So demokrati našli kandidata, ki bi lahko na naslednjih predsedniških volitvah premagal Trumpa?

Foto: epa

Ameriški mediji so se razpisali o tem, da demokrati po gromozanskem porazu na volitvah leta 2016 iščejo nov obraz in novo vodstvo. Nekatere ankete presenetljivo kažejo, da se nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden pripravlja na resno kandidaturo za predsednika, kljub temu, da je skoraj v vsakem ciklusu od leta 1988 dalje neuspešno kandidiral za predsednika. 

Vsaj ena izmed nedavnih anket kaže, da Joe Biden vodi proti senatorju Bernieju Sandersu s 26 odstotki proti 18 odstotkom. Medtem ko številni demokrati govorijo o potrebi po novih obrazih, se 75-letni Biden kot dolgoleten demokrat upira temu trendu.

Znan po direktnosti
“Nov obraz je pomemben, ampak demokrati potrebujejo nekoga, ki bi zmagal v Beli hiši, in kandidata, ki razume in ceni vodenje,” je poudaril politični strateg in analitik Basil Smikle. Celo nekateri republikanci so prišli do ugotovitve, da bi lahko Biden predstavljal grožnjo aktualnemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, namreč, tako za Bidna kot tudi za Trumpa je značilna direktnost brez kakršnega koli ovinkarjenja. Ob tem pa demokratični strategi poudarjajo, da ima Biden mnogo izkušenj, ki mu bodo prišle še kako prav.

Foto: epa

V primeru, da bi Biden uspel na naslednjih volitvah zmagati, bi ta pri 77 letih postal najstarejši ameriški predsednik v zgodovini, s čimer bi prehitel Trumpa, ki je podal prisego star 70 let.

N. Ž.

 • Waltter

  Pri 77 letih je že tisti čas ko mora tvoja mlajša žena vhodna vrata zaklepat in pobrat kljuke iz oken da ne odjadraš kam tak na osnovi demence. In on bi potem do 81 leta vodil Ameriko če pa bi še dobo drugi mandat pa do 85?
  Se vidi da so demokrati izgubili čisto kompas, če ga hočejo resno imeti na volitvah je sedaj najboljši čas da ga stisnejo v sod formaldehina in ga globoko zamrznejo ter ga takrat ko ga bodo potrebovali odmrznejo, tak majo vsaj neko garacijo da bo ostal tako vitalen kot sedaj :-)

  • pupa

   Avgusta bo dopolnil 105 let gospod Boris Pahor. Upam trditi, da kljub njegovi visoki starosti, bi za slovenski narod in slovensko državo v primeru predsedovanja Sloveniji, doprinesel dodano vrednost in čast. Izjeme niso pravilo vendar nikoli ni za sodit v naprej. Kar se demence tiče niso izkljućeni niti ljudje mlajši od sedemdesetih.

 • kokobily

  In spet “ta neki” – N.Ž.
  Bebolo, odkod ti ideja o gromozanskem porazu demokratov na USA 2016 volitvah ??
  Dobili so 3milione glasov več, kot Trump. Sistem volitev je ta, ki je Trumpu (tokrat) šel na roko..
  Glej primerjavo pri nas. SDS je zmagovalec (z gromozansko prednostjo, če že želiš), volja ljudstva narekuje, da SDS prevzame krmilo države. Pa ne, je realna možnost, da krmilo ladje prevzame -ne politik (županska funkcija ni neka politika) kimaj lesarski tehnik, pozneje diplomirani komik-brez resnega “poslovnega načrta”, kako to ladjo voditi… Edini zaznavni namen je “ne dam krmila v Janševe roke”….
  Česeto tes zgodi bodo to res – PARA-MENTALNE volitve
  V USA to kvazidemokratično početje omogoča takoimenovani elektorski nadsistem.
  Preprosto, ne da bi jih volja ljudstva na karkoli obvezovala, “parlamenti” posamičnih zveznih držav glasujejo “po svoje”…
  Pomisli da je npr Ljubljana dala glasove SDS-u, a Janković in druščina to preprosto “ne jbju” in število “ljubljanskih glasov” pripišejo Karelu, SMrkCu, ali jih kar razdelijo med vse “ne Janšiste”..
  Pa, da ne bo pomote, Clintonova je itak škart blago…..

 • RATATA

  Da se jim da jebat(?)(!)

 • xtc

  Oba z Sandersom bosta takrat še bližje “upravi”,če še bosta tukaj.
  Definitivno,če Trump ne naredi večjh napak je 2 mandat njegov.Če spravi Bruselj na kolena,pa Iran kot Je S Korejo so to smo ++++.

  • freedomfighter

   Kako ti je lahko plus sesutje nase drzave…domoljub pa tak…#xtclaznivec

 • Anton

  pa ste prepričan da bo kdo od njiju dočakal naslednje volitve?

  sarkazem press

 • David Hitler

  Seveda samo se bo orenk posral v negove Judovske Gate

 • garfi

  biden ameriški serpentinšek globoke države
  Klovni press

 • Hribouc

  A ima Melanijo?

 • Hun

  Trump je bil najboljsa mozna izbira med izredno slabimi kandidati..pa se je pusnu za 3milijone glasov..Trump v politik kot slon v porcelanasti trgovin

  • Vince Blake

   S prvim delom se strinjam, glede na “popular vote” pa tole: če bi ameriški volilni sistem bil drugačen kot je, bi tudi Trump svojo kampanijo zastavil bistveno drugače. Predvsem bi imel svoje mitinge tudi v demokratskih utrdbah kot so Californija in New York. Mislim, da mu ne bi bil noben problem osvojiti tudi absolutne večine, če bi hotel. Ampak se je raje osredotočil na države, kjer je bilo nekje 50:50. V ameriki pač zmagovalec v posamezni državi pobere vse. Dobro je “nadmudrio” in demokrate in republikance. In eni ga še kar podcenjujejo, ha ha ha. Dokler ga bodo podcenjevali, jih bo sukal okoli malega prsta. Demokratom pač ne ostane drugega, kot da se zgovarjajo na “popular vote”. Jalova tolažba.

   Kar se pa Bidena tiče: Mislim, da vsi Trumpovi navijači molijo, da bi Biden kandidiral in izzval Trumpa. Ker tegale čudaka bo Trump požrl za malo malco. Sploh če mu bodo ekonomski kazalci kazali dobro. Američani so pač malo bolj pragmatični od Slovencev in volijo s svojimi denarnicami, ne pa ideološko, tako kot pri nas.

   • Vince Blake

    Da še samo dodam: Dokler bodo demokrate v Ameriki predstavljali okostnjaki kot so Nancy Pelosi. Maxine Waters, Joe Biden, Clintonova…itd, se Trump nima česa bati.

    Tako kot bi republikanci popušili, če bi kandidirali Busha, Cruza in podobne dinozavre z ogromno smrdljive prtljage od prej.

   • Hun

    Kr dober komentar…
    mors pa priznat, da jih ni Trump nadmudrio, ampak njegov denar, ki najame najkvalitetnejse strokovnjake na Svetu, ki jim vodijo kampanijo

    • Vince Blake

     No da se ne bova preveč preganjala okoli tega, kdo je koga “nadmudrio”….svetujem, da si pogledaš stroške kampanije koliko je Clintonov štab zapravil za kampanijo in koliko je zapravil Trump. Samo donatorji demokratske stranke (Soros, Bezoz, tisti mehiški medijski mogotec, katerega se mi zdaj ne da guglati….in podobni tajkuni so demokratom namenili veliko več, kot je Trump zapravil za celotno kampanijo.

     • Hun

      Ne govorim o donacijah kampanije..ampak o strokovnjakih ozk krog ljudi, ki vodijo kampanijo…Taki znajo tocno dolocenemu cloveskemu profilu zgradit ustrezno taktiko…

     • Vince Blake

      Stokovnjake kupi denar: Strokovnjaki so ideološko neopredeljeni in zgolj prodajajo svoje znanje. In glede na nekajkrat večji budžet demokratske stranke, bi človek pričakoval tudi večje strokovnjake v njihovem štabu. Poleg seveda (razen foxa) popolne medijske naklonjenosti demokratski kandidatki. In vendar so popušili. Clintonovi tudi Göbbels ne bo mogel pomagati.

     • Hun

      hehehe kr pogooglaj, da si strokovnjake “kradejo” …republikanci demokratom oz. obratno….odvisno od predhodnih rezultatov…

      Ja strokivnjaki niso custveno vezani na politiko ampak strokovno

     • Hun

      Nevem od kje vm ideja da je Trump genij…Trump je fanaticno odlocn..taki gredo z glavo skoz zid za svoj uspeh hodijo dobesedno cez trupla

     • Vince Blake

      Starši Setha Richa se sigurno ne strinjajo s tem, da je Trump tisti, ki hodi čez trupla. Bo prej menda to njegova nasprotnica.

 • twintop1
 • Janez Novak

  Mogoče bodo antitrumpa našli slovenski antitrumpisti. Najbolje, da se organizirajo v društvo ali stranko. Pravzaprav so se že. To je Šarčeva antijanšistična koalicija.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!