Spolno nadlegovanje v ameriškem senatu: Menda so podrejene same krive, ker se “tako oblačijo”

Foto: epa

Za zaprtimi vrati ameriškega senata se očitno skriva vedno več spolnega nadlegovanja. Zaposlene se vedno pogosteje pritožujejo nad dejanji svojih šefov, člani senata pa senat v vedno večjem številu zapuščajo. Zgodbe o spolnih nadlegovanjih prihajajo na plan, “krive pa so kar ženske same”. Tako je dejala 71-letna zakonodajalka Kapturjeva, ki pravi, da se zaposlene ženske v pisarnah z oblačili, ki razkrivajo nekaj kože, svojim šefom ponujajo in jih tako celo vabijo k temu, da si jih vzamejo.

Včeraj sem videla žensko z dekoltejem, ki je segal do tal,” je Marcy Kaptur, predstavnica devetega okrožja Ohia v ZDA, dejala skupini demokratov na zasebnem sestanku, kjer so razpravljali o problematiki spolnega nadlegovanja. “In to, kar sem videla … To je dobesedno povabilo k nadlegovanju,” o njenem govoru poroča Politico, katerega neimenovani viri so dejali, da so njeni komentarji mnoge v sobi šokirali in jih pustili brez besed. “Mogoče kdo ne bo odobraval tega, kar vam govorim, a mnoga podjetja predpisujejo, kako se je treba obleči, tudi vojska ima predpisano uniformo,” je še dejala Kapturjeva. “Sama sem zaradi nekaterih oblek članic osebja zgrožena. Moški pa, po drugi strani, morajo nositi primerne obleke in kravate.”

Za omenjeni Politico je Kapturjeva svoje besede argumentirala: “Ko so me izvolili in sem postala del kongresa, je moja pisarna postala azilni center za ženske, ki so hodile tarnati, kako jih njihovi šefi nadlegujejo. Nekatere so celo jokale. Tega ne morem več držati v sebi in to sem povedala tudi na več sestankih. Pod nobenimi pogoji žrtev ni kriva, če je nadlegovana,” je dejala, a na koncu dodala, da “je treba biti sposoben ustvariti in se držati nekih pravil oblačenja zato, da bi ravno te ženske zaščitili. To je vsesplošno razširjen problem, ne samo med zaposlenimi, ampak kar v celotni družbi.

V senatu in na tožilstvu je spolno nadlegovanje postalo stalna praksa
Sredino srečanje je potekalo zaradi številnih pritožb in prijav spolnega nadlegovanja. Nadrejeni naj bi redno nadlegovali svoje zaposlene, ki pa se jim ne upajo upreti. Nekateri so zaradi hudih obtožb o spolnih zlorabah iz senata morali celo izstopiti. Tako so prejšnji teden senat zapustili Al Franken, John Conyers in Trent Franks. Blake Farenthold iz Teksasa, član predstavniškega doma ZDA, je v četrtek izjavil, da se zaradi pritiskov sploh ne bo trudil, da bi ga naslednje leto ponovno izvolili. Tudi republikanski sodnik Roy Moore je v torek izgubil položaj državnega tožilca v Alabami, saj so ga obtožili spolne zlorabe.

A. L.

 • ogledalo

  Že naslov je v sektaškem stilu! Tale portal je tudi nadlegovanje!

  • Rožle

   Srebrni …kaj pa sploh ti delaš na tem portalu ..?

  • učko

   Pi’da si občutljiv, maš hemeroide ?

   • OrangeHitler

    Haha dejstvo da ne vidiš ironije, naredi rvoj komentar toliko bolj smešen

  • xtc

   Ti a te kak sosed nadleguje in ima peterokrako vtetovirano na r*****?

 • Morala

  Joj, kam gremo? Slinavci stari! Potrebno je biti manj pohoten in se vzdržati!!! Tam, domorodke v Afriki so gole ali jih lahko vsak na.egne!?

 • Bozz

  Niso krive samo ženske, definitivno pa nosijo del odgovornosti. Če mislite, da se boste oblačile oprijeto, da se vidi vaša rit in dekolte, in mislite, da to pri moških ne vzbudi vzburjenja, potem ste neumne. Seveda pa niste neumne, ker se rade tako oblačite in dražite moške in to izkoriščate v svoj vprid. Pohotne ženske, najprej bo treba pomest pred svojim pragom. Satan je v Edenskem vrtu najprej zapeljal in pokvaril žensko oz. Evo, da je tako pokvaril tudi moškega oz. Adama…

  Dave Chapelle whore uniform
  https://www.youtube.com/watch?v=J7QNw1LRJv4

  In seveda nobena ženska se noče več tako oblačiti kot so se oblačile recimo naše ženske sto let nazaj. Dolge kikle do gležnjev, itd. so se nosile z razlogom. Če vas v taki obleki kdo nadleguje, potem pa se lahko upravičeno pritožujete samo nad tistemu moškemu, ki to počne. Drugače pa te pravice nimate. Če se boste oblačile kot kurbe, se ne čudit, če boste tako tudi tretirane.

 • Muslimanska mafija je ponovno
 • Sadako

  https://www.domovina.je/pater-lavrih-evropa-si-je-z-multi-kulti-podpisala-kulturni-in-verski-propad-2-del-intervjuja/
  Putin pomaga kristjanom, EU pomaga muslimanom in nadleguje ženske. Seveda hočejo pokrite ženske in majhne dečke, da jih bodo jebali v rit.

 • xtc

  Dejansko postajajo obtožbe zaradi spolnih nadlegovanj vse večja težava saj gre velikokrat za resnico ,velikokrat pa tudi za poizkus deskriditacije koga,zato je treba vse primere vzeti resno,in tako krivce kot tudi lažne obtožnike zelo strogo kaznovati.Seveda pa je treba zelo natančno določiti še dopustno mejo od nedopustnega,kajti dokler ogovarjanje še poteka v šali in brez vulgarnosti in odkritega pozivanja ali otipavanja še zadeva gre ,ko je meja prestopljena pa je težava tu.
  Seveda pa je tudi garderobo potrebno primerno predpisati za delovna mesta,izzivalne obleke ,kpravzaprav po nekot že bolj spominjajo na kpleraj pač na delovna mesta ne sodijo zato je treba predpisati minimalne standarde zasebno po službi pa je drugo.

 • Olga_10

  Tej “modi” je v Ameriki tlakoval pot Clinton, demokrat – levičar!
  Kaj pa Milan Murglski s tajnico Špelo? To spada v nabor “nadlegovanje” ali le “prispevek” h komunistični revoluciji….? Tudi v hostah se je veliko tovarišic skurbalo…. Vse za revolucijo….

  • OrangeHitler

   Pozabila si na še starejšo “modo”: biti tiho in požreti nadlegovanje, ker veš da boš ob kariero, ugled, morda življenje

   • xtc

    To levi izvrstno obvladate,a večina žrtev se pritoži nad meglo,ko bi vsaj bilo kaj uporabnega od tistega izsiljevanja tako pa tisti črvički le dražijo zadevo ne pa kaj uredijo.

    • OrangeHitler

     Kdaj boš nehal s tem levo-desnim bulšitom in skapiral, da imava midva bistveno več skupnega kot ti in kdorkoli od desnih politikov? Mislim da nikoli, saj si preveč vložil v to deljenje in projeciranje lastnih porazov na t.i. levico.
     In tvoj odgovor na ta komentar bo to potrdil, to je dejstvo.

   • Olga_10

    Bolj je hlapec hlapčevski, bolj je gospodar gospodovalen!

    • OrangeHitler

     Torej gospodovalnost je odvisna od hlapčevosti hlapca?
     Se pravi so si ženske same krive, ker se pustijo gospodovati

 • OrangeHitler

  Znano je namreč, da so republikanci daleč največji hinavci in absoluten strup za ZDA.
  In glede na to, da je večina njih in njihovih oprod odraščala v 60ih in 70ih, je povsem jasno da bodo tudi izgovori v duhu tistega časa (sama si je kriva ipd.)
  In nenazadnje, povsem jasno je tudi, da jim bodo na pomoč priskočili njihovi šentflorjanski verniki na drugi strani luže, ki bodo svoj gnev do obtoževalk kombinirali z vseprisotnostjo t.i. rdeče grožnje, murgel, soroša, glbt ali vseh naštetih.

  • Bozz

   Republikanci ali demokrati danes že dolgo nima več veze. Vsi so namreč člani prostozidarskih lož. Izbira je iluzija.

   • OrangeHitler

    Se strinjam do dela prostozidarskih lož. Namreč nobene potrebe ni po članstvu v skrivnih društvih, ko pa je korupcija tako vidna, očitna in legalizirana. Tako da ni sploh potrebe po prostozidarjih

 • freedomfighter

  Sramota ta je sigurno ena od tistih ki strastno govori proti burkam a sama bi jih najraje uvedla za vsako lepo zensko ki zna svoj videz uporabit v svojo korist…fuj in take izvolijo

 • indijanka

  Seveda paše moško občudovanje. Vseeno je v službi v nekem velikem sistemu drugače. Nekateri moški svojo moč zlorabljajo. O tem govori ta članek. Vzburja jih strah v očeh. Iskren je, V njihovem življenju iskrenosti primanjkuje, vsega ostalega pa je na pretek. Poleg tega je malo žensk sposobnih ohranjat pravo ravnovesje distance in prijaznosti .

  • Winston

   Najdeta se. Dva se vedno najdeta.

   • indijanka

    Seveda se. Ob pravem času, na pravem mestu.

 • indijanka

  :)nasmejala si me. Ko sem bila srednješolka, me je nekoč domov peljal moj profesor. Zamudila sem zadnji avtobus, ker sva delala neko projektno nalogo. Bil je luškan, študent zadnjega letnika faksa. Povzročila sem pravo zmešnjavo :) in pretep in nič mi ni bilo jasno. Danes me pat ta spomin nasmeji, lahko bi se pa končalo tudi drugače. Sicer sem pa tudi sama bojevita in ljudi znam spreminjat v ledene gore.

 • indijanka

  Ha..ha. Maš prav, morala bi se poigrat ;) pa sem bila zaljubljena v svojga fanta.

 • indijanka

  Iz svoje kože itak ne morem. Flirtam rada. Takrat in danes. Sem si pa takrat zadala, da bom seksala prvič s tistim, s katerim se bom poročila. Še danes seks povezujem z ljubeznijo in ne s telovadbo.

  • Winston

   Bravo!

 • indijanka

  Zvezde so mi naklonjene. Na tem področju mi ni potrebno sklepati kompromisov. Zavedam se sama sebe in cenim se. Marsikateri ženski je pa težje in mora ne tem področju sprejeti kompromis, zato, da preživi ali pa samo zato, da doseže svoj cilj. Lahko je cilj posel,ugodje, družina ali samo otrok. Meni se vse ženske, ki morajo brez srca in ne zmorejo teči z volkovi preprosto smilijo. Ujete so.

  • Ana Job

   Ženska mora biti močna danes in stremeti mora k svojim ciljem. Prijateljica, ki verjame v boginjo obilja Lakšmi mi je rekla, da moramo imeti želje. Velike želje in da si jih moramo želeti s srcem. Da si zaslužimo vse! Ker smo EDINSTVENI. Zato imam želje in kadar si, kaj s srcem želim, to dosežem. Potrpežljivosti pa si me naučila tudi ti. Vse ne pride, kar takoj.

   • indijanka

    Ljuba prijateljica, ženska od nekdaj strmi k poti. Pot je ljubezen. Da jo najde se mora naučiti teči z volkovi. Da sliši svoje srce in dušo. Da čuti svobodo. Vse bo dobro Ana in tako kot je prav, ne skrbi toliko.

    • Winston

     Spomnila si me na film Pleše z volkovi. Ena A. Čudovit film.

 • Winston

  Eh,seveda je tako kot praviš. Moški smo osvajalci. To nam je v genih. In zdaj,kako naj ločim normalno osvajanje od nadlegovanja? Kajti,če normalno osvajam,lahko zajebana socialistka izreče fatvo nad mano. In potem sem v riti. Cel kup zakompleksanih,grdih,nedojebanih žensk se lahko spravi nadme in ostanem sam,nebogljen in in nepotešen. Kako naj oplodim žensko svojih sanj in imam z njo otroka svojih sanj,če je ne smem spolno nadlegovati?

  • Ana Job

   Ženske imajo rade komplimente in prijazni dobronamerni komplimenti, niso nobeno nadlegovanje in jih ženska tudi normalno sprejme. Slovenci smo na splošno, v glavnem strpen in prijazen narod. Je pa tako, normalno, kulturni moški gredo tolk daleč, kot jim ženska dopusti, itak v resnici vsak ve kje je meja dobrega okusa. Sama obrnem pogosto na hec in nimam problemov s fanti. Vsi so v glavnem prijazni, pa naj bodo Slovenci ali južnjaki.

   • Winston

    Odgovor na vse je ljubezen. Zaljubljenost. Ki pa se včasih izpridi.

    • Ana Job

     Res je. Zato moramo v sebi negovati otroka, da znamo včasih ostati norčavi in se znamo igrat. To človeka pomlajuje in ohranja njegovo dušo mlado.

     • Winston

      kdor zna v starosti ostati otrok,ta je dosegel popolnost svoje duše.

 • Winston

  Tudi pri moških je tako. seks z žensko,ki jo ljubiš je neponovljiv. Vse ostalo je zanemarljivo. In ne prinaša užitka.

  • Ana Job

   Točno tako je.

 • pajot

  Draga Ana,poznal sem človeka,ki je ostal do svoje visoke starosti otrok. Eden najčudovitejših ljudi,ki sem jih kdajkoli spoznal. Verjetno si ga tudi ti poznala,,pa ti ne bom razkril njegovega imena. Znan Slovenec je bil. Marsikaj sem se naučil od njega. Tudi to: če ne veš kaj bi sam s sabo,popij kozarec piva. Svet v hipu postane lepši.

 • pajot

  samo eno me zanima: si otrok? še vedno? Lahko noč tudi tebi.

 • pajot

  Tudi ti. In zbudi se v novo jutro z optimizmom. jaz,ko grem ven iz betona vedno rečem: kako lep dan me čaka. In me.

 • Sloven”c

  Spolno nadlegovanje v ameriškem senatu: Menda so podrejene same krive, ker se “tako oblačijo”……..potem ima Islam pravglede oblačenja,al kako ? Telebani, kakšna trditev.

 • Boris_j

  “mnoga podjetja predpisujejo, kako se je treba obleči, tudi vojska ima predpisano uniformo…”

  In absolutno največ posilstev, nadlegovanja in preostalega nasilja nad ženskami je- v vojski. Mnogokrat dokazano. Tako, da “teorija” o pomanjkljivih cunjicah kot triggerjih nadlegovanja, ne bo ravno držala, če je vsega tega več v uniformirani vojski kot pa na plažah.

  • jan

   V vojski je položaj zelo specifičen. Tam ljudje pač nimajo kaj početi ves ljubi dan…

   • Boris_j

    Bistveno prej bi rekel, da na plaži ni kaj početi ves ljubi dan.

 • jan

  Če hočeš razumeti ženske, moraš biti ženska, pravijo. Naj mi kdo pove, kaj hočejo ženske povedati, ko grejo v službo v super mini krilu in s prozorno bluzo ali dekoltejem, ki slabo skrije joške brez modrca?? Ko sem bil v Evropskem parlamentu, raznorazne damice tam naravnost tekmujejo, katera bo imela krajše krilo ali vroče hlačke in globlji dekolte. Edino, kar jih rešuje pred moško pohoto je to, da so v glavnem predebele…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!