Severna Koreja prekršila dogovor in še naprej razvija medcelinske jedrske rakete

Foto: epa

Severna Koreja ni ustavila svojega jedrskega in raketnega programa, s tem pa krši resolucije Združenih narodov, kaže zaupno poročilo neodvisnih strokovnjakov, ki nadzirajo uresničevanje sankcij ZN proti Pjongjangu. Poročilo so v petek predložili Varnostnemu svetu ZN.

Poročilo tudi kaže, da se je Pjongjang letos zatekel k obsežnemu povečanju nezakonitega prenosa naftnih proizvodov na morju z ladje na ladjo kot tudi premoga, in da skuša v tujini prodati orožje, poroča britanski BBC.

Severna Koreja nadaljuje z gradnjo medcelinskih raket
Preko tujih posrednikov naj bi skušali prodati lahko orožje in drugo vojaško opremo Libiji, Jemnu in Sudanu. Strokovnjaki ocenjujejo, da so zaradi omenjenega finančne sankcije proti Pjongjangu neučinkovite. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sicer ravno v petek izrazil optimizem, da bo denuklearizacijo Korejskega polotoka mogoče doseči in da je pomembno ohranjati pritisk na Pjongjang.

Minuli teden je ameriški časnik Washington Post, ki je navedel neimenovane ameriške obveščevalne vire, poročal, da Severna Koreja nadaljuje gradnjo medcelinskih raket, ki lahko dosežejo celo vzhodno obalo ZDA, in plemenitenjem urana, medtem ko razstavlja testni objekt, ki je odslužil svojemu namenu.

C. Š., STA

 • Clemen J.

  Jah moraš bit neumen, da verjameš Komunistu.

  • slosin

   z jezika si mi vzel besedo…

 • tarantela

  He-he…pa verjamete ruskemu veleposlaniku?

 • Mihilus

  Neimenovani viri pri obveščevalnih službah so nam prodali že toliko bučk, da ne vem kdo temu sranju sploh še verjame. Kje je Sadamovo jedrsko orožje? Zakaj Libija ni cvetoča zahodna demokracija kot so nam obljubljali?

  • slosin

   …mislim, da je bučke ta severnokorejsk psihopat prodal kar Trumpu…
   Nor moraš bit, da verjameš, da se je S. Koreja odpovedal jedrskemu programu po samo enem obisku Trumpa…

   • Mihilus

    Sadam se je odpovedal jedrskemu orožju in poglej kaj se muje zgodilo, Gadafi prav tako. Kim dokler je grozil z njim je bil varen. Vse kaže na to, da je tisti, ki se mu odpove res nor.

  • spet-sam-jest

   Ma dej no ne bit glih tolk pikolouski, se pač zgodi kkšna napakca, sej smo ja usi sam ljudje!

   • Slovenc

    Zarad te napakce je umrlo preko molijon iracanov na papirju. Koliko jih ni na papirju sam bog ve…

 • spet-sam-jest

  Najbrž Trump pozabu kkšno zmenjeno škatlo kavijarja poslat, pa je debelušček lačn in zato itečn ratu, pa spet mal provocira, de bo Trumpu osvežu spomin na dogovor in na roke za dostavo zalog, k mu že kritično pohajajo; pa je spet mal poredn!

 • Slovenc

  Dokler imata iran in severna koreja jedrsko orozje jim lahko americani samo popusijo cigaro z brki…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!