Skorumpirana levičarska romunska vlada želi odstaviti tožilko, ki uspešno obračunava s korupcijo v državi

Vodja Nacionalnega protikorupcijskega direktorata Laura Kövesi (vir: facebook)

Romunski pravosodni minister Tudorel Toader je včeraj začel s postopkom za odstavitev Laure Kövesi, uspešne in mednarodno prepoznavne vodje urada tožilstva za boj proti korupciji. Njeni uspehi v boju proti korupciji gredo namreč v nos levosredinski vladi, katere pripadniki so se znašli pod drobnogledom.

Pravosodni minister Tudorel Toader, sicer član romunske socialdemokratske stranke (PSD), je Kövesijevi na včerajšnji novinarski konferenci očital “škodovanje ugledu” Romunije v tujini, da je, kakor poroča STA, v boju proti korupciji ravnala “preveč avtoritarno”.

“Ne smemo dovoliti, da bi se za bojem proti korupciji skrivalo protiustavno, nezakonito in klevetniško ravnanje do uradnikov v javnih institucijah,” je dejal, hkrati pa pozabil, da je ravno njegova vlada zadnje leto na udaru javnosti zaradi sporne reforme kazenskega prava, ki bi posegla v neodvisnost sodstva ter otežila boj proti korupciji. Vlada navkljub množičnim protestom od te reforme ne odstopa.

Tožilka, ki skorumpirane levičarje spravlja za zapahe
Povod za odstavitev naj bi bila afera v mestu Ploiesti, kjer naj bi tamkajšnja enota Nacionalnega protikorupcijskega direktorata ponaredila dokaze v primeru nekdanjega politika PSD, obtoženega korupcije. Kövesijeva je ob izbruhu afere sporočila, da zadevo preiskujejo, a to pravosodnemu ministru ne zadostuje.

Lanski protikorupcijski protest v Romuniji. (vir: Twitter)

Kot vodja Nacionalnega protikorupcijskega direktorata se je Kövesijeva v zadnjih letih zamerila mnogim v romunskem političnem vrhu. Njene preiskave so namreč številne obtožene korupcije spravile za zapahe. Problem za nekatere je dejstvo, da so bili zaprti kriminalci del vladajoče PSD ali pa zelo blizu z njeno koalicijsko partnerico, liberalno ALDE.

Vseeno se zdi, da bo za odstavitev Kövesijeve treba kaj več kot samo nezadovoljstvo pravosodnega ministra z zapiranjem njegovih kolegov za zapahe, saj je zadnja odločitev v rokah romunskega predsednika Klausa Iohannisa, ki velja za velikega kritika korupcije v državi. Ta je namreč včeraj sporočil, da je z delom Nacionalnega protikorupcijskega direktorata zadovoljen.

Ivan Šokić

 • Ženska s kiklo, ni kaj.

 • Ta bi lahko dala Štefanecu en šnel kurs

  • Stajerka

   ne Štefancu, ampak tožilcem – predvsem Žgajnarjevi in sodiščem…….če je potrebno celo BRIŠEJO dokaze, samo da je naš…….KPK pa je slovensko skropucalo in finančno breme – čeprav smo bili v dvomih, je Štefanec še vedno najboljši med najslabšimi………

 • Stajerka

  no, naš NPU pa katastrofa……kjerkoli je kaj perečega, oni ne najdejo znakov kaznivih dejanj…..samo v nebo vpijoče katastrofe: bančna luknja, bančno pranje denarja, divja privatizacija, kriminal v zdravstvu, kriminal v najvišjih državnih vrhovih, klientelizem in korupcija…….
  a je že kdo, kdaj v tej državi poskusil raziskat uspešnost NPU???……al pa specializiranega državnega tožilstva???…..že to, da 90% kriminalnih dejanj NE prepoznajo, je še bolj sramotno, da od preostalih 10% ni sankcioniranih niti 50%……
  mi bi lahko bili 1.ŠVICA…..glede na ukradeno, pošteno in moralno postkumunistično komunistično oblast…….

 • samsara

  Medtem, ko naša korupcijska komisija uspešno hibernira. Pričakovan konec te hibernacije po volji predlagatelja, zakamufliranega udbokomunista B. Pahorja, je predvidoma ob upokojitvi Štefa.

 • xtc

  Ko kradljive in koruptivne levake začneš trpati v zapore začnejo noreti in groziti ,spomnite se Logarjeve,Brezingerjeve in Kotnikove.

 • DJURO SUMAR

  Punca res dober izgleda.

 • Roman

  Lahko se samo zamisliš,kakšen kader imamo pri nas za odkrivanje korupcije.Nobena zadeva se ne premakne niti za en centl,kaj šele za milimeter.
  Vidi se na daleč,da so vsi povezani.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!