V najbogatejši državi na svetu se bodo ženske in moški upokojevali pri 65 letih

Foto: epa

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je spodnji dom švicarskega parlamenta na današnji seji potrdil izenačitev upokojitvene starosti za moške in ženske. Upokojitvena starost se bo tako iz 64. leta zvišala na 65. leto.

S to odločitvijo so potrdili izid glasovanja v zgornjem domu, s čimer bi se morale Švicarke upokojevati leto kasneje. Z zvišanjem let sta se strinjali dve tretjini poslancev, najbolj ostro pa je proti predlogu nastopila levica.

Razlogi za podaljšanje dobe
Švica se zaradi podaljšane življenjske dobe tako kot druge države EU sooča s pritiski na pokojninski sistem. Trend staranja prebivalstva bo povzročil, da bo do leta 2050 že kar tretjina vsega prebivalstva nad upokojitveno starostjo.

Notranji minister Alain Berset je izpostavil, da bo podaljšanje delovne dobe do leta 2030 v pokojninsko blagajno prineslo prihranek v vsoti 1,2 milijarde frankov, kar znaša okrog 1,1 milijarde evrov.

Današnja odločitev spodnjega doma predstavlja šele prvi korak k spreminjanju področja upokojevanja. Potem ko sta se oba domova složno odločila glede obravnavane zadeve, morata do potankosti uskladiti besedilo zakona. Sama narava tematike botruje temu, da bo zadeva dana na referendum, kar lahko znatno upočasni sprejemanje zakonskih sprememb.

Razlogi za in proti
Kot nasprotnica zakonu je članica socialistične stranke Yvonne Feri opozorila, da ni pošteno, da se varčevanje izvaja na plečih ženske populacije. Glede na to, da bo zakon stopil v veljavo tri leta po njegovem sprejetju, bo le-ta po njenih besedah najbolj prizadel ženske v starosti od 55 do 63 let.

Izpostavila je problem plačilne neenakosti med spoloma, zaradi česar imajo ženske nižje pokojnine kot moški in tako posledično ustvarijo 37 odstotkov manj prihrankov kot moški.

Zagovornik dviga pokojninske dobe Sebastian Frehner, član Švicarske ljudske stranke, je poudaril, da je dvig delovne dobe nujen zaradi podaljšane življenjske dobe žensk.

Notranji minister je v razpravi obljubil, da bo vlada v nadaljevanju stremela k zmanjšanju plačilne neenakosti med spoloma.

N. Ž., STA