična, kot Rusija zato potrebuje v svoji bližini ugodne pogoje za trgovino in vlaganja v njeno že tako preveč zadolženo gospodarstvo. Kim Un in njegov trhli režim je obsojen na propad, kdaj in kako se bo to zgodili je pa še samo vprašanje časa.

 • PLavi-mil

  Če bi bil Nato kaj vreden bi ga že zdavnaj pospravili, ampak ga potrebujejo, da se gredo še naprej hladno vojno z Rusi in Kitajci.

 • Najplemenitejši

  NUKE USA!

  • _

   jp

  • xtc

   no oni so tvojega terorističnega idola točno tja kot je bilo treba.

 • Olga

  Tele palčke je treba prizemljiti!

 • Najplemenitejši

  Tokrat so se pa Američani, Južni Korejci in Japonci verjetno malo podelali v hlače. Saj bo bolje, ko jih bodo Severni Korejci osvobodili!

 • valentin

  http://www.globalresearch.ca/understanding-north-korea-2/5605020

  Za lažje razumevanje dogotkov v tem delu sveta.

 • xtc

  Ne bo dolgo ,ko bodo Američani testno spustili z verige Japonce oni pa bodo “back up” takrat bo veselica,bodo Japi zradirali ,Kimov kurnik v šusu.

 • FerdoPiš

  Kaj takega, ali bo Severna Koreja napadla Japonsko, se lahk samo moroni na Nova24 sprašujejo. Nikogar ne nameravajo napasti, tud Trumplna ne, če jih ne bo kdo napadel. Provocirajo jih pa vseskozi, z vseh strani. No, Japonska še najmanj, oziroma nič. Še v SDS jih bolj provocirate, pa so vaši mentalni bratje…

 • FerdoPiš

  Sicer je pa Kim postal tretjič fotr in je pač v svojem megalomanskem slogu to pokazal z največjo petardo, kar jih premore ;)

 • Novakec1

  In kaj je preprečevalo japijem in amerosom da jo sklatjo še preden je blizu prišla. Očitno je njihov protiraketni ščit luknst kot bohinski sir

  • macon

   Previsoko je letela. Protiraketni sistemi ne zbijajo s par sto kilometrov.

   Vsi so videli, kako je visoko in da že zato ni kaj prida nevarna, razen če bi zgoraj detonirala. Atomska eksplozija 500 km nad zemljo bi menda povzročila EMP udar in na Japonskem skurila vse električne naprave.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!