Škandalozno: Podporniku Islamske države Velika Britanija podarila 142 tisoč evrov

Foto: Youtube

Islamski pridigar, ki širi sovraštvo, odkrito simpatizira s terorističnimi skupinami in širi hvalospeve Osami bin Ladnu, je dobil za 142 tisoč evrov pravne pomoči, čeprav so razkrite njegove povezave s teroristično skupino, ki je izvedla napad na britanske turiste na tunizijski plaži, prav tako je bil povezan tudi s 30-letnim strelcem.

Hani al-Sibai je prejel finančna sredstva, okrog 142 tisoč evrov pravne pomoči, da bi se mu pomagalo preprečiti deportacijo iz Velike Britanije, čeprav je domnevno ključni akter v ekstremističnem gibanju Ansar al-Sharia. Ta skrajna islamistična skupina pa je postala svetovni strah in trepet, ko so v svoje vrste sprejeli Seifeddina Rezguija, strelca, ki je v turističnem kompleksu blizu mesta Sousse junija 2015 pobil 38 britanskih in drugih turistov.

55-letni Al-Sibai sicer ni nikakršen revček, ki bi mu kdorkoli moral podarjati svoj težko prigarani denar. V zahodnem Londonu namreč poseduje 3-nadstropno stavbo, ki so jo britanski cenilci ocenili na en milijon in 150 tisoč evrov. S svojim denarjem pa je radikaliziral tudi Mohammeda Emwazija, zloglasnega rablja Islamske države, bolj znanega kot Džihadist John.

Vedeli so, da je terorist, pa je vseeno dobil denar
Da močno podpira nagnusno početje Islamske države in drugih terorističnih skupin, priča tudi podatek, da je julijske napade leta 2005 v Londonu opisal kot “veliko zmago” za Al Kaido, o Osami bin Ladnu pa govoril kot o “glavnem levu med islamisti”. A očitno to ni dovolj, da bi ga izgnali iz Velike Britanije. Še več, država, kjer biva, mu je radodarno podarila 142 tisoč evrov v obliki pravne pomoči, kar je močno razžalostilo in ujezilo družine pobitih svojcev v 20-minutnem tunizijskem napadu, sploh ker so mu bila ta sredstva dodeljena iz državnega proračuna, torej iz žepov britanskih davkoplačevalcev. Da ne gre zgolj za naključje ali napako pri odobritvi teh finančnih sredstev, pa priča tudi podatek, da je Daily Mail le nekaj dni po napadu v Tuniziji razkril povezavo med tem grozodejstvom in islamskimi skrajneži v Veliki Britaniji. Britanska oblast je torej dobro vedela, komu podarja ta denar.

Zmagal celo na evropskem sodišču, pripadla mu je odškodnina
Al-Sibai je prišel v Veliko Britanijo leta 1994, a so mu šele štiri leta kasneje zavrnili prošnjo za azil, saj je bil takrat povezan z egiptovsko teroristično skupino Islamic Jihad. Ko ga je vlada poskušala izgnati, je bil v zaporu, vendar mu Egipt ni mogel zagotoviti varnosti. Britanski zakon o človekovih pravicah pa pravi, da je prepovedano tujega zapornika izročiti matični državi, če obstajajo sumi, da ga bodo tam mučili ali ga ubili. V dveh desetletjih je tako Al-Sibai prejel za več kot 142 tisoč evrov pravne pomoči, ki naj bi jo porabil za zastopanje vrhunskih odvetnikov, ki so branili njegove pravice. Dobil pa je tudi javna sredstva, ki jih je porabil za tožbo britanske oblasti zaradi nezakonitega pridržanja. Leta 2004 je tamkajšnje sodišče namreč odločilo, da je bil 14 dni med letoma 1998 in 1999 pridržan brez zakonsko in pravno utemeljenih razlogov. Takrat je bil sicer v zaporu 10 mesecev, izpustiti pa bi ga morali takoj, ko so vedeli, da ni nobene možnosti za njegov izgon iz države. Koliko denarja je dobil zaradi tega, ministrstvo za notranje zadeve Daily Mailu ni hotelo razkriti.

Da je Al-Sibai pravi mojster črpanja državnih in evropskih sredstev, pa priča tudi podatek, da se je odločil oditi na Evropsko sodišče za človekove pravice, kjer se je pritožil, da je Velika Britanija njegova podjetja vključila na uradni seznam z Al-Kaido povezanih podjetij. In je spet zmagal, zahvaljujoč vrsti uradniških napak.

Hvali bin Ladna, novači teroriste, simpatizira s terorističnimi skupinami in se udeležuje njihovih konferenc
Al-Siabi je sicer pridigar, ki je naveden kot ključni akter v teroristični skupini Ansar al-Sharia, kar je zapisano tudi v poročilu mednarodnega centra za boj proti terorizmu v Haagu iz leta 2013. V tem poročilu je zapisano, da je “vpletenost Al-Sibaija v mednarodni džihad dolga in globoka. Ko je Ansar al-Sharia organizirala maja 2012 svojo konferenco, se je je udeležil tudi Al-Sibai preko videa.” Dve leti kasneje, novembra 2015, je bil obsojen zaradi “izrecnega neposrednega novačenja in spodbujanja k terorističnim dejanjem.” Pojavil pa se je tudi v videu 2. maja 2011, ko je bil ubit Osama bin Laden, in ga imenoval za “glavnega leva med islamisti.” Bin Ladna je opisal kot tistega, ki “oživlja islam” in oznanjal, da so teroristični bombni napadi 7. 7. 2005 v Londonu “velika zmaga” za Al Kaido, ki je “podkurila osmim najmočnejšim državam na svetu.”

To pravi Al-Sibai – mu kdo verjame?
Velik podpornik terorizma in skrajnih islamističnih skupin se še vedno nahaja v Veliki Britaniji, kjer vsakih šest mesecev obnavlja dovoljenje za bivanje, dokler naj bi v Egiptu obstajalo tveganje za njegovo življenje. Pričakovano Al-Sibai zanika kakršno koli vpletenost v terorizem, da je ključni akter, vodja ali tesni sodelavec islamskih fanatikov ali da bi bil kakorkoli v ozadju tunizijskega napada. Prav tako zanika navdušenje nad terorističnim napadom leta 2005 v Londonu. Pravi le, da je poudaril, da so bombni napadi v resnici “velika zmaga” za Al Kaido, se pa menda nad tem ni veselil niti navduševal. Zanikal je tudi radikalizacijo Džihadista Johna. Odvetnik, ki ga zastopa, pa pravi: “Kolikor mi je znano, ga (Džihadista Johna) ni nikoli spoznal. Prosil me je, da ponovim, da obsoja uboj nedolžnih ljudi, kjerkoli na svetu se to zgodi, vključno z napadom v Tuniziji.” Ministrstvo za pravosodje pa je izjavilo, da so mu zmanjšali sredstva za pravno pomoč, in sicer za 20 odstotkov od leta 2010.

Marjanca Scheicher

 • KAPIBARA

  Nč novga za ta bogate..
  Danci so novembra izvedeli, da so izplačevali socialne dodatke-pomoč, državljanom, ki so se borili na frontni črti, na strani isisovcev.. .-(

 • Nata

  Ker ni med pristojnimi nobene volje raziskati take primere, si človek lahko misli samo to, da sami podpirajo take nepravilnosti !! Zakaj neki ? Ker tudi njim precej ” kapne ” ?

 • Peter

  No ja, denar so dobili odvetniki, če prav razumem štorijo, no.

  • Nata

   Mejdun ? Draga pravna pomoč !

 • Anonimni_Profesor

  Taki so na stotine Britancev prepričali, da so se pridružili ISIS, Al Kaidi in podobni bandi, še dosti več pa da so jih zalagali z denarjem.

 • lauraas

  Lepo lepo, rezultati levičarskega mišljenja!

  • Caetano

   …in filoislamizma nasplošno.

 • FRANC3

  Saj so v Sloveniji tudi komunisti novačili ljudi in jih silili v kriminalna dejanja. Danes ti ljudje prejemajo pokojnine in so aktivni člani ZB.
  Je potrebno še kaj dodati?
  Zlo vedno najde poti do uresničitve cilja.

 • koza

  me ne čudi, če ga noče Egipt, na Hrvaškem je nekje 200 mladoletnih turistov, jih bi vrnili, pa jih starši nočejo, ogromno pa jih je izginilo iz centrov, tako kot v Nemčiji

 • Igor Kavalar

  Zmagal celo na evropskem sodišču, pripadla mu je odškodnina
  Al-Sibai je prišel v Veliko Britanijo leta 1994, a so mu šele štiri leta kasneje zavrnili prošnjo za azil, saj je bil takrat povezan z egiptovsko teroristično skupino Islamic Jihad. Ko ga je vlada poskušala izgnati, je bil v zaporu, vendar mu Egipt ni mogel zagotoviti varnosti. Britanski zakon o človekovih pravicah pa pravi, da je prepovedano tujega zapornika izročiti matični državi, če obstajajo sumi, da ga bodo tam mučili ali ga ubili.

  Butasti zakoni. Takšnih idiotizmov, kmalu ne bo več.

  • Marija

   Zakaj bi ga le tam mučili,če je ta zgleden državljan. Saj je vse skupaj noro.

 • stajerc5

  In potem se se kdo cudi, da je prislo do Brexita? Pa kaksno EU sodisce, lepo vas prosim, vsaj za GB ne!!!
  Pri nas pa bi nas rdece mravlje ze zdavnaj pozrle brez EU sodisca! Pomislite, kaj bi bilo pri nas, da se ne mores vec pritoziti na EU!!?? Neee, bolje ce sploh ne pomislim…

 • samsara

  Naj kandidira še za premierja Združenih Britanskih Emiratov.
  Zmaga najbrž ni vprašljiva. Zdaj je čas.

 • Olga

  Namesto njega oglobiti s 142.000 evri pametne sodnike in jim vzeti licenco!

 • elh

  ///////Zmagal na evropskem sodišču. ///////

  Evropsko sodišče žal ni instanca, ki bi jo lahko spoštovali.

  Kdo vse tam lahko zmaga! In potem dobi odškodnino na račun nekih davkoplačevalcev, ki jih oblast izkorišča brez milosti.
  Tudi Slovenci plačujemo po podobnem principu saboterjem osamosvajanja odškodnine.

  Mogoče sodišča rabijo večstoletno tradicijo preden postanejo zaupanja vredne institucije.

 • Marija

  Naj kdo reče da ne delajo v povezavi.Evropo je treba uničiti in naseliti multi kulti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!