Španski policisti vdrli v katalonsko policijsko postajo zaradi dokumentov o referendumu o neodvisnosti

Foto: epa

Španska civilna garda je v torek zjutraj po napovedih španske vlade, v okviru neodvisne referendumske preiskave, ki jo je Madrid napovedal za neustavno, preiskala katalonsko lokalno policijsko postajo.

Pripadniki španske civilne garde so vdrli na sedež katalonske avtonomne policijske postaje v Sabadellu blizu Barcelone. Preiskali so še številne druge policijske postaje, ki so bile določene kot lokacije, ki jih je treba preiskati, saj bi se naj tam nahajala dokumentacija, ki so jo španske oblasti zahtevale, a je niso dobile. Dokumenti vsebujejo podatke o referendumu, ki je potekal 1. oktobra, kljub temu, da je katalonska policija dobila nalog preprečiti izvedbo referenduma. Vodji katalonske policije Josepu Lluisu Traperu zdaj sodijo v Madridu.

Novi vodja katalonske policije, ki je bil prejšnji teden še namestnik, je dobil nalogo, da iz pisarne odpusti katalonske uradnike. Španska vlada je napovedala izredno sejo, ki bo potekala danes ob 18. uri. Katalonci pa čakajo na sporočila za javnost od Carlesa Puigdemonta iz Bruslja, slednji je tja odpotoval skrivno, po tem, ko mu je Madrid odvzel pooblastilo za katalonskega predsednika vlade.

Državljani razočarani nad Puigdemontovim ”pobegom” v Bruselj
V soboto je špansko ministrstvo prevzelo upravljanje katalonske administracije. Puigdemont pa je iz mesta Girone, kjer je bil župan v letih od 2011 do 2016, sporočil, da bo nadaljeval po poti do ustanovitve neodvisne katalonske republike. V nedeljo je odšel v južno francosko mesto Marseilles z letalom, od koder je nato odpotoval v Bruselj.

V ponedeljek je, ne da bi ta za to vedel, Puigdemonta v zgradbi regionalne vlade v Barceloni pričakalo več sto novinarjev in drugih državljanov. To je bil namreč prvi delovni dan, po tem, ko je Madrid odpustil približno 150 javnih uslužbencev. Prav tako so ga novinarji pričakali na sedežu njegove katalonske evropske demokratične stranke, ki je 21. decembra sprejela odločitev o zgodnjih regionalnih volitvah.

Aktivistka Mila, ki je v ponedeljek na trgu Sant Jaume prav tako pričakovala Puigdemonta, je izrazila svoje razočaranje nad njegovo odsotnostjo: ”Moral bi priti in braniti institucije. Tako bi naredil močnejši vtis na javnost in s tem bi spodbudil državljane, da bi branili svojo domovino.”

Katalonci španskim policistom niso poskušali preprečiti vstopa v policijske postaje
V ponedeljek ni bilo množičnega zbiranja v Kataloniji, domu 7,5 milijona ljudi, tako kot smo tega navajeni zadnje dni. Katalonska državna skupščina (ANC), katere organizatorji so bili v priporu v Madridu zaradi mobiliziranja protestnikov med referendumom o neodvisnosti, poroča, da ne bo popustila pri osamosvojitvi katalonske republike. Toda tudi ACN je pozval ljudi, naj ne poskušajo preprečiti policiji vstopa v policijske postaje.

Španske oblasti tožijo Pugdemonta, grozi mu do 30 let zaporne kazni
Španski državni tožilec je v ponedeljek obtožil Puigdemonta zaradi “upora,” “neposlušnosti” in “zlorabe javnih sredstev”, ker je organiziral referendum proti španski ustavi. Obtožnice mu še niso vrou, dokler je ne sprejme, Puigdemon opravičeno potuje.

N. Š.

 • TOML

  Ni zajebancije, socialiste je treba imeti na kratki špagi.
  Prvi komunist Katalonije Puigdemont je nahujskal svoje komunistične aktiviste,
  sam pa je spizdil iz Španije, zdaj pa rdeča goveda ne vedo kam naj se obrnejo.
  Socializem oz. levičarstvo je bolezen norih glav.
  Kar Soroša poglejte kolk je udarjen, ko uničuje EU civilizacijo.
  Tip si zasluži tri dosmrtne.

 • totex39

  Neuravnovešeno in nasilno ravnanje španske policije nad volivci, ki so se udeležili volitve je nedemokratično in to je velika črna pika za špansko vlado.

 • Olga_10

  Bo Plavi zbral “španske borce” po maši?

 • Jebem jim mater vse po spisku

  Izdajalce treba razfukat ne pozapte jih imamo tut v sloveniji

 • Janez

  PESTER HALLOWEEN
  VEČER !
  EX KP, ZK PROVOKATORJEM SUGERIRAM RANDI S TO ?
  KANIBALSKO ČAROVNICO.
  Zgleda,
  da zna učinkovito reševati življenjske svojih dedcev.težave. Lahko noč. L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  UČINKOVITA REŠITELJICA
  TEŽAV ŽIVLJENJA
  ZA
  “NAŠEGA” ” DJURA, KRTAČO, HUNA, BUREKA, MATIJO, SREDINO ITD.”

  https://www.google.si/search?q=cannibal+witch&client=tablet-android-samsung&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiz86D1v5vXAhXGC5oKHRRLBTIQ_AUIEigB&biw=1280&bih=800#imgrc=VJCOZEnlDCyePM:

 • xtc

  Narod je razočaran nad pobegom levaškega hujskača Porkemona.
  Se čudite?
  Levi nikoli niso bili z narodom vedno izdajalci,pred očmi imajo vedno le njihove interese,narod je le kolateralna škoda,pa četudi v miljonih mrtvih.

  • KAPIBARA

   Ki pa so v v cerka 600 prikritih grobiščih, po letu 45 , kot pa v uradno odprtih :(

 • hle

  Tako neresne odcepitve kot so jo izvedli Katalonci pa resnično do sedaj še nismo videli kot bi ves čas štartali na neuspeh ali pa je bil mogoče to celo namen vsega skupaj ne smemo pozabit da bi uspeh lahko sprožil plaz po celi Evropi pa tudi širše

 • Lilika

  Jaz mislim, da naj bi se raje kot v Bruselj, odpravil do psihiatrične bolnišnice, ker če je hotel neodvisnost, bi moral vedeti, da mora za neodvisnost tudi kaj narediti. Ne pa, da je pričakoval, da mu bo Evropa pri tem pomagala in da bo obdržali dober gospodarski rezultat. Toda njemu in njegovim se je šlo samo za denar in zdaj so jih odklopili od denarja. Saj drugega itak ni.

  • cosmosjasnovidec

   Denar so dobili od podkupnine katero jim je nakazal žid “soros”.
   Morali bi narediti zdraho in pripraviti katalonce,da zahtevajo odcepitev saj bi preko Katalonije potekala nova kamelotrajbarska muslimanska migracijska pot.
   Pri tem so sodelovali tudi naši komunajzerji ter levuharji saj je “milan kurčan”kar nekajkrat pred tem incidentom obiskal katelonsko vlado.
   Ta je namreč bila sestavljena iz boljševističnih komunistov ter levakov.

   • Okra tatoo

    Od kje pa si to pobral? Kaj pa je tam delala Rupel & company? Zdraho, tako kot takrat pred 25 leti. In tudi način štetja glasov je bil enak. Volilo manj kot 50% volilcev in od teh je bilo kakih 2/3 za odcepitev. Kar je od vseh volilnih upravičencev 1/3. Ker tistih, ki niso volili niso šteli. No pri nas je bilo vsaj tistih za nekaj okoli 50%. Vse ostalo je propaganda, tako kot ta tvoj Megličev zadrogirani kužek, ki ugrizne vse povprek, ker je nekomu nastavil. Faco imaš podobno, kot nekaj vidnih politikov malo bolj žlahtne linije. Kaj ta tvoj rohypnol zdaj že redno jemlješ?

 • Zgornji

  TEM BANDAM LENUHARSKIM SE GRE ITAK SAMO ZA KATALONSKI DENAR OD BARCELONE !!! ! !!! AMENNN !!! ! !!! ŽAAAL .

 • cosmosjasnovidec

  Tako bodo tukaj iz Slovenije pobegnili vsi levuharji in komunisti po vrsti,ko bo počilo.
  Slovenijo so pokradli denar imajo naložen v tujini potem pa štura narod se pa naj znajde kakor ve in sam potegne iz dreka,ko ga bodo napadli musliči.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!