Spolno nadlegovanje v ameriškem senatu: Menda so podrejene same krive, ker se “tako oblačijo”

Foto: epa

Za zaprtimi vrati ameriškega senata se očitno skriva vedno več spolnega nadlegovanja. Zaposlene se vedno pogosteje pritožujejo nad dejanji svojih šefov, člani senata pa senat v vedno večjem številu zapuščajo. Zgodbe o spolnih nadlegovanjih prihajajo na plan, “krive pa so kar ženske same”. Tako je dejala 71-letna zakonodajalka Kapturjeva, ki pravi, da se zaposlene ženske v pisarnah z oblačili, ki razkrivajo nekaj kože, svojim šefom ponujajo in jih tako celo vabijo k temu, da si jih vzamejo.

Včeraj sem videla žensko z dekoltejem, ki je segal do tal,” je Marcy Kaptur, predstavnica devetega okrožja Ohia v ZDA, dejala skupini demokratov na zasebnem sestanku, kjer so razpravljali o problematiki spolnega nadlegovanja. “In to, kar sem videla … To je dobesedno povabilo k nadlegovanju,” o njenem govoru poroča Politico, katerega neimenovani viri so dejali, da so njeni komentarji mnoge v sobi šokirali in jih pustili brez besed. “Mogoče kdo ne bo odobraval tega, kar vam govorim, a mnoga podjetja predpisujejo, kako se je treba obleči, tudi vojska ima predpisano uniformo,” je še dejala Kapturjeva. “Sama sem zaradi nekaterih oblek članic osebja zgrožena. Moški pa, po drugi strani, morajo nositi primerne obleke in kravate.”

Za omenjeni Politico je Kapturjeva svoje besede argumentirala: “Ko so me izvolili in sem postala del kongresa, je moja pisarna postala azilni center za ženske, ki so hodile tarnati, kako jih njihovi šefi nadlegujejo. Nekatere so celo jokale. Tega ne morem več držati v sebi in to sem povedala tudi na več sestankih. Pod nobenimi pogoji žrtev ni kriva, če je nadlegovana,” je dejala, a na koncu dodala, da “je treba biti sposoben ustvariti in se držati nekih pravil oblačenja zato, da bi ravno te ženske zaščitili. To je vsesplošno razširjen problem, ne samo med zaposlenimi, ampak kar v celotni družbi.

V senatu in na tožilstvu je spolno nadlegovanje postalo stalna praksa
Sredino srečanje je potekalo zaradi številnih pritožb in prijav spolnega nadlegovanja. Nadrejeni naj bi redno nadlegovali svoje zaposlene, ki pa se jim ne upajo upreti. Nekateri so zaradi hudih obtožb o spolnih zlorabah iz senata morali celo izstopiti. Tako so prejšnji teden senat zapustili Al Franken, John Conyers in Trent Franks. Blake Farenthold iz Teksasa, član predstavniškega doma ZDA, je v četrtek izjavil, da se zaradi pritiskov sploh ne bo trudil, da bi ga naslednje leto ponovno izvolili. Tudi republikanski sodnik Roy Moore je v torek izgubil položaj državnega tožilca v Alabami, saj so ga obtožili spolne zlorabe.

A. L.