So ob vstopu v ZDA migranti dovolj natančno preiskani?

Islamski napadi, ki so vse pogostejši v Evropi, se dogajajo tudi v ZDA. Vprašanje, kako kakovostno se izvajajo preiskave migrantov ob vstopu v državo, je bilo za vodjo Obamovega kabineta očitno pretežko. S svojim meglenim odgovorom je vznemiril ameriško javnost.

Kdor pozna ameriški sistem nadzora ob vstopu v ZDA, zlasti na letališčih, ve, da so slikanje šarenice, odvzem treh prstnih odtisov in vnos podatkov v njihov register pogoj za vstop v državo. Turisti morajo še skozi rentgen, prav tako njihova prtljaga, računalniki in podobno. Vse te podatke potem preverijo v različnih mednarodnih bazah varnostnih služb.

Prejšnji teden  državljanstva ljudem, namenjenim deportaciji
Poročali smo o napakah Obamove administracije, ko je 838 tujcev dobilo državljanstvo, čeprav so bili zaradi kriminala na seznamu za deportacijo. Predsednikova administracija je pojasnila, da je bila baza podatkov pomanjkljiva in da so imeli težave s posodabljanjem in z integracijo različnih sistemov, manjkali so jim številni prstni odtisi – in to je povzročilo ogorčenje javnosti.

Kako natančno so preiskani migranti ob vstopu v državo?
Simon Henshaw, vodja Obamove administracije, na vprašanje republikanskega senatorja Jeffa Sessionsa glede natančnosti preiskav migrantov ni znal odgovoriti. Jeff Sessions je Henshawa vprašal, če pripravljajo analize glede migrantov, koliko je praks, ki jih ZDA zavračajo, npr. deformacije ženskih spolnih organov. Henshaw je odgovoril, da so migranti seznanjeni, da morajo ubogati ameriško zakonodajo, s čimer ni odgovoril na vprašanje.

Pomembno vprašanje je, ali se bodo tujci prilagodili zakonom nove države
Sessions je nadaljeval z vprašanjem: “Toda ali jih sploh vprašate, če se bodo podredili zakonu?” Henshaw je odvrnil, da odgovora na to vprašanje ne more dati, ker ne ve. Jeff Sessions je zapisal, da je jasno, da bi terorist, ki načrtuje poboj množice ljudi, o tem lagal.

Kako ločiti potencialne teroriste od beguncev
Ljudi, ki so na poti radikalizacije, pa je treba ločiti od pravih beguncev. “Takšna vprašanja bi gotovo omogočila ločevanje pravih beguncev od ostalih migrantov. Očitno smo preneumni, da bi jim sploh postavili vprašanje,” je zaključil Jeff Sessions.

Očitno je velika razlika med republikanskim in demokratskim pristopom. Josh Earnest, predstavnik Bele hiše za medije, zatrjuje, da so migranti natančno preiskani in da so vzeti vzorci, da primerjajo te podatke z drugimi bazami, čeprav so dogodki izpred preteklih dni pokazali, da ni vse zlato, kar se sveti. Republikanci se zavzemajo za spremembe postopkov, da bi zagotovili višjo stopnjo varnosti.

A. B.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!