Skrivnostna rdeča plima: 400 mrtvih morskih želv lebdelo na površini morja

Foto: youtube

Ob obali Salvadorja so našli med 300 in 400 mrtvih morskih želv. Gre sicer za težavo, ki traja že več let, a še vedno ne vedo, kaj povzroča smrt teh morskih bitij. Oblasti so navedle, da je eden izmed možnih krivcev močan nevrotoksin, ki ga proizvajajo alge in je že prejšnja leta veljal kot najverjetnejši vzrok smrti.

Na stotine mrtvih morskih želv je oblasti postavilo pred vprašanje, kaj je povzročilo njihovo smrt. Ministrstvo za okolje je sporočilo, da je bilo najdenih med 300 in 400 morskih želv, ki so lebdele na površini morja.

Pojedle alge in poginile
“Ne vemo, kaj je povzročilo smrt morskih želv,”
je dejal eden izmed uradnikov in dodal, da bodo opravili laboratorijske teste. Odkritje opozarja na ugotovitev iz leta 2013, ko so prav tako na Salvadorski obali že našli na stotine mrtvih morskih želv. Takrat so oblasti navedle, da je najverjetnejši vzrok smrti močan nevrotoksin, ki ga lahko proizvedejo alge v tako imenovani “rdeči plimi”.

Rdeča plima nastane, ko veliko kopičenje alg povzroči rdeče ali rjavo obarvanje vode. Sklepali so, da so želve pojedle alge, ki vsebujejo saksitoksin, ki vpliva na živčni sistem. Leta 2006 je saksitoksin ubil okoli 500 želv, štiri leta kasneje pa jih je zaradi istega vzroka umrlo še sto.

D. Š.

 

 

 

 • Hun

  Trump jih bo zascitu

 • indijanka

  Žalostno. Morali bi jim pomagati. Zagotovo bi jih med rdečo plimo lahko preselili, če že rdeče plime ne morejo premagati.

 • stajerc5

  Hmm, in vse to se se ni dogajalo ze pred tisoci in tisoci leti? Samo vprasam.

 • cosmosjasnovidec

  Smrt teh želv povzroča onesnaževanje morja z strani kamelotrajbarskih musličev kateri so se utopili v morju.Že sam njihov muslimanski smrad je smrtonosen za mnoge živali ne samo za želve.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!