Sirska vojska brez usmiljenja nad turške okupatorje

Foto: epa, fotografija je simbolična

Sirska vojska je izvedla prvi letalski napad na turško vojsko, v katerem je bilo ubitih in ranjenih več turških vojakov, ki so sicer sodelovali v več kot 10 dni trajajoči invaziji na sirskem državnem ozemlju. Turčija naj bi se uradno sicer borila predvsem proti Islamski državi, a poznavalci domnevajo, da jim gredo v nos predvsem Kurdi.

V bombardiranju sirskega letalstva so življenje izgubili trije turški vojaki, 10 pa je bilo ranjenih. Turška vojska sicer že več kot 90 dni sodeluje z nekaterimi drugimi državami pri vojaških podvigih na sirskem državnem ozemlju, kjer naj bi se borili proti Islamski državi, obenem pa želijo tudi čimbolj zablokirati delovanje kurdskih oboroženih sil, poroča Rzeczpospolita. Vendar pa mnogi menijo, da resnični sovražnik Turčije ni Islamska država, marveč Kurdi.

V tem času je turška vojska izvedla napad na cilje Islamske države
Gre za prvi tovrsten napad sirske vojske na turške oborožene sile vse od začetka turške invazije na sirsko državno ozemlje. Trupla pokojnikov so že bila prepeljana v Turčijo, o dogodku pa je bil prav tako obveščen turški državni vrh. Poleg tega so prav v tem času turške zračne sile izvedle napade na več kot 10 krajev, ki so pod nadzorom Islamske države. V eni od vojaških akcij naj bi bilo celo uničeno eno od središč, iz katerega islamisti dajejo povelja svojim enotam, še navaja Rzeczpospolita.

Pravi sovražniki Turkov so Kurdi
Mnogi so prepričani, da Turkov Islamska država preveč ne zanima, marveč se v svojih vojaških akcijah na Bližnjem vzhodu osredotočajo predvsem na Kurde. In četudi se Turki borijo proti islamistom, to po vsej verjetnosti počnejo zato, da jim Američani ne bi oteževali njihovih lastnih podvigov proti “resničnemu sovražniku”. Odgovor na vprašanje, zakaj se je Erdogan odločil intenzivneje spopasti s sirskimi Kurdi pa se skriva v dejstvu, da je v lanskem letu njegova stranka AKP izgubila absolutno večino v parlamentu na račun prokurdske stranke HDP. Zaradi tega je v Turčiji prišlo do naraščanja odpora proti Kurdom med turškim prebivalstvom, kar želi predsednik izkoristiti, navaja Newsweek.

Domen Mezeg

 • razerznak

  ja sej drugega jim ne ostane

 • xtc

  Ob “prijateljih” kot so aSSad;Erdogan;Putin ipd_so sovražniki povsem odveč:
  Bo pa zanmivo gledati;kaj bo storil Putin glede na to ;da si z Erdoganom vse bolj lezeta v posteljo in prav nič navdušen nad kurdsko državo saj bi le ta stabilizirala regijo omejila apetite in cilje Putina ter zmanjšala Irak;Sirijo in verjetno Turčijo;v navezi z Izraelom pa postala nova lokalna sila:

  • mojadezela

   Tebe pa spet ortnk perejo tile tvoji knofi. dej skadi eno ornk baso, da te mal spusti.

  • dr Janez Sveti

   Dokler so “štango” držali Turki Američanom in Nato paktu so bili pa dobri za tebe? Pismo si ti en omejenec.
   DR Janez Sveti Vladimir

 • mojadezela

  E#dino pravilno je odreagirala sirska vojska. Turki jo bodo dobili po rilcu iz vseh strani, zapomnite si kaj sem rekel. Niso zaupanja vreden partner i n to se zaveda tako EU kot Rusija. Edino0 američani jim še držijo štango.

 • Turki so tam z namenom okupacije in podpore “zmernim džihadistom”, ki pa zaradi ubijalsdkih nagnjenj niso tako zelo zmerni. Turki so skratka samo predhodnica NATO okupacije ozemlja.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!