Severna Koreja znova provocira z vojno: Izstrelila je še eno raketo. Bodo ZDA udarile po njej z vso silo?

Foto: EPA

Severna Koreja še naprej preizkuša živce svojih sosed, ZDA in svetovne javnosti ter grozi z vojno. Ameriško tihomorsko poveljstvo je sporočilo, da je bila danes zjutraj z vzhodne obale Severne Koreje izstreljena raketa, ki pa jo je kmalu po izstrelitvi razneslo. Izstrelitev je potrdilo tudi poveljstvo oboroženih sil Južne Koreje, kjer je za danes sklicana izredna seja Sveta za nacionalno varnost.

Ameriška vojska poroča, da je raketo razneslo kmalu po izstrelitvi. Do incidenta, ki predstavlja novo kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN, je prišlo nekaj ur pred pristankom podpredsednika ZDA Mika Pencea v Seulu, kamor je odpotoval na pogovore o Severni Koreji. Bela hiša je sporočila, da so Pencea seznanili z izstrelitvijo in je v stiku s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki je že pred dnevi proti Severni Koreji napotil bojno floto okoli letalonosilke Carl Vinson.

Severna Koreja je raketni poskus opravila kljub pozivom njene najpomembnejše zaveznice Kitajske, ki ji je to odsvetovala. Mednarodna javnost je pričakovala, da bo severno-korejski diktator Kim Jong Un v soboto, ob praznovanju 105. obletnice rojstva ustanovitelja komunistične države Kim Il Sunga, ukazal še kakšen novi jedrski poskus, vendar pa je v soboto potekala le parada, na kateri so razkazovali tudi nove rakete.

ZDA še brez komentarja, kakšen bo odziv, bomo šele videli
Po podatkih ameriške vojske to, kar je bilo izstreljeno v nedeljo, ni bila medcelinska raketa, grožnje režima v Pjongjangu z napadom na ZDA pa glede na ponesrečen poskus še nekaj časa ne bodo uresničljive. Severna Koreja je iz iste regije v začetku meseca izstrelila raketo, ki je zmogla okrog 60 kilometrov, nakar se je začela nenadzorovano vrteti in je padla v morje.

Foto: epa

Obrambni minister ZDA James Mattis je sporočil, da se predsednik Donald Trump in njegova ekipa zavedajo neuspešnega raketnega preizkusa in da predsednik nima nobenega dodatnega komentarja. ZDA bodo zdaj skušale najprej ugotoviti, kaj natančno je Pjongjang izstrelil iz mesta Sinpo.

Severna Koreja ima na voljo številne raketne izstrelke kratkega dosega, na katere lahko namesti jedrsko orožje. Ima oziroma razvija tudi rakete srednjega in dolgega dosega, vendar te še ne letijo tako kot bi morale. Nedeljska izstrelitev naj bi bila kljubovanje predsedniku Trumpu, vendar za zdaj pomeni le veliko blamažo po sobotnem razkazovanju moči.

C. Š., STA

 • Dostmamrecesije

  Ne vem, če ga bodo ZDA še dolgo prenašale. Kim prav izziva, da bi ga ZDA napadle.

 • Vlado77

  Najhuje je , da je vse to drago. In trpijo predvsem navadni ljudje S.Koreje – tudi lakoto. In mnogi so prepričani , da branijo najboljšo državo pred hudobnimi Američani in zahodom. Neverjetno do kam seže manipulacija in propaganda , če jo ima samo ena oseba v rokah. Umirajo za izmišljeni mit – sicer znano -mi smo imeli pa še ni izumrlo.

  • Hun

   v ameriki so ulice prazne beracev…je tako

   • stajerc5

    Koliko nafehtas na dan? Imas prijavljeno obrt in furcovo blagajno?

    • Hun

     smisla za humor pa nimas

     • stajerc5

      Ohhh, pa ne biti tako uzaljen, buci.buc…Ko bos velik, bos tudi ti razumel!

   • Vlado77

    Ne vem kaj hočeš povedati. Da je S.Koreja primerljiva s ZDA? Mislim. Ta je pa butasta. Seveda so v ZDA berači vendar vsekakor to ni primerljivo s celim narodom v koncentracijskem taborišču . Sicer pa poglej kje so ZDA ali S.Koreja po BDP na prebivalca. Poglej si ta video : https://www.youtube.com/watch?v=h-hS8A85_RE

 • Goran Hvala

  Ja koreja je res nevarna ker strelja raketke v morje…res nezaslisano…dejmo jih brz zradirat..odkar obstaja s.koreja je napadla ze vse drzave okrog sebe in stalno podziga konflikte po celem svetu…;-);-);-)…res zlobni ti korejci…heh

  • Franc Šink

   Niso korejci zlobni, ampak korejski komunisti.

  • Borut Stari

   US of A želijo umakniti diktatorja podobno Huseinu, Gadafiju in Asadu. Potem bo nastala štala, splošna morija in produciranje stotine milijonov beguncev. Vse v imenu demokracije. Demokracija je velika svetovna nevarnost.

   • stajerc5

    Aja, mislis bo tudi taksno klanje kot pri zdruzitvi Vzhodne ih Zahodne Nemcije!?
    Ej Borute moj, nije svugde Balkan!

    • Borut Stari

     Če bi potem prišlo do združitve obeh Korej se ti v mnenju pridružim. Bilo bi zelo podobno združitvi Nemčij. Velika prepreka so pohabljeni možgani ljudstva na severu in, dokler so živi Kim in njegovo zločinsko sorodstvo.

     • stajerc5

      Pri njih ni nic drugace kot je bilo pri nas v osemdesetih. Vlada pomanjkanje vsega, samo strahu je SE prevec. Vsak roman se enkrat konca, vsak, brez izjeme…
      Poglej si stanje v Venezueli, tam se ze obracajo zadnje strani!

     • Borut Stari

      Se strinjam.

  • Igor Kavalar

   Napadla je Južno Korejo.
   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Korean_War

   Premirje so podpisal(armistace), niso pa podpisal mirovno pogodbo(peace treaty), ki zaključi vojno, tako da so tehnično še vedno v vojni in to stanje se vleče že od 1953.

   6x so izjavil, da ne mislijo več upoštevat premirja v letih (1994, 1996, 2003, 2006, 2009, 2013).
   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Korean_Armistice_Agreement

   • Resnica boli

    Konec 19. stoletja se je Koreja pod pritiskom ZDA, Japonske in evropskih držav gospodarsko in trgovsko odprla. Tedaj sta se pojavili dve politični opciji – konservativna (naklonjena izolaciji) ter liberalna (naklonjena gospodarskemu odprtju). Po kitajsko-japonski vojni je bila leta 1910 Koreja priključena Japonski, kar je prineslo velik gospodarski napredek. Na konferenci v Kairu (1943) so določili, da bo Koreja po vojni postala samostojna neodvisna država. Leta 1945 je na Korejo prek Kitajske na severu vdrla vojska takratne Sovjetske zveze, na jugu pa se je izkrcala vojska ZDA. Takoj po vojni (1945) so Korejo in Korejce zaradi lastnih interesov Rusi in Američani nasilno ločili po 38. paraleli zemljepisne širine.

    • Igor Kavalar

     Sej pravim dve ideologije sta se udarle. Komunizem in kapitalizem.

     • Resnica boli

      Torej vendarle ni Severna Koreja napadla Južne, saj jih sploh ni bilo, ampak sta se v prihodnjo volitev vmešali dve velesili, saj sta obe imeli interes.

     • Igor Kavalar

      Je, severno korejske sile so šle čez mejo in napadle Južno K. Amerikanci in Rusi so jih izrabljal kot lutke v hladni vojni.

      North Korea invaded the South on June 25, 1950, and swiftly overran most of the country. In September 1950 United Nations force, led by the United States, intervened to defend the South, and rapidly advanced into North Korea. As they neared the border with China, Chinese forces intervened on behalf of North Korea, shifting the balance of the war again. Fighting ended on July 27, 1953, with an armistice that approximately restored the original boundaries between North and South Korea.[18] Syngman Rhee refused to sign the armistice, but reluctantly agreed to abide by it.[19] The armistice inaugurated an official ceasefire but did not lead to a peace treaty. It established the Korean Demilitarized Zone (DMZ), a buffer zone between the two sides, that intersected the 38th parallel but did not follow it.[19]

     • Resnica boli

      Torej pet let po tistem, ko sta velesili razdelili Korejo na dva dela,so naredili še proxy vojno za test vojaške opreme. Ko so se vmešali še Kitajci so komunjare izrabljali severni del Američani pa južni del. In ker Američani niso stestirali vsega, Kitajci pa tudi ne, so potem na enak način izzvali še vojno v Vietnamu. Najslabše od vsega je to, da se je hokejska reprezentanca kvalificirala za OI, Ilka pa odlično tekmovala v hitrih disciplinah v Koreji. In kako so člani vodstva NHL povezani s CIA-o, da so vedeli, da ne smejo pustiti svojih zvezd na OI v Korejo.

     • Igor Kavalar

      To glede OI ne vem, ostalo pa drži.

   • Goran Hvala

    No to ze vem…zanima me katere druge drzave je se napadla.?..tolk da pride vsaj do gleznjev ameriki mi jih napis…prosim lepo…

 • rubec

  Ne vem zakaj imajo vozniki tankov tako velike odprtine. Korejski šofer itak vidi samo eno ozko črto.

 • VERZIFIKATOR

  Džon Kimovec

  BALIZEM PO MARKSOVO

  Končni cilj prevratov je balizem,
  eden bratov Marx je bil zapisal,
  menda se kot Karli je podpisal,
  bil neljub mu je kapitalizem.

  Svet balistično bo raketiral,
  bo sesipal stene kapitalske
  in instinkte bo budil živalske,
  en sam človek vsem bo komandiral.

  Takšna vzhodne je strani razlaga,
  kjer se Marxa vestno preučuje
  in zavrača vse zahodno, tuje,
  kjer je pred očmi edino zmaga.

  Pred očmi, a kajpada poševno,
  kar nagib rakete izmaliči,
  ta pred vzletom sama se zapiči,
  izstreli na videz se, dozdevno.

  Množica pa tem uspehom kima,
  kima, veseli se vojne slave,
  saj sicer bi odletele glave,
  vsak pa ve, da glavic dveh žal nima.

  Da imajo dve samo rakete
  in balizem da njih cilj je skrajni,
  kimajoči v veri neomajni
  mešajo z raketami brikete.

  Kar Velíki vodja zaukaže,
  to raketa je, to vsak verjame,
  glava pa je tisto, kar se sname,
  stvar edina, kjer se On ne laže.

 • Waltter

  Najbolj zanimivo je pri tem da če človek pogleda embargo ki ga izglasujejo združeni narodi sploh ne špila. Imajo letala in to ne malo, helikopterje tanke, jedersko oborožitev – nekdo jih v prvi vrsti fila z oborožitvijo tehnologijo in znanstveniki – ne mi rečt da lahko vse to najdejo na internetu. Sama država niti ni tako bogota z surovinami torej jih morajo od nekod pridobiti. Seveda pa špila embargo predvsem na tem da ljudje trpijo lakoto in pomanjkanje za vse ostalo za vojsko in prisklednike je pa denar.
  Od blamaže pa do izdelka ki funkcionira je majhen korak kar je bilo tudi že videno v 2 sv.v. z V1 in V2 raketami.
  In ja Severna koreja je grožnja dasiravno ni nobenega napadla (še) lahko pa se komu tam obrne v sekundi kot se je Sadamu in je šel na Kuvajt.
  Tukaj je vse skupaj še večja težava ker je v igri jedersko orožje in če hočeš napasti takšno državo moraš najprej udariti in to takoj po njenih iztreliščih, direktna bombardiranja ne pridejo v poštev ker imajo nadležno letalstvo in jih je kot komarjev.
  S tomahawki tudi ne gre ker so prepočasni – torej edina možnost bi bil jederski napad – samo problem je da bi fasali še kaj sosedje.
  Da pa se lahko S. Koreja upira pa je znanstvena fantastika dasiravno imajo preko mio vojakov.
  Mislim da ga bojo malo umirli in da se bo zgodilo enako kakor je že foter delal malo grozil v zameno za denar.

 • upornik22

  čim prej na se udarijo da pokončajo te nadloge korejske

 • Borut Stari

  Bolj verjetno bi US butasto udarile če bi bil predsednik/ca demokrat/ka. Zgodovinska resnica. Kenedy-Vijetnam, Clinton-Srbija… Sicer je članek popolnoma brez veze in želi zbujati lažno vznemirjanje pri s svojimi možgani mislečih ljudi.

 • vzet tajkunom

  Naslov je pa glih takšen-kot bi nekateri komaj čakali-na vojno–

  • GrdaResnica_LepaLaz

   očitno

   • xtc

    dEFINITIVNO;MORA BITI NO SICER PA ČE VAMA NI JASNO SMO ŽE V NJEJ:

 • Caesar

  Zakaj mislijo, da je bil poskus rakete neuspešen? Kaj res mislijo, da bo Severna Koreja izstrelila balistično raketo na sredo Pacifika, kjer bi potem prazno raketo pobrali Američani? Raketo izstrelijo, nato pa spremljajo njene parametre na prvotni krivulji leta, da vidijo, če raketa doseže predvideno balistično krivuljo leta, nato pa jo razstrelijo s samolikvidatorjem. Tako raketa ne leti predaleč, pa tudi nič pametnega ne morejo dobiti iz ostankov rakete.

  • stajerc5

   Hahahahaha, ker so potrebni “zadnje” superhiperdelux pujsekove tehnologije, nje!? Ujjj, ze dolgo se nisem tako smejal!

  • sobieski

   Bravo, si pameten, oz. se še spominjaš super sploh in oh MIGa 27, ki je na koncu le pokazal (po pobegu enega pilota), daje imel še miniwat elektronke in skoraj nič polprevodniške tehnologije, kašnih 35 let nazaj.

   • hle

    In to jih je takrat še dodatno zaskrbelo ker so ugotovili da bi tista krača v primeru emp mirno letela naprej med tem ko bi zahodna hi tech tehnologija popadala na tla kot kamen

 • Hribouc

  A Laibach bo pa sviral zlagano Sutjesko, pa Neretvo, pa Na juriš – curik – po partizansko, medtem, ko bo pokalo?
  Lažgoške maškare, partizanarji pa bodo imeli ognjevite nagovore o rdeči svobodi.
  Nevarno žalostno, ampak do tu smo priromali!

 • totex39

  Znane komunistične povorke, kjer kažejo svojo moč in mišice.

  • stajerc5

   Imam taksne spominske prebliske, da vidim vsakih par sekund Breznjeva zraven odojka. Sedaj cakam na enonogega…

  • hle

   A tiste z mavričastimi zastavami kot jih imamo mi so pa boljše

 • Demonkrat

  Mar ni namen taksnih raket da na koncu explodirajo?

 • mannuro

  Tole je vse skup en velik tralala. Kako se misli it debelinko vojno z amriji, če pa lampiona ni sposoben spustit v nebo? S te vojne itak ne bo nič, razen velik gobcanja.

 • Burek Burecki

  Kaj provocira? Raziskujejo in razvijajo balisticne rakete ter jih spribavajo ce delajo… Vidim da se pocadi pridruzujete nasi nacionalki saj klobasate prav po njihovo…

  • Hun

   balisticne rakete lahko rastrelujejo samo demokraticne drzave kot so Francija naprimer opustosile polinezijsko morsko dno

 • xtc

  Trump mopra udariti takoj in razsuti Kimu vse rampe in proizvodne zmogljivosti;preden spravi skupaj res nekaj kar lahko naredi ogromno škode tam:

 • Dostmamrecesije

  Ne vem, kako si je Debelinko zamislil to vojno. Še ene rakete ne more uspešno izstrelili. Ja seveda, ruska roba.

 • centurion

  Nekaj lesenih maket na paradi in najnovejša tehnologija v izstreljeni
  (prva stopnja KARBIT, druga stopnja kišta petard) leteči konzervi..
  Vsak drugi preizkus se ponesreči, ostali pa niso uspešni..
  To je domet demokratičnega socializma….

 • mannuro

  Lejte, lahka razpravljate kak hočete, ampak dejstvo je samo eno. Čunekova žlahta ne spravi skupaj rakete, ker ni na šmarnico. Ni prave erekcije ob vzletu in na koncu ji ne pride.

 • učko

  Pa kaj Trumpića tolk živcirajo te brezvezne rakete ?!!!!?

 • Demonkrat

  To oni praznujejo veliko noc

  • Zgornji

   :-P

 • Svinsk zrezk

  nč nav rusi bodo zamoril trumpu on pa se bo posračkov in odmaknu

 • Hribouc

  Komu bo Milan letos konec leta poslal božičnonovoletno čestitko v Pjong Jang?

 • Bastian

  Komunističnem kurbam se iz roda v rod prenaša smrtonosni virus sifilisa.Začevši pri heroju Leninu.Rojeni rdeči pohabljenčki brez mozga.Ta napihnjena pritlikava krota je živ dokaz moje teorije.

  • Vili

   A o Krampu pišeš?

 • Hribouc

  Pokorno javljam, da nimam pojma o zadevi, zna pa biti kmalu jasno, da sta se Kitajec in Trump zmenila, da se z Jongom ne bojo več dosti balinali.Če je to zmenjeno z Kitajcem, mora biti tiho tudi RasPutin iz Kremlja.
  Mislim, da tri velike jako moti Jong pri “usklajevanju” na drugih vreliščih sveta in tega Jong ni ocenil razumno, zato bo napenjanja njegovih raket konec enkrat za vselej.Ceno pa bodo plačali, raja ,in severne in raja južne Koreje, če se bodo operaterji na ladjah in na podmornicah kaj ušteli.
  Mi, ki imamo arzenal 10 prepelerskih frčoplanov in 15 helikopeterjev z posadkami, ki nimajo dnarja za obnovitev letalnih licenc, to hudičevo dobro razumemo in šparamo vse moči za Agitpropovsko gobezdalno
  revolucijo o Jongovih proslavah in paradah in pripravljamo Laibach za glasbenojodlarske nastope miru v osvobojenih gulagih in uničevalnih taboriščih velenorca Kim il Jonga iz katerih se bodo vrstili pogrebi in odkopavanje desettisočev nedolžnih žrtev.
  Hudo, zelo hudo.

 • domovina mili dom

  Držati jih v shizofrenem strahu, da bodo kurili denar za orožje. Enkrat bo narod popizdil.

  • Zgornji

   … povaginil … ? Ja.

   • domovina mili dom

    Vagin in penisov v pravopisu ne bo več. Polulitis bo pravšnje. Polulali se bodo pa še vsi, kar koli jih pač med palcema na nogah srbi.

    • Zgornji

     Ja, potem bo pa treba tudi take “popizditise” Ukiniti , da bomo pravopisnejši .

     • domovina mili dom

      Težka bo, ker boš v pekarni še vedno lahko kupil razpočnico.

     • Zgornji

      No, saj, razpočnica je pa še vedno boljša kot razvaginjenka, mar ne ?

 • Zgornji

  Hja, pa menda jim je raketa crknila po 19 minutah … :-P

 • Zgornji

  ;-))

 • sale

  Neuspel poskus Koreje je svetovna grožnja 59 raket na sirijo pa humanitarno dejanje

 • alojz

  Pa kako lepo parado so priredili Titu v čast, ko jih je obiskal. Takrat smo vsi ploskali.
  Pranje glav je res uspešno. Nekateri uporabljajo še danes ta šampon.

  • Dragan Krstič

   Se spomniš nastopov na osrednjem pjogjanškem stadionu in na tone cvetja na avtomobil z ljubljenima vodjema?

 • Dragan Krstič

  Bojim se trenutka ko bo moral Trump ukrepati drugače bo izpadel nekredibilen. Kim čung čang ne bo nehal izzivati.

 • Ros

  RTV Slovenija, pa enostransko prenaša stališče Severne Koreje. Njihov komentar so prevedli in ga vzeli za svojega. Noro.
  Čudno, da ni nihče, v Sloveniji, tega opazil. V tujini so. Opozorila dežujejo z vseh strani že zelo dolgo.

 • Hribouc

  NOVA24Tv ,zamujate.
  Vodušek Tv poroča o še dveh letalonosilkah, ki sta zapluli proti Koreji!
  Kje sta, kdaj priplujeta na bojno polje, kaj kanijo skuhati – nič ne poročate?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!