Sredozemlje zopet usodno za 10 migrantov, 223 pa so jih rešili

Foto: epa

Z dveh čolnov na poti iz Libije na Sicilijo so danes rešili 223 ljudi, našli pa so tudi 10 trupel, je sporočila italijanska obalna straža. Direktor agencije Frontex Fabrice Leggeri je medtem opozoril, da glavnina migrantov zdaj v Evropo prihaja preko Libije, medtem ko se je njihovo število na balkanski poti močno zmanjšalo.

Na enem izmed čolnov, ki se je potapljal, so danes našli trupla 10 ljudi, rešili pa so 107 preživelih. Po poročanju so bile vse žrtve ženske. Z drugega čolna so medtem rešili 116 migrantov.

Italijanska obalna straža je v sredo rešila 1288 migrantov, večino od teh v Sredozemskem morju, 51 pa so jih prestregli na morski poti med Italijo in Albanijo. Ena izmed sredinih akcij je bila zaradi nemirnega morja “precej zahtevna”, so sporočili z obalne straže. V zadnjih osmih dneh, ko se je vreme ob libijski obali nekoliko umirilo, so rešili 13.700 migrantov.

Po besedah direktorja evropske agencije za zunanje meje Frontex Fabriceja Leggerija je v Evropo prek Sredozemskega morja letos prišlo 60.000 ljudi. Iz Libije je prišlo 85 odstotkov migrantov, oblikovale pa so se tudi nove poti iz Egipta in Turčije.

V nekaj mesecih utonilo skoraj 3 tisoč migrantov
Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je letos med prečkanjem Sredozemskega morja umrlo 2.888 migrantov. Medtem se je močno zmanjšalo število migrantov, ki v Evropo pridejo po balkanski poti. “Po balkanski migracijski poti praktično ni več prehoda,” je povedal direktor Frontexa. K zmanjšanju je pripomoglo zaprtje slovenskih, makedonskih in srbskih meja ter tudi dogovor o upravljanju migracijskih tokov med Turčijo in EU. Od 20. marca, ko je dogovor začel veljati, namreč Sirce, ki nezakonito prečkajo mejo, vrnejo v Turčijo. “To je pravi ukrep odvračanje, saj nam je prvič uspelo obrniti tok,” je izpostavil Leggeri.

Po podatkih, ki jih je IOM objavil v nedeljo, je v Evropo letos prišlo 230.000 migrantov, od teh 159.797 v Grčijo in 62.752 v Italijo.

M. P., STA

 • pajot

  223 novih inženirjev,zdravnikov in pilotov.

 • centurion

  A reševat one, da bodo lahko klali z: allahu akbar na žnablih?
  POTOPIT, do dna!

  • sunday

   +++++popolnoma prav imaš – res, vendar, če bi jaz to napisal bi me rdeči tovariš cenzor izbrisal!!

 • valentin

  Evropska unija sprejema globalno strategijo za zunanjo in varnostno politiko v popolno
  zgrešenem trenutku, v času Brexita in pod vodstvom proislamizacijske komisarke Federice Mogherini. Komisarka je zaslovela s svojo izjavo, da je politični islam del Evrope ter z nošnjo rute, skupaj s komisarko Violeto Bulc, na uradnem obisku v totalitarnem, šeriatiziranem Iranu. Erdogan jo je podučil, da ne obstaja politični
  islam, ampak samo islam. Kakšnega si on predstavlja, lahko dnevno spremljamo z njegovo radikalizacijo in šeriatizacijo turške družbe.Strategija je preobsežen dokument, pol tipične birokratske bruseljske latovščine. EU bi bila globalen akter, a ne zmore niti zaščiti lastnih meja…

 • Brutus

  Moj stari ata je vedno trdil, da babo ne smeš pustit da dela brez možkega nadzora! Dokaz: Poglejte te ”kure” iz EU, kako si okoli glave navlečejo muslimanske rute, čeprav to od njih nihče ne zahteva! In te kure govorijo tudi v mojem imenu!!!!

 • cosmosjasnovidec

  Ne razumem kako je bilo sredozemlje usodno za migrante,če so jih namesto samo 10 rešili 223 in pol,ker je enega pregriznil morski pes.

 • Razocarana

  Če bi imela Evropa glede ilegalnih migrantov enako politiko kot Avstralija, ne bi bilo nobene smrti. Namesto tega pa jih Frontex pobira ob Libijski meji in jih fjaka v Evropo kot da so zastonj (na račun EU davkoplačevalcev) trajektna linija.

  Ni čudno da tihotapci dajejo migrante na čedalje zanič čolne, saj vedo da tudi če le-ti se začnejo potapljati par metrov of obale, bo migrante Frontex potegnil iz vode in jih varno dostavil v Italiji, zaradi česa deluje bolj kot da Frontex dela za tihotapce namesto da bi jih onemogočal.

 • intel345

  zakaj niso še preostalih 223 pustili da potonejo?? je tko težko pustit stvari pri miru???????

 • xtc

  Ne vem včem je smisel reševanja;ko pa nato tukaj peljejo svinjarijo: in neumnosti:

 • Marija

  Jih bodo končno začeli že na morju vračati.In polovili te prekupčevalce kateri jih spravljajo v EU.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!