Srbi obsodili sedem skrajnih islamistov zaradi pomoči Islamski državi

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Posebno srbsko sodišče za organizirani kriminal, vojne zločine in teroristična dejanja je danes izreklo obsodilne sodbe sedmerici, ker je zbirala denar za džihadistični skupini Islamska država (IS) in Fronta al Nusra ter jima pošiljala borce za spopade v Siriji. Obsojeni so bili na zaporne kazni od sedem in pol do enajst let.

Vseh sedem obdolžencev je muslimanov. Obsojeni so bili na podlagi zakona, ki prepoveduje sodelovanje srbskih državljanov v oboroženih spopadih v tujini. Gre sicer za sodbo na prvi stopnji, na katero se lahko obdolženci še pritožijo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Trije obdolženci so bili obsojeni v odsotnosti. Eden od njih – domnevno vodja skupine – naj bi bil že ubit v Siriji, vendar to ni potrjeno. Sodišče je trem prisodilo enajst let zapora, eden je dobil deset let, dva sta bila obsojena na devet let in pol zapora, še en pa na sedem let in pol zaporne kazni.

Na bojišča so poslali 24 borcev
Sedmerica obdolženih naj bi skupinama IS in Fronta al Nusra leta 2013 zagotovila najmanj 24 borcev iz Srbije in z območja Jugovzhodne Evrope. Sodelovali naj bi tudi pri urjenju borcev in zbirali denarna sredstva za ti teroristični organizaciji. Uredili naj bi tudi potovanje borcem na bojišča.

Na podlagi omenjenega zakona je bilo sicer na zaporne kazni obsojenih tudi več Srbov, ki so se pridružili bojem v Ukrajini.

C. Š.

 • Mary

  Premile kazni. Vsak, ki sodeluje ali pomaga teroristom si zasluži samo eno pravično in dokončno kazen – enako kot teroristi sami.

 • pajot

  Takim so Srbi včasih rekli poturice.

 • Artur

  Pri nas bi jih levi narodno izdajalski žoharji prvo povabili v parlament na kavico potem pa jim zrihtali vse ugodnosti o katerih marsikateri naš državljan lahko samo sanja. “Hrabri” Šami se jim bi pa ponudil kot “izvrsten” prevajalec pa še friziral bi jih po najnovejš modi .

 • Caetano

  Da nasi podporniki IS niso bili kaznovani pa je poskrbel Klemencic…

 • Burek Burecki

  Jansevi “zemljaki”?

  • Olga_10

   To so Kućanovi zemljaki! Skupaj z Antifa teroristi jih vabi v Slovenijo!

 • Olga_10

  Kdaj bodo obsodili komunistične teroriste?

 • hermannn

  A niso bili “španski borci” enak primer kot tile isisovci. Pa se ne spomnim, da bi jih starojugoslovanske oblasti po vrnitvi z njihove kominternovske misije preganjali.

  • macon

   Najbrž so bile takrat slabše evidence in izmenjave podatkov oziroma je bilo treba dosti več časa, da so podatki prišli. Danes je nekomu z dostopom do baze potrebnih par klikov.

 • Sadako

  Kdaj prideta na vrsto Baraka Hussein Džihad Obama in deBill Clinton?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!