Sirska vojaška letala zopet izzivala konflikt

Foto: STA

Po poročanju ameriških medijev je v sirskem zračnem prostoru prišlo do bližnjega srečanja dveh ameriških in sirskih vojaških letal.

Do srečanja je prišlo zgolj en dan po bombardiranju Kurdov s strani sirskih vojaških sil, kjer so bili nastanjeni tudi ameriški specialci. Ameriški letali sta del patruljnih letal, ki ju je tja poslal Pentagon.

 Pilota v letalih F-22 Raptor sta poskušala vzpostaviti zvezo s sirskima, vendar neuspešno. Strokovnjak za varnost je za CNN dejal, da je tovrstno izzivanje sirskih zračnih sil tvegano početje, ki se naslednjič lahko konča s sestrelitvijo njihovega letala.
Sirski režim prvič napadel Kurde

Letala koalicijskih sil pod vodstvom ZDA sicer v Siriji delujejo prvenstveno proti džihadistom Islamske države, ne pa proti režimskim silam Asada, ki jih za nameček podpirajo ruska letala. Koalicijske sile pa na terenu podpirajo tudi lokalne sile, ki se borijo proti IS.

Kljub ameriškemu posredovanju po četrtkovem incidentu pa to očitno ni preplašilo sirskih letal; v petek so ponovno preletavala območje, a tokrat so jih ameriška letala pričakala že v zraku, je povedal predstavnik ameriške vojske. Stotnik Davis je še dodal, da je to dejanje sirske vojske precej nenavadno, saj doslej še ni napadla kurdskih sil.

M. P

 • xtc

  Vlado pridno kuri;novo pečena koalicija sihičevErdogan_Vlado_Assad dela s polnim pogonom:
  Seveda so tarča Kurdi zavezniki ZDA:

  • razerznak

   A sirska vojska ne sme delovat na sirskem ozemlju?

   • xtc

    Saj bo letela so jim že povedali z lufta:

   • xtc

    Tudi Urajinci imajo pravico leteti nad svojo državo pa jim jo ruski okupator krati:

    • razerznak

     kolko js vem je tud v ukrajini državna vojna, sam kj čmo, donbass ima pač igle oz proti zraćno orožje loleki glavorezci pa nimajo

     • xtc

      Ne gre za okupacijsko vojno Rusi ilegalno pošiljajo vojsko na Urajinsko ozemlje:

     • razerznak

      a kaj ma pa murica delat za v siriji? aja tole pač ni isto kot “ruski” vojaki v donbasu al kj?

 • razerznak

  Nova , tisto ko sirska vojska ne sme delovat na sirskem ozemnju , enako kot rusija ne v blizini rusko-ukrajinske meje, ampak murica pa ma lahko v vsaki drzavi baze z nuki? Ane?

 • Krtača17

  Tale avtor mp pa je v pm….

 • Unikatna

  Haha, v njihovem zračnem prostoru lahko letijo ali ne?!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!