Šokantno: Nekdanja paznica v severnokorejskem “gulagu” razkriva podrobnosti grozot, ki jih vsak dan zagreši diktatorski režim

Foto: YouTube.

Nekdanja severnokorejska paznica v enem izmed t. i. “kampov smrti”, v katerih diktator Kim Džong Un vsako leto pusti umreti na tisoče ljudi, je za otoški časnik Daily Mail opisala vse podrobnosti grozot, ki se dejansko dogajajo v skrivnih koncentracijskih taboriščih te najbolj zaprte države na svetu. Ljudi, ki se zamerijo režimu, stradajo do smrti, pretepajo, posiljujejo in na koncu tudi zakoljejo. Paznica Lim Hje Jin je grozote videla na lastne oči, zaradi česar je bila tako travmatizirana, da več dni ni mogla niti jesti. Med drugim je bila takrat 20-letnica priča krutemu obglavljenju dveh bratov pred vsemi taboriščniki.  

Redkim uspe pobegniti iz severnokorejskega tabora smrti, dvema bratoma, ki jima je uspelo pobegniti v gore, pa so iz maščevanja nato ubili družino. Pogosto ob podobnih pobegih pazniki brutalno pretepejo druge zapornike; gre za taktiko kolektivnega kaznovanja, s katero želi režim doseči, da je načrtnih uporov manj. Zapornike sicer večkrat ujamejo celo na kitajski strani meje in jih vrnejo severnokorejskim oblastem. Policija takšne zapornike brutalno pretepe in jih na pol mrtve, privezane na konje, privleče nazaj v zapor.

Nekdanja paznica Lim za Daily Mail razkriva, da je v sedmih letih služenja v taborišču smrti videla najbolj grozljive prizore. Videla je rutinske umore, mučenje in posiljevanje političnih zapornikov, ki jih je režim razglasil za državne sovražnike. Eno žensko so slekli do golega in jo zažgali. “Teh zapornikov ne vidijo kot človeška bitja, temveč kot živali,” sogovornico citirajo pri Daily Mailu.

Za severnokorejski režim zaporniki niso človeška bitja, mučijo jih kot živali
Lim se je sicer za kratek čas tudi sama znašla za rešetkami, saj so jo zalotili pri trgovanju s Kitajci. Za Daily Mail je ekskluzivno opisala dogajanje znotraj delavskih taborišč, v katerih naj bi bilo skupno trenutno zaprtih okoli 200 tisoč ljudi: “Z nami so manipulirali, da bi verjeli, da zaporniki niso človeška bitja. Želeli so, da do zapornikov ne bi gojili nobenih simpatij. Zdaj, ko vem, da so bili to zelo normalni ljudje, me duši občutek krivde!”

Delavski kampi v Severni Koreji temeljijo na modelih Stalinovih gulagov, primerljivi so tudi s koncentracijskimi taborišči v nacistični Nemčiji. V taboriščih mučijo tudi otroke, saj v Severni Koreji velja pravilo, da se za zločin proti državi kaznujejo kar tri generacije iz ožje družine. Ljudje živijo v stalnem strahu, kdaj jih bodo naslednjič pretepli do smrti, ali pa stradali do smrti, nekatere pustijo zmrzniti v nemogočih snežnih pogojih.

Novorojene otroke so žive zažgali
Kot poroča Daily Mail, satelitski posnetki nazorno kažejo, da je veliko omenjenih delavskih taborišč “zraslo” v zadnjih šestih letih, odkar je oblast prevzel Kim Džong Un, najbolj okrutni izmed treh severnokorejskih diktatorjev po drugi svetovni vojni. Lim je kot paznica sicer delovala v taborišču, kjer je bilo zaprtih večina žensk in otrok, zdrave moške pa so poslali na minska polja. Večina jih je umrla ali pa se je v kamp vrnila hendikepiranih. Zaporniki so morali prestajati nepredstavljive psihološke muke.

Sogovornica razkriva, da je v eni izmed eksplozij v rudniku umrlo več kot 300 ljudi. Pazniki so namreč samo zaprli vrata predora, da bi se ogenj in plin prenehala širiti. Če so ženske v delavskih taboriščih zanosile, so morale narediti splav, sicer so jih ubili s smrtonosno injekcijo. Če pa je bila nosečnost že previsoka, so otroke po rojstvu pretepli do smrti ali jih žive zažgali.

Kdor ne opravi testa “prevzgoje”, ponoči ne sme spati, dela pa se po 16 ur na dan
Zaporniki delajo sedem dni na teden, zbudijo jih že ob 5. uri, delajo pa po 16 ur na dan, preden v večernih urah sledijo še ure “prevzgoje”. Po urah predavanja sledi test. In če ga zaporniki ne opravijo, jim ponoči ne pustijo spati.

Lim razkriva, da zapornikom niti po smrti ne omogočijo dostojnega pokopa. “Vsa trupla so vrgli na eno stran. Ni bilo spoštovanja, ni bilo pogreba. Po enem tednu so lahko trupla zažgali!” Ko je Mailova sogovornica prvič prišla v delavski kamp, se ji je vse skupaj zdelo kot v grozljivki. Ker je enkrat v življenju videla dokumentarni film o Auschwitzu, je lahko takoj prepoznala podrobnosti  s severnokorejskimi gulagi. “Večina zapornikov umre že po nekaj mesecih zaradi slabe prehrane. Nikoli nam niso ponudili obroka beljakovin. Lovili smo kače, podgane in celo insekte!”

Naj spomnimo. Pred tremi leti so Združeni narodi obsodili Severno Korejo zaradi zločina proti človečnosti, ki mu na svetu ni para, a še vedno ni zanesljivega fotografskega gradiva o kampih, ki so pogosto v veličini mesta. Lin je delala v taborišču, ki je bilo dolgo 50 kilometrov in široko 40 kilometrov.

Danes 35-letna Lim živi v Seulu, samo 56 kilometrov od meje s Severno Korejo, a vendarle svetlobna leta daleč od despotskega režima, v katerem je živela nekoč.

T. F.

 • althar

  Bogve, kaj bi povedali nekdanji pazniki Brozovih taborišč na Golem in Grgurju?

  • Triple6

   Ali pa pazniki v prenapolnjenih zaporih v Republiki Sloveniji?

   • althar

    Ali pa udbovski polpismeni provokatorčki? Aja, to vemo.

    • Triple6

     A zato se oglašaš???

     • Goran Hvala

      Ta beli so pa lizike talal ujetnikom ce se nisi slisal…;-)..bvahaha

     • alojz

      A res? Kje pa so imeli taborišča?

     • Goran Hvala

      Niso mel taborisc…so se kar s krampom lotili dela…ni blo treba tistih ki so jih zajel zapirat…

     • Steiermark

      Prav smiliš se mi, ko se tako odkrivaš, da spadaš med jugosrbske spake, ki so , največkrat svoje zločine, po Sloveniji, po 45 letu, opravljali kar z žepnimi nožki, ko so odirali ljudi, pri zavesti, jih natirali z soljo, jim rezali genitalije, izkopavali oči, odrezali vse, kar se je odrezat dalo, ter jih pustili izkrvaveti in umreti na strahoten način! Nisi normalen, raje se pogrezni v zemljo…..

     • karlina

      Pozabil si tudi napisati, da so morili noseče zenske, oz. jim tudi izrezovali iz maternic še nerojene otročičke, torej, zgoraj napisano se je še kako zelo, zelo dogajalo tudi v Sloveniji.

     • Goran Hvala

      No in?..in vse to tud tabeli…pac bla je vojna in to je to..in blo je po vojni in to je to…pocel so pa vsi isto..sej mi ni treba pravljic prodajat…pac samo pisem da se ne pozabi da za ples sta potrebna 2…

     • Goran Hvala

      Napis kej novega…to si prepisal iz pravljice o tisti “partizanki”…dej vsaj malo obrn besede da nebo tolk ocitno…drgac pa ja, pocel so kar se je v vojnem stanju pocel…oziroma se povojnem…sej ves kako se preganja nasprotnike ce zmagas vojno..in to skozi vso clovesko zgodovino in na vseh kontinentih sveta…sicer eni bolj zagrizeno od drugih..

     • Steiermark

      čisto po čefursko klatiš neumnosti! Kdaj so pa “tabeli”, v Sloveniji , imeli svoja taborišča, kot rdečja jugoološ oblast?

     • Goran Hvala

      Kdaj sm reku kaj o taboriscih???…dej mi razloz kaj so ta beli naredil drugace z zajetimi..no dej izkasljaj svojo pamet in me prepricaj kako so jih negovali in ujckali…

  • karlina

   Isto, kot zgoraj, ali še hujše, saj so imeli istega učitelja-STALINA !!!!!!

 • Triple6

  Koliko takih taborišč je v S. Koreji? 2? 3? 4?

  • Lord H.

   Našel sem enega, ki ima številko 77

   • Triple6

    Taborišče je veliko 2000 kvadratnih kilometrov x 77 = 154.000 kvadratnih kilometrov, S. Koreja pa zavzema 120.408 kvadratnih kilometrov. A je pol 34.000 kvadratnih kilometrov taborišč še v južno Koreji, pa delajo južni Korejci kt podizvajalci? To o taboriščih je propaganda ZDA, ki hoče s pomočjo Južne Koreje na tem ozemlju do kitajske in ruske meje.

 • Olga

  Kje so mednarodne inštitucije za človekove pravice? Kje je slavna EU? Vsi se skrivajo in tolčejo po Trumpu!!??
  Enako kot Severnokorejski diktator je ravnal zločinec Tito! Goli otok, Nova Gradiška….. Premnoga še neraziskana grobišča……Komunizemski sistem! Morilcem je treba povedati, da ni “kolektivne” odgovornosti, za katero se skrivajo! Vsak je sam odgovoren za zločine! Tudi slovenski morilci! Tudi udbovci!
  Danes nas Kučanova klika, obkrožena z zločinci JLA in Udbe vleče nazaj v zločinski sistem in ustrahuje državljane preko političnih procesov!!
  Ne dovolimo jim! Volimo desnico! Vsi na volitve!

  • Lord H.

   s.korejska taborišča so hujša od vsega, kar je kdaj obstajalo

   • Olga

    Za ljudi, ki so umirali v Jugovini, je verjetno bil občutek isti! Gre za genocid! Človeku se obrača želodec ob ravnanju “paznikov” z ljudmi na Golem otoku!

    • karlina

     +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • Demonkrat

    Mao Ze Tung ?

   • Viktorh

    A tisto v Kočevskem Rogu se ti zdi milostno?

  • Gretta Garbo

   zivel marsal sfrj Josip Broz Tito.

   • Olga

    Ja je živel, pomoril 1.500.000 ljudi in odšel v večna lovišča! Za sabo je pustil pa Butalce! Lep pozdrav v Butale!

    • karlina

     +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • stajerc5

    JBT= Jebo Broz Tebe

   • radames

    Taka provokacija ne vžge več!

   • xtc

    sfrj?
    Samo fuknjeni rado jeb******ni?

   • karlina

    zivel vaš morilec, ja , to pa sigurno

   • Steiermark

    udbovsko pedofilski provokator!

  • karlina

   TOČNO !!!!!!!

 • Lord H.
 • Goran Hvala

  Isto pocne izrael…da o amerosih ne govorimo..pa guantanamo itd…in to tezki demokrati…zdej me zelite sokirat pa z istimi prijemi pri diktaturi…smesni ste…sploh pa to ue vsi vemo…oziroma kar ste napisal sem bral ze ored casom…eno in isti zgodbo..ze nekaj let…

  • Igor Karlić

   Se en komentator na listi mešalcev megle. LOL

   • Goran Hvala

    Lol….na kredibilnem portalu…;-)

    • centurion

     uff kp dreka si.

     • Goran Hvala

      Kup dreka pa se kar prcas vame..le kaj to pove o tebi?

  • domovina mili dom

   V Sloveniji se vse ponavlja leto za letom.

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Burek Burecki

   Horda gospoda nicvednezev in naivnezev ki slepo verjamejo vsemu kar tle napisejo pac ne mores dopovedati, da vsi isto pocnejo. Na eni strani se zgrazajo nad pobijanjem ki ga vrsijo komunisti na drugi strani pa sejejo vso hvalo in slavo krvolocnim desnicarskim ljudem kot je porosenko…

   • xtc

    No tvoj moskovski gospodar je še par stopenj hujš vsaj deset:

  • 5-RA

   Si pripravljen jamčiti s svojim življenjem da so tile v Guantanamu nedolžni?
   Torej bi za en ,,fotosešen,, z Obamo bil pripravljen sprejeti kakšnega od tam v svoj dom?…bi raje kakšnega Hamasovca?

   Je pa pri Guantanamu in Izraelcih ena posebnost..ne znašajo se nad svojim lastnim narodom ampak nad morilci nedolžnih ljudi. Komunizem pa briljira v iztrebljanju lastnih ljudi, ki mu zgolj niso ideološko blizu (razmišljajo drugače,… kot nima vsak rad solate, pa ga zato ne proglasimo za sovražnika, ki ga je treba ubiti) in celo nad njihovimi otroci…torej nad NEDOLŽNIMI ljudmi. Pri Guvantanamu ne morem ravno dati roke v ogenj – da niso krivi…najbrž je bolj vprašanje koliko so krivi.

   • Goran Hvala

    Itq..ce rece ameros da si kriv bo pa ze drzalo…ane…potem pa vi o montiranih procesih…dej dej..

 • Demonkrat
 • Caetano

  Boljševiki vedno in povsod masovno mučijo ljudi v taboriščih. V SZ je bilo takšnih taboriščnikov kar 30 milijonov v času Stalina. Kim pa je na njegovi ravni.

  • stajerc5

   Tudi za stevilo taboriscnikov v casu putinkovanja se bo izvedelo, kaksno generacijo kasneje…

 • Franc Šink

  Podobnost med Titovo diktaturo in severno Korejo ni slučajna.

  • karlina

   ITAK

 • vsemojebabe

  Homo komunizmus je daleč najslabša in najbolj krvoločna vrsta človečnjakov.

  • soc

   No ja, mislim da so si precej enakovredni z nacizmusom in islamizmusom. Vse tri človečnjaške podsorte bi bilo treba kje izolirati ali v primeru hudega odpora celo iztrebiti.

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Dragan Krstič

  Naš zločinec Titej je bil velik prijatelj zločinca Kim il Sunga, deda današnjega Sunga. Jasno je da gliha vkup štriha. Če bi bil Tito še danes živ, bi rade volje obiskal tudi Kim Džong Una še enega od svojih velikih prijateljev. S seboj pa ne bi pozabil vzeti tudi oboževalca teh diktatorjev in zločincev tovariša Valterja BraniSlava blogerja iz Reporterja.

  • Viktorh

   …ali pa:
   Saloth Sar, znan tudi kot Pol Pot, vodja Rdečih Kmerov in ministrski predsednik Kambodže, * 19. maj 1928, † 15. april 1998.

   Saloth Sar je bil voditelj Kambodže (Kampuchea Democratica) od leta 1976 do leta 1979. V obdobju njegove vladavine je v današnji Kambodži v spopadih in zaporih umrlo približno dva milijona prebivalcev.

   • karlina

    Viktorh, v celi Jugoslaviji, pa jih je dal diktator tito, pobiti tudi milijon, najmanj.

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • rubec

  Moj retardirani sin pravi da se Pjongjangu po slovensko reče Trbovlje. Glede na to da je skupina Laibach od tam moj sin očitno sploh ni retardiran in so se na CSD zopet zmotili.

 • garfi

  komunisti so rdeči nacisti na steroidih

  • althar

   Glede na zgodovinsko zaporedje so nacisti pravzaprav črni komunisti.

   • xtc

    A ti beseda nacional SOCIALISTI ne pove vsega_isti:

   • garfi

    socialisti

 • xtc

  Zakaj me levaki(komunisti;socialisti in ostala krama) spominjajo naISIS?

 • Burek Burecki

  Vprasanje je koliko od zgoraj natvezenega je sploh res… tako naivno vsemu verjeti in trobiti naprej je preprosto levasko posebej ko za navedeno nimate nobenih dokazov. Na te jaz sem rekel, ti si rekel, on je rekel ne padam vec ze od najstniskih let…

  • radames

   Taki butli niti tega ne vedo, da so bila in so komunistična taborišča mnogo hujša od nacističnih. Verjameš, kaj se je dogajalo na Golem otoku? Beri Varlama Šalamova, Kolimske zgodbe

  • xtc

   Najhuje od vsega je ;da se idioti ne zavedo svojega obstoja in mislijo ;da so nadpovprečno intiligentni:
   Samo za razsvetlitev “intiligence”;Himmler &Co ;so se hodili veščin in lagrov učit ravno h komunistom v Moskvo:

   • radames

    Eno tako slovensko taborišče sem videl na lastne oči. Visoka ograja, na vrhu bodeča žica, stražni stolpi z reflektorji in oboroženi stražarji v njih. To je bilo taborišče slovenskih političnih jetnikov, ki so gradili Institut Jožef Štefan.
    Kot otrok sem pogosto hodil ob Gradaščici po Mencingerjevi ulici. Z drugega brega Gradaščice se je lepo videlo taborišče, kjer je verjetno tudi zaradi nezadostne prehrane in surovosti paznikov umrl marsikateri “graditelj”.
    Taki flancači, ki komunizma niti ne poznajo in potem flancajo po nekih forumih pa so navadni butli. Sploh se ne zaveda, kakšen kreten je s svojim tekstom izpadel.

  • karlina

   A da ni res, no še kako zelo, zelo je res, to smo doziveli v Sloveniji tudi po 2. svetovni vojni, če še ne veš .

 • Viktorh

  Da, da, tovariši. To so počenjali tudi naši komunisti.
  Nič bolj milostni niso bili ali pa še bolj okrutni.
  Lep primer:

  “Žrtve so obesili na lesene križe z glavo navzdol, z nožem zarezali pri gležnju in počasi odirali kože. Odrte dele telesa so natirali s soljo, nesrečniki so kričali in se onesveščali. Ko so klavci z mesarskimi izkušnjami v imenu rdeče zvezde, rekli so jim »specialisti«, končali, so žrtev skalpirali, odrto kožo pribili na drevo, da se je sušila, žrtve pa pustili umreti v neznosnih bolečinah. Klavci so bili večinoma partizani 11. dalmatinske brigade, žrtve pa so bili Slovenci, Hrvati in Srbi, ki jih je britanski 5. korpus maja 1945 iz Avstrije vrnil nazaj v Jugoslavijo v naročje podivjanim komunistom.”

  in
  še
  mnogo takšnih zabav so imeli naši revolucionarji.

  • karlina

   TOČNO

   • Hribouc

    In še veliko več in hujšega.Berite originalni hrvaškega avtorja,zapis na E-netu.Prehudo za ponavljati.

  • Zgornji

   AJAJAJAJAJAJAJJJJJJ … a misliš da res ? :-((

 • garfi

  bolj ko nas komunisti in liberalci osvobajajo, manj svobodni smo
  mnoge so osvobodili življenj, zdravja in premoženja
  prosim, da nas ne osvobajate več in se prenehate boriti za naše pravice

 • radames

  “…ki so pogosto v veličini mesta.”

  Veličina mesta pomeni, recimo, njegove izredne kulturne spomenike.
  V stavku, ki se je zapisal novinarju pa pomeni VELIKOST mesta, ne “veličino” mesta.

 • sunday

  kučkinove sanje,
  da bi severna koreja,
  v sloveniji,
  bila njegovo domovanje

 • karlina

  Vse to, kar sem prebrala zgoraj, se je dogajalo tudi v Sloveniji in verjetno po celi Jugoslaviji, po 2. svetovni vojni, itak komunistični, stalinistični sistem mučenja.

 • Steiermark

  Ali se je ta spaka učila pri revolucionarjih in titu, ki so po 45 letu, na isti način odstranjevali svoje nasprotnike……

 • if

  Komunistična šola SZ se ponavlja …

 • Hribouc

  Trump.
  Zberi satelitske slike teh ubijalskih gulagov in zberi vsa dosedanja poročila in skice ubijanja iz teh taborišč smrti in stopi pred Generalno skupščino Združenih narodov planeta Zemlje.
  Zahtevaj v imenu vsega sveta mandat za enkratno pogajanje s satanistom Kim Il Jongom.
  Na pogajanje vzemi s seboj Laibach za spravljivo vzdušje.
  Potem naredite, USA – skupaj s Kitajci, to, kar ste dolžni storiti!

 • Aton

  Na njihovih proslavah je tudi vse v rdečem. Kot pri nas, ko zapojejo Kombinatke.

 • sunday

  tega bedaka bi bilo potrebno poslati k staljinu!!!

  • Zgornji

   PREŠVOH-PREMALO ZA TAK IZRODEK PEKLA !!! ! !!!

 • Hribouc

  Ko pade Kim Il Jong bo Trump v njegovi knjižnici našel tudi, med drugim, vsakoletne čestitke severnokorejskemu norcu od Milanovih slovenskih komunistov.

 • cosmosjasnovidec

  Komunajzersko načelo nikoli ni bilo drugačno nikjer kot je še vedno v severni koreji.
  Kljub vsemu pa ne razumem,da ne pošljejo ostrostrelca kateri bi z lahkoto na par kilometrov pihnil tega zavaljenega prašiča.

 • Jebem jim mater vse po spisku

  Ja ja tega prsica bi mogl na bregana postavt bi begunc takoj zvajznu v sirijo sej pravjo da se slo bojijo ker je komunisticna

 • Ateizem kot satanistični odnos do človeka.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!