Slovenija je zares najšibkejši člen Nata – to razkriva Global Firepower

Foto: epa, fotografija je simbolična

Moč britanske kraljeve mornarice počasi usiha, predvsem zaradi odslužene vojaške opreme na tem področju, zato bo v kratkem potrebno opraviti menjavo zastarele tehnologije, če želi Britanija ostati vojaška velesila. Ta država sicer za vojsko nameni kar 55 milijard dolarjev. 

Moč britanske kraljeve mornarice naj bi v zadnjem času oslabela, saj je njena bojna tehnika na tem področju zastarela, zato bodo potrebne zamenjave opreme. Če stvar ne bo rešena še pravi čas, bi lahko britanska vojaška moč pričela usihati, kar bi lahko privedlo do resnih težav v primeru novih vojaških groženj, bbc. Britanija je sicer znotraj Nata po svoji vojaški moči kar na 3. mestu. Pred njo sta le še Francija in ZDA, medtem ko se Slovenija nahaja na zadnjem. Poleg tega gre pri nas preveč denarja za plače in premalo za vojaško opremo.

Velika Britanija želi ohraniti vlogo globalne vojaške supersile 
Tamkajšnje ministrstvo za obrambo je ob novici že zagotovilo, da Britanija v svoje bojno ladjevje vlaga milijarde funtov, brez katerih bi nekatere tuje države, med drugim tudi Rusija, lahko predstavljale mnogo večjo nevarnost za lokalni mir. Poleg tega se pojavljajo ostre kritike glede motorjev nekaterih britanskih vojaških ladij, saj so imeli težave pri svojem delovanju v toplejših morskih vodah. Britanija pa ne vlaga svoja finančna sredstva le v ladjevje, marveč tudi v podmornice. Na takšen način želi Britanija obdržati vlogo velesile v svetovnem merilu, še navaja bbc.

Slovenija je po vojaški moči znotraj Nata na zadnjem mestu! 
Med državami zveze Nato se Velika Britanija nahaja kar na 3. mestu po svoji vojaški moči. Pred njo sta le še ZDA in Francija, medtem ko ji “diha za ovratnik” Turčija. Z Britanijo so na obravnavanem področju primerljive še: Nemčija, Italija, Poljska, Kanada in Španija. Obravnavana država ima sicer na razpolago 150.000 aktivnih pripadnikov svojih oboroženih sil, v rezervi pa še 182.000 oseb. Ob tem je zanimivo nameniti še nekaj drugih številčnih podatkov: 407 tankov, 5.948 oklepnih bojnih vozil, 879 bojnih letal, 348 helikopterjev in 76 vseh bojnih ladij. Za svojo oborožitev Velika Britanija sicer namenja kar 55 milijard dolarjev. Slovenija je po vojaški moči Natovih držav na zadnjem mestu, navaja Global Firepower.

Bajne plače, oprema pa propada  
Pri nas je svet obrnjen na glavo. Medtem ko slovenska vojaška tehnika rjavi in propada, se velikanske vsote namenja za plače. Kar 80 odstotkov obrambnega proračuna se namreč namenja prestižnim izplačilom. Še dodatni udarec predstavlja dodatno zmanjševanje proračuna za obrambo v zadnjih letih, četudi bi se ta moral v skladu z zahtevami zveze Nata, v naslednjih 10 letih dvigniti na 2 odstotka BDP, Slovenija pa le-temu namenja manj kot 1 odstotek BDP.

Domen Mezeg

 • valentin

  Tehnično gledano je veriga močna toliko kolikor je močan posamezen člen te verige.

 • Olga

  Ta vlada ni zanesljiv partner nikomur, niti lastnim državljanom!

 • Iza Demos

  SLO je cokla Natu, Nato pa SLO. Predlagam IZSTOP.

  • garfi

   kam ?

   • Iza Demos

    Sem mislila: iz koga ali česa?
    Kam? v svobodo…. Saj je naš cilj druga Švica? No vsaj suvereni bodimo, če že ne moremo biti bogati.

    • garfi

     pogoj je Slovenska vlada in Slovenci na oblasti
     trenutno slabo kaže

     • Iza Demos

      Ne me spravljat še dodatno v slabo voljo.

 • garfi

  resnica osvobaja
  slediti mora pravica
  veleizdajalski jugordečuhi uničujejo državo in narod
  butalci in ignoranti press

  • Adolf Hitler

   man se ve bol ie

   • garfi

    bol je za murgelsko udbomafijo in kriminalce

 • Antonius

  Global Firepower najbrž nima vseh relevantnih podatkov o moči slovenske vojske. Bog si ga vedi, če sploh kaj vedo o našem skritem adutu, rezervnem vojaškem potencialu ZZB?
  Čakam, da jim ‘stanovnik in ‘turnšek kakšno v brk odropotata.
  Zgleda, da so v Global Firepower in NATU čisto pozabili na prispevek slovenskega eNOBe k zmagi nad domačimi domobranci v II. svetovni vojni.

  Na, pa taki strokovnjaki?! Takole čez palec pomerijo, pa “prec” prizadenejo.
  Bemti ! Smo, pa če tudi nas ni videti !

 • xtc

  Rusofilskokomunistična drhal namerno ogroža tako vaernost Slovenije kot nata;seveda je treba omeniti tudi rusofilsko izdajalstvo;zaradi naše nekredibilnosti Slovenija nima dostopa do najpomembejših stvari v nATU NITI NAŠI NEZANESLJIVI OFICIRJI NE SAJ VELJAJO ZA PRORUSKE IN POENCIALNE KRTICE:

 • pokvarjeniSvet

  Avstrija in Švica sta nevtralni in jima nič ne fali :)

  • Artur

   Oni so že vedeli s kom bi imeli opravka , pa mi smo 91leta tudi vedeli s kom imamo opravka in dobili vojno brez pomoči Gladio-Natoa ampak hlapčevski sindrom je prevladal kot vedno in kljub zločinskim rabotam naših sedanjih globalnih “demokratičnih “mirotvorcev” nekateri slovenceljni še vedno ni kapnilo kam nas to vodi.
   https://www.youtube.com/watch?v=vFYbqY6mHc8
   https://www.youtube.com/watch?v=2RtnDsGjmdk
   https://www.youtube.com/watch?v=d7o61SMitds

  • stajerc5

   Kot prvo: Avstrija ni nevtralna, je pa bila
   Kot drugo: Svica je bolj zascitena kot Fort Nox
   Kot tretje: Nasi bi bili radi samo proruskonevtralni, nje

   • pokvarjeniSvet

    Seveda je kako, da ne, Si pozabil na državno pogodbo 1955. Prvi pogoj je nevatralnost, to je bil pogoj Sovjetske zveze da se umaknejo iz Avstrije.

    Tudi danes vojaško ni povezana z nobeno vojaško zvezo katerekoli države na Svetu. Zato si branijo in nazdirajo svoj zračni prostor sami, ker drugi ne smejo kot recimo to delajo drugi nam. Zato, če se ne motim je Avstrija kupila 11 Eurofighterjev.

    EU še ni vojška zveza, če pa bo Nastala EU vojska bo pa Avstrija sodelovala samo gospodarsko tako kot gospodarsko ampak NE vojaško sodeluje za NATOm – biznis je biznis tudi izven vojaškega sodelovanja.

    zakaj ti vidiš samo dve opciji ZDA ali Rusija, tretje pa nikoli ?

    • stajerc5

     Tretja opcija? Hmm, lahko gledamo v nebo in zacnemo moliti, vseno pri katerem Bogu, no ja, alternativa navzdol pa tudi obstaja, nje?
     Malo heca, ampak, vidis ti se kaj drugega?
     Tako smo mali, miceni, minimini, da (sigurno nisem nekaksen hlapec ali manjvrednostni slovencek) nas skoraj nebo nihce opazil, ko-ce bi se kaj zgodilo.

     • pokvarjeniSvet

      Mogoče imaš prav glede tretje opcije – trenutno je ni na obzorju.

      Ampak še vseeno ne spremeni dejstva, da sta Avstrija in Švica nevtralni. Zato se je pametno umakniti in počakati kaj se bo zgodilo med NATOm in Rusijo, ne pa, da se opredeljujemo na silo – ker koristi še nikoli nismo imeli od tega to je spet fakt.

     • stajerc5

      Na zalost smo ze opredeljeni in najhujse ga je na sredini akta potegniti ven in reci: Jaz pa nisem…
      Takrat si sele gruc-grunc.

     • pokvarjeniSvet

      niti ne najhujše se je opredeliti na napacno stran in go že izgubljaš še stalno trmoglavo skozi zid do zadnjega zdihljaja silit v POGUBO.

      nevtralnost je najbolj modra odločitev malih držav kot je Slovenija. Medtem ko Kitajska, Rusija si to lahko privoščijo svojo opredelitev na eno stran, si Slovenija lahko za svoj obstoj zagotovi samo s preračunljivostjo zvitostjo, pretkanostjo tako da čaka in pol se postavi na zmagovito stran isto kot švohna Italija v prvi Svetovni vojni.

      Tudi Zgodovina nas uči da so tisti ki so bili šibki in mali ampak pretkani zviti in preračunljivi so preživeli in daleč prišli še več premagalo so veliko večje nasprotnike na dolgo rok. Teh primerov iz zgodovine je veliko kar dokazuje da v vojaskovanju se ne tolerira zaletavost in trmoglavost ko ne gre, pač z glavo skozi zid.

     • pokvarjeniSvet

      Dober primer so ti židi in Izrael kako so s pretkanostjo, goljufijami zvitostjo in preračunljivostjo ustvarilli svojo domovino Izrael nazaj. Če bi se bojavali direktno nebi nikoli uspeti ustanoviti Izrael nazaj v Palestini…iz tega se da marsikaj naučiti glede taktika kako preživijo mali in po celem Svetu razpršeni narodi. Nikoli niso bili direktni in nikoli se niso opredeljevali vedno iz ozadja vse delali in se zadnji moment opredelili

      Če bi se oni zgledovali po tvoji logiki bi jih iztrebili kot kot bele nosoroge in svoje države nikoli nebi mogli ustanoviti, če bi šli z glavo naivno skozi zid, kot nas napeljuješ ti in cerar/kučan in ostala druščina neumnih naivnih ritoliznikov.

     • xtc

      iN TI TO Z BEDAKOM?
      nJEGOV DOMET JE LIZANJE PET pUTINU IN GLANCANJE PAROL SOCIALIZMA IN RDEČE ZVEZDE IN URAVNILOVKE:
      z NJIM JE BREZ SMISLA_KOMUNIST SKRIT za nacional socialističnimi(socialističnimi) parolami:
      Pa lepvečer:

   • xtc

    Samo njeu fali pameti in trezne razsodnosti_populističen bebo:

 • Bastian

  Zakaj je Slovenija najšibkejši člen v NATU?Ker je za tovariša Kućana to naj intimnejša želja ki jo izpolnjujejo cmerajoči cucki.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!