Sredi Zagreba Tito v grmovju trdovratnejši od najhujšega plevela

Vir: Večernji

Sredi Zagreba še po 27 letih, odkar je razpadla Jugoslavija, mestne oblasti negujejo grmovje s Titovim imenom. Prebivalci mestne četrti so kljub negodovanju nad takim poveličevanjem komunističnega diktatorja soočeni z odzivi, da je ta napis tam že več kot 50 let.

Za starejše stanovalce na Domagojevi ulici je napis Tito že več desetletij del njihovega vsakdana. Je nekaj, kar je bilo tam, kot piše Večernji, še preden so se mnogi od sedanjih prebivalcev tja sploh priselili. “Veste, tu živi polno starejših ljudi, ki imajo iz tistih časov dobre spomine,” je povedala ena od mimoidočih.

Kaj menijo mlajši, ne zanima nikogar. Njihovo nasprotovanje naleti na gluha ušesa, zaradi česar so prisiljeni opustiti idejo in gledati napis, ki je bolj trdoživ od plevela, ne glede na to, kaj si sami mislijo o njem. Ena od upokojenk na to odgovarja: “To tu stoji že od zdavnaj, odkar sem se priselila.” Številni starejši prebivalci delijo njeno mnenje. Napis je tam že več desetletij, njih samih pa nič kaj ne moti.

Mlajši na napis gledajo nekoliko manj rožnato. 20-letni študent Karlo Borko meni, da “ime maršala ni najprimernejša mogoča vsebina” za lokacijo. Vseeno, mnenje mladih zaenkrat ne šteje dosti. Mestne oblasti vsako leto pridno skrbijo za grmovje.

Ivan Šokić

 • sprehajalec

  Tisti, ki tole vzdržuje že 50 let, verjetno že zelo po zemlji diši. Namen je jasen provokacija okoličanov. Tako, kot je tudi pri nas.

 • Domus Lubus

  Ni trdovratno grmovje, ampak ljudje kateri skrbijo zanj. Pa naj skrbijo, če jim je tako všeč. Mladim pa je za to precej vseeno. To je razvidno tudi iz posnetkov, ko se kje zberejo člani SDS. Med njimi je malo mladih. Briga njih, da eni starci obračunavajo z umrlimi.

  • sprehajalec

   Lupus, a SD podmladek, ki mirno stoji ob njenem igranju in ima za svojo partijsko pesem nekdanjo Himno Sovjetske Zveze je pa povsem apolitičen ali kaj hočeš reči?

  • macon

   Kaj, ko bi se vi pokvarjeni levosučni recimo brigali za odpise dolgov Electe, ki jemljejo nam vsem. Kaj, ko bi premogli toliko osebne zrelosti, da bi kriminalu rekli kriminal, namesto, da ste ponosni na “vaše”, ki se “znajdejo”?

   Ker mi smo na očitno človeško povsem različnih bregovih. Po podobnih rabotah ne bi nikoli volil SDS.

 • Sredina

  ja katastrofa no..

  • sprehajalec

   Gre za provokacijo in čisti posmeh vsem stotinam tisočev žrtev komunističnega režima. Kaj bi skakali po Sloveniji levičarji, če bi nekdo v travo urezal hakenkrojc, drugi znani simbol totalitarnega levičarskega režima? Ko so v Splitu s kosilnico v travo ga urezali, so levičarji tega sveta skakali do stropa. Čeprav je šlo za čisto navaden levičarski simbol. Vendar levičarskih frakcionistov, delavskih socialistov.

   • Sredina

    Za vas desničarje bi bil tak dogodek državni praznik verjetno, bi se zbral in plesal v čast svastiki

    Domobrance še vedno zagovarjate, zakaj bi potem nacizem, ki je po vseh definicijah skrajno desna ideologija, označevali za levičarski ekstremizem. Nehajte potvarjat zgodovino in priznajte da so bili vaši predhodniki izdajalci lastnega naroda in kolaboranti.

    • sprehajalec

     Zakaj bi ob svastiki desničarji plesali, saj svastika je bila levičarski simbol. Delavskih socialistov.

     da se razumemo, desničarji obsojamo vse poboje, še sploh tiste, ki za seboj nimajo nikakršne pravne podlage. Obsojamo poboje iz naslova državljanske vojne 1942-1945 med Komunisti in Antikomunisti.

     Vi levičarji in sledilci Komunitov, jih pa slavite. poboje. To pa je v nasprotju z vsemi civilizacijskimi pridobitvami. Da slavite poboj najstnikov…

     • večni srb

      Kaj pa poboji Slovencev, v Avstroogarski in Italijanski vojski, a moramo tudi to obsojati?

     • sprehajalec

      kje pa so bili ti poboji? V Avstroogrski vojski?

      Drugače je, če ubiješ nekoga z orožjem v rokah, ki hoče ubiti tebe. Ali pa zvezanega brez da bi mu dokazal kakšen zločin.

    • Steiermark

     sredina (s prstom), ali si zabita ali pa bolana! Po kakšnih oz. čigavih definicijah je nacizem slabši od komunizma? Po vaših, po definicijah komunističnih zločincev in njihovih potomcev, vsi pa tesni prijatelji in sledilci hitlerjevega režima, bili pa ste tako dobri učenci, da ste prekosili svojega učitelja – hitlerja, pardon, marxa, na filozofiji katerega sloni levaško divjaštvo in klanje, hitler pa je od tega tudi sam kaj uporabnega najdel, samo tako krvav oz. krvoločen, kot vi zagovorniki komunizma in tita, največjega zločinca vseh časov, pederajzla , roparja, množičnega morilca itd…..fuj, drhal z rdečo zvezdo in njihovo ludožersko mentaliteto! Divjaške opice!

     • večni srb

      Nacizem = vera v eno izbrano raso
      nacionalizem = vera v svojo nacijo
      komunizem = komuna

    • osa

     10.
     Socializem-KOMUNIZEM je sistem, kjer bi v Sahari slej ko prej začelo
     primanjkovati peska, če bi komnizem vladal tudi tam

     Nemogoče je
     srečati socialista-KOMUNISTA, ki bi razumel zakonitosti tržnega mehanizma, Von
     Hayek je imel kar prav, ko je ugotavljal, da če bi socialisti -KOMUNISTI
     razumeli ekonomijo, ne bi bili KOMUNISTI.

     • večni srb

      Ekonomija je ekonomija, dokler temelji na kapitalu in zasebni lastnini, obstaja in deluje tudi sama od sebe.

 • Amerikanc

  V Titovem Veleju bo Kontić z denarjem davkoplačevalcev, kar pozlatil titejev kip.

  • sodnikisozločinci

   Zamenjal ga bo s kipom Skenderbega.

 • garfi

  imamo komunistične genocidne zločine in nobenega kaznovanega zločinca
  njihovi nereformirani nasledniki pa na oblasti že 20 let
  logično, da so ukradli 100 milijard za nagrado in ugrabili državo

  • Steiermark

   tito posle tita – zločinci nadaljujejo zločinčevo delo – genocid nad pravimi in zavednimi Slovenci!

   • garfi

    in vračajo nas proti 1945
    pomagajmo tistim, ki lahko rešijo Slovenijo

    • večni srb

     Zakaj, raje bi šli v leto 1941 in tokrat bolj pazili, da še enkrat ne zajebejo.

 • von Rhein

  To je sprehajališče za pse na katerem se nekaznovano olajšajo.

 • Ryuk

  Pa dajmo še mi en titonaš pomolit.

  tito naš, ki si v peklu,
  posvečeno bodi tvoje ime,
  pridi k nam tvoj socializem,
  zgodi se tvoja volja
  kakor v peklu tako v jugi.
  Daj nam danes našo vsakdanjo socialo
  in naloži nam nove dolge,
  kakor tudi mi ne plačujemo svojim dolžnikom,
  in ne vpelji nas v kapitalizem,
  temveč reši nas fašizma.
  SF-SN.

  • Jakob Kovač

   teslo ki misli da je pesnik!

  • večni srb

   Od kod si pa to prepisal, verjetno iz satanskih stihov.

 • domovina mili dom

  Dokler bodo živeli privilegiranci prejšnjega režima, se bo tito pojavljal v javnosti. To je dokaz, da moraš eliminirati nasprotnika, če ne ti bo sral do vekomaj. Napaka leta 91, temeljna.

 • delaware

  Hrvati lahko častijo titota, saj jim je šenkal dalmacijo, otoke in istro, ki nikoli ni bila hrvaška…bolj se je za čudit opranoglavcem v sloveniji, ki njega častijo, postavljajo spomenike in napise na hribih…..zarani njega smo zgubili trst, videm, istro…

  • ivan šantl

   A v Dalmaciji, otokih in Istri živijo marsovci, butelj neumni.

  • Olga_10

   Istro jim je šenkal falirani študent geografije Kardeljev Edi.., ki ni ločil med Mirno in Dragonjo…Bakaric je bil najprej Hrvat in šele nato komunist in je darilo z veseljem sprejel!

 • Steiermark

  Kaj čemo, hudo je ko “starejši” zbolijo za altzheimerje in jim postane njihov pisiljevalsko pedofilski morilec, naenkrat tako priljubljen (mazohisti in štokholmski sindrom), da enostavno nemorejo več brez njega…. Isto je tudi pri nas, ko se altzheimerovci “spominjajo” časov izpod te pošasti, kako lepo jim je bilo /vendar ne povej, ali zaradi tega, ker jih je pedofiliral in potem tudi materialno nagradil, kot valterja…./ Takšnim niti zameriti nemoremo – bolezen je hudič – sploh duševna!

 • Jakob Kovač

  Še kipi in napisi vas motijo Tito bo že kmalu 4 desetletja mrtev pa ga ne morete pustiti pri miru,kakor tudi ne umrle že več kot pred 70 leti,brez tega bi vi vsi propadli,ker znate po vsem samo pljuvat-rešujte tekoče probleme ,to narod zanima!

  • sprehajalec

   Kaj bi Jakob skakal do stropa, če bi bil nekje spomenik Fürerju. Pa da bi se po Dražgošah še danes valjale partizanske kosti….

   Stvar percepcije, oziroma skrajne zahrbtnosti. Na eni strani pustite mrtve na miru, pa glejte naprej. Ker partizanski in Titovi zločini pač niso bili zločini. Za Jakoba in Tovarišijo….

   • Jakob Kovač

    Za razliko od vodstva SDSJakob nikoli ni bil tovariš,na bruhanje mi pa gre vaše premetavanje kosti in pljuvanje po vsem kar je v vezi NOB.-nikakor ne morete pozabiti da ste kvizlingi in ste jih dobili po buči in zopet nas prepričujete o svojem prav-kdo razen nekaj prismuknjencev na tem forumu vas še posluša!

    • radames

     Kwa je Janoš? Dej nehi, ker drugega ne znaš, kot ponavljati nekaj stavkov. Eno in isto melješ v par stavkih že leta!

     • Jakob Kovač

      Pa še zmeraj ne razumeš in lajnaš svoje resnice!

    • sprehajalec

     Jakob je star Partijc in tega ne more skriti. Poleg tega so bili moji NOB in nikakor ne kvizlingi tudi po vaših kriterijih. Razlika med mojimi in jakobovimi je v pameti in morali. Da je umor umor, v vsakem sistemu in v vsakih okoliščinah.

     tega jakobovi tudi v prihodnosti ne bodo razumeli. Zakaj je torej jakob takšen? ker so si njegovi napolnili žepe z NOB pa prejemajo neke bonitete iz NOB. Zato jim ni mar tisočev revežev, ki so umrli zaradi te NOB.

     • Jakob Kovač

      Jakob ni bil nikoli partijec,tudi jaz pravim da je umor umor in da je to treba kaznovati,toda pljuvanje po vseh udeležencih NOB,je pokvarjeno,,Kot moj oče in bratje sem bil zaposlen v tovarni-torej smo si polnili žepe z delavsko plačo,samo ti tega tudi ne boš razumel1

  • pesjanar

   Jaka pa ti si čisto nor ali pa nas vlečeš za nos,čudno da zahodne države po vojni niso propadle,pa čeprav niso imele za “vladarja”enonogega gangsterja,mi smo si pa komaj malo opomogli in se približali evropi po tem ko je enonogi zločinec crknil.

   • Jakob Kovač

    Prej si mu pa vsklikal in ga hvalili kot tvoj vodja!

  • radames

   No, pohabljenec možganski, zrel si za blokado. Zakaj bi bral taka pohabljena razmišljanja. Se mi pa zdi, da si ti @Janoš. Po pohabljenem razmišljanju si enak nekomu z enega drugega foruma.

  • Olga_10

   Zakaj ne pustite pri miru Hitlerja, ki je že 73 let mrtev?!

   • radames

    Približno tako sem temu (@Janoš) odgovoril na nekem drugem forumu.
    Levosučni so tako prtegnjeni, tako v svoji bolni filozofiji prihajajo v obupna protislovja, da so res zreli za ustrezno zdravniško obravnavanje.

    • Olga_10

     Zato moramo resnico stalno ponavljati! Včasih tudi kot parole, ki jim gredo najbolj na živce, saj dolgih tekstov ne razumejo!

     • večni srb

      Bolj kot je sporočilo enostavno, lažje mu pripišejo poljubni pomen.

     • Jakob Kovač

      Ja ti pa imaš potrdilo da si pamerna in imaš dva jezika zato si tako žleht!

   • večni srb

    Še 50 let, pa bo mrtev tudi Tito.

   • Jakob Kovač

    Kdo pa ga ne pusti pri miru obsojajo se samo njegova dejanja in še to povečini zgodovinarji!

 • herman

  Vstrajniki, kaj čakate? Organizirajte množični odhod v Zagreb in skupinsko opravite malo potrebo na Titov napis. Grmovje se bo gotovo posušilo.

  • večni srb

   To bi bil pa potem že fetiš.

 • radames

  Kako je komunistični totalitarizem ljudem poškodoval možgane! “…tu živi polno starejših ljudi, ki imajo iz tistih časov dobre spomine,” je povedala ena od mimoidočih.” Tudi Nemci imajo lepe spomine na Hitlerja. Brez skrbi. Pa Italijani na Mussolinija. Brez skrbi. Pa Rusi na Lenina in Stalina. Brez skrbi.
  Vsi – s titom vred – imajo na vesti milijone in milijone nedolžnih ljudi. Pohabljenci možganski! A ste vi sploh ljudje?

  • večni srb

   Hja, Nemci in Italijani nimajo dobrih spominov zato, ker so živeli v vojaško policijski džamaheriji,kdor ni debilen, se še kako spomni uničene rane mladosti in totalnega, vsesplošnega državnega terorja. Če so pa pobijali noč in dan, ljudi in tudi vse ostalo, to je bila kultura smrti, ne pa raj na zemlji.
   Rusi imajo pa res dobre spomine na Stalina, ki jih je najprej združil, potem so pa še premagali tisočletne sovražnike, za likof, pa so se Stalinovi ljudje, po njegovi smrti, še pobili med sabo. Kaj še češ več od diktatorja, medtem ko se na Hitlerja in Musolinija njuni ljudje spomnijo edino s pljunkom v ustih.

 • Olga_10

  Narediti pasje stranišče!

  • večni srb

   Je že, saj zato pa tako dobro raste.

   • Olga_10

    Ne verjamem…verjetno komunajzli ponoči pasje drekce pucajo…

    • večni srb

     Zgleda odstranjujejo pasje kakce in trosijo umetni gnoj, da se širi posebna črna plesen.

 • Borut Stari

  To ni nič v primerjevi s skrapucalom na Sabotinu nad Gorico.

  • večni srb

   Kdo je sploh začel te neumne tradicije, najbrž tam slavijo njih, ne napisa oziroma idola.

  • sodnikisozločinci

   A primorske rdeče opice še vedno barvajo tiste kamne? Ko je še funkcioniral forum siol sem imel tam kot zlati zob odprto temo o Sabotinskih orangutanih in dosegel preko 100 strani.

 • večni srb

  Zakaj bi bil napis kaj čudnega, isto kot pri nas, tudi na Hrvaškem še vedno vladajo nekdanji komunisti. Komunistične celice se niso zanašale na enega vodjo ampak je bila oblast razdeljena, na tisoče jih še živi in do danes upravljajo z življenji celega naroda.
  Za Hrvate, je bil Tito nedvomno največja zgodovinska osebnost, vseh časov, rehabilitiral je ustaše, ko ni nikoli izvedel strokovne denacifikacije in jim je celo povečal okupirano ozemlje, kar je pravzaprav skoraj unikum v povojni zgodovini. Uspelo mu je prav na račun Slovencev, najprej se je pogajal z nacističnimi sosedi, za Trst in Celovec, nato pa še z ustaši za Istro, ki je bila Slovenska že zato, ker tam ni bilo nikoli prej nobene hrvaške državne tvorbe. Namesto, da bi ostro kritiziral stoletne asimilacijske napore Italinanov, Avstrijcev in Hrvatov, se je po vojni z njimi celo pogajal. na škodo četrtega izrazito nacističnega naroda Slovencev.
  Problem je v tem, ker večina asocira Tita s komunizmom, ki je bil edino kar so poznali čez celo Jugoslavijo,vendar je bil Tito še vse kaj drugega kot samo še en komunist.

 • večni srb

  Kdaj bodo srbi podrli hišo cvetja ter prestavili Titove posmrtne ostanke iz muzeja na britof, kamor dejansko spadajo?
  Dedinje so zgleda nekaj takega kot Leninov mavzolej, kamor se ljudje še danes zgrinjajo gledat balzamirano Leninovo mumijo. Ta pravega Lenina lahko vidijo, ne neke voščene lutke ali pepelno žaro,očitno ni šlo za nobenega izmišljenega, pravljičnega junaka.

  • xtc

   A misliš trugo s peskom?
   Tega lahko zasujejo kamorkoli.

  • sodnikisozločinci

   Tisto kar gledajo sploh ni balzamirano Leninovo truplo, ampak nek kiparski polizdelek, po nekaj letih od balzamiranja je začel zaudarjati kot crknjen pes in ga niso mogli popraviti, tako da je tudi končal kot crknjen pes, zakopan v nekem grmovju. Čeprav imajo psi sedaj bolj zgledno urejene grobove, nekateri imajo križ z imenom, verjetno so bili kristjani, ateistični psi pa so v glavnem upepeljeni in imajo na grobu rdečo zvezdo.

  • Furman Slavko

   To ne bi bila panetna poteza. Srbi s to grobnico dobijo mnogo več kot bi si kdo mislil. Obstaja veliko ljudi, ki si želi ogledatk to grobnico. Takrag, ko bo ta diktator uradno priznan mot krvnik se bo obisk grobnice še povećal. Ljudje si radi ogledajo kraje kje so totalitarni morilci delovali.

 • xtc

  Vzed herbicid in grmovje pošpricat.

 • David Hitler

  Kaj se negrejo gor še orenk posrat

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!