Število migrantov v Španiji je v dosedanjem obdobju trikrat večje, kot je bilo lani

foto:iStock

Število migrantov se je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) letos kar trikrat povečalo. Razlog vedno pogostejših prihodov naj bi bil v predpostavki, da je Španija veliko varnejša država. Zaradi nenadnega povečanja pa so sprejemni centri že preobremenjeni, zato se na nove valove priseljencev niti ne odzivajo. Migranti prihajajo na celino kar z gumijastimi čolni, kar so posneli tudi presenečeni turisti na eni izmed popularnih turističnih plaž v Španiji. 

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je poročala o številu migrantov v Španiji, ki se je v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2016 kar trikrat povečalo. To pomeni, da bi število prekomorskih prehodov (kar 8.385) lahko preseglo Grčijo, ki je naštela 11.713 prehodov. Razlog takega povečanja je v tem, da je Španija po njihovi presoji veliko bolj varna država. V preteklem tednu so bili šokirani tudi obiskovalci plaže v Cadizu, ki so posneli, kako so migranti na kopno prispeli z gumijastimi čolni. Mednarodna organizacija sporoča, da je v Španijo letos do sedaj prišlo že 11.849 migrantov  v primerjavi z lanskim letom, ko jih je v celem letu prišlo 13.246.

“Predpostavljamo, da so nekatere spremembe migracij v Španiji posledice dejstva, da je pot do španske obale varnejša skozi Marocco,” pove višji predstavnik IOM-a Joel Millman. Millman je še povedal, da obstaja velika verjetnost, da bo Španija letos po številu migrantov presegla Grčijo, kar bo v primeru uresničitve napovedi predstavljalo veliko spremembo.

Večina tistih, ki se odločijo za daljšo pot do Evrope, je iz zahodnoafriških držav, vključno s Senegalom, Gambijo, Gvinejo in Slonokoščeno obalo. Kljub velikemu številu migrantov v Španiji pa IOM poroča, da je ta še vedno daleč za Italijo, ki je do 9. avgusta sprejela 96.861 migrantov.

Sprejemni centri so že dolgo časa preobremenjeni
V splošnem se je število migrantov v primerjavi z enakim obdobjem v preteklem letu zmanjšalo za skoraj 60 odstotkov. V četrtek je obalna straža v južni Španiji sporočila, da je bilo 10 ljudi iz podsaharske Afrike rešenih s plaže Tarifa. Migranti so namreč v sredo presenetili tudi turiste na priljubljeni Tarifi v provinci Cadiz, ko so do plaže prispeli kar z gumijastimi čolni. Po podatkih AFP-ja je bilo na plaži najdenih 9 od 30 migrantov. Policija je poročala, da je bilo vseh devet mladoletnikov brez kakršnihkoli osebnih dokumentov. Vsi bodo odpeljani v sprejemne centre za migrante, kjer lahko zaprosijo za azil v Španiji. Dobrodelna organizacija Médecins Sans Frontières (MSF) poroča, da so sprejemni centri v Španiji že preobremenjeni, zato se na nove prošnje prispelih migrantov niti ne odzivajo. V začetku leta je na tisoče protestnikov špansko vlado že pozvalo, naj uredi razmere v centrih za priseljence.

K. F.

 • dob

  Rad bi pojasnil, kaj je to pravni sistem.
  Ko pravni sistem prebere v časopisu, da je 1500 mladoletnih migrantk prišlo v Nemčijo poročenih – četrtina mlajših od 14 let, aretira vse pedofile, ki so z omenjenimi mladoletnicami poročeni. Potem jih obtoži za posilstvo, pedofilijo, nasilje nad mladoletno osebo, po vsej verjetnosti pa še za incest, saj se v islamu poročajo med bratranci. nakr prvani sistem poišče še vse odrasle osebe, ki so pri teh gnusnih dejanjih sodelovali, tukaj so gotovo vmešani starši in sorodniki z obeh strani.
  Prvani sistem jih procesira in jih zapre, ker deluje po VELJAVNIH ZAKONIH, ki veljajo za njihove državljane! Ker če bo šlo tako naprej, bodo vozili neregistrirana vozila po cestah, tako kot “nekateri” ki so nad zakonom, že dalj časa počnejo pri nas. Pa še nepismeni so, ko to počnejo.
  Če so ti migranti že v Nemčiji, so najbrž ali postali nemški državljani ali pa to šele bodo.
  Tako naredi pravni sistem, če je kaj vredeen. Sicer ni pravni sistem, ampak je en navaden drek, kot je navaden drek to kar imamo mi in kar kučan imernuje “pravni sistem”.
  Kajti – če bi se 1500 Evropjevcev naselilo v Savdsko Arabijo in bi preklinjali Alaha, bi jih šerijatsko sodišče odkrilo enega po enega in jih obtožilo ter obsodilo po svojih, tam veljavnih zakonih. In pri tem ne bi izpustili ali ga prezrli niti enega samega! ČIstio vsak bi bil deležen posebne pozornosti njihovega pravnega sistema in sodišč.

  • Pezde

   Te bodo še našim lokalnim ciganom delali konkurenco

 • samsara

  Pridte, papež ma vas rad!
  Vsakemu bo daroval en pametni telefon s kompasom, ki bo vedno kazal proti Meki.

 • Morala

  Staroselci adijo pamet, na svoji zemlji bomo/boste gosti!!

  • Novakec1

   Na svoji zemlji??? jo nimaš več

 • RealRevolution

  To kar je napisano spodaj,je “HECKANJE” v smislu razumevanja pod zarometi v veliki meri,ki ga ne zastopi ali pa na to ne postudira kar velika vecina prebivalcev.Torej,v tem primeru:

  Spanski ljudje so sami potrebni po velikih standardnih spremembah, sedaj jih pa zasipavajo se z ekonomskimi migranti,ki bodo dobili prednost pred domacini.A se slisi znano?.Ce se bo tako nadeljevalo,
  zraven pa se se bo rodnost po Evropi nizala,ljudstvo pa brez prave besede,
  je zacetek konca Evrope,ki mora strmeti k temu,da so prebivalci nje, nenadzirani in svobodni.Sicer se bo
  Evropa z novimi ukrepi,ki zelo posegajo v zasebno zivljenje lastnih prebivalcev znasla v policijski Evropi.
  Komunizem ni nikoli nehal delovati,
  temvec se je se bolj globalno razsiril.
  Za tiste prave elite iz ozadja,je komunizem edini sistem,s katerim bi imeli oblast nad ljudmi,zato ga hocejo.Evropo in zahod si po delih,ne delckih prisvajajo,igrajo pa tudi na demokracijo,ker politiki tako naivno strmijo k njej,pa ceprav se zmeraj bolj oddaljujejo od tistega, kar si ljudje s tem izrazom predstavljajo.
  Potem pa se elite iskoristijo pomen izraza za uveljavljanje LGTB pravic,pa tudi manjsanje kazni,kar pa pomeni,da se posledicno kriminal dvigne,lahko ropajo tudi drzavo, pa jo bodo odnesli,ker jim ustava za taksne najhuljse prekrske ne prinese strika ampak mu umogoci,da se lahko naprej krade drzavo in denar “malega
  cloveka”,zraven pa se pridruzijo se novi “companjoni”,ker se ne bojijo razmerja : 1 leto zapora za eno milijardo ukradenega denarja.Je pa tudi tako,da lahko kradejo milijone povsem legalno zaradi drzavne ustave,ki mu to umogoca…
  Je pa to vecji problem zato,ker se samo uravnava po drzavni ustavi,ker ce bi nekatere primere vzeli v roke ljudje,tako kot so v Ameriki pred 100 leti(sedaj je popolno drugace) bi MEGA-roparji malo cviknali,ko bi hoteli istegniti svoje “lepljive” prste po tujem sveznju.V srednjem veku je pa bilo drasticno majn taksnih roparjev,ker so takrat kaznovali se “visje glave”,sedaj pa so tajkuni zasciteni.

  • Novakec1

   Ne nakladi; demokracija je samo nadaljevanje komunizma ki je ušel iz vajeti zaradi pokvarjenosti, pohlepa in ne vem še koga posameznikov ki sedaj mešajo drek po Svetu.
   Amen

   • if

    Komunizem izvira iz najbolj temnega dela duše človeštva, tistega dela
    njegove duše, ki ga nedvomno obvladuje popolno Zlo, Antibog.

 • samotoje

  Dajte no, a res? S plaže Tarifa so jih rešili? Drugič ne grem nikamor s plaže. S stolom, brisačo in z vsem počakam na obalno stražo pa naj me reši.

 • cosmosjasnovidec

  Kdo jim je pa kriv?
  Namesto,da objavljajo oziroma slikajo to kamelojebsko muslimansko golazen jim naj spustijo raketo v čoln.

 • sunday

  ja kaj še vedno ni čas, da jih začnemo pošiljati k njihovemu hudiču, glavnemu podganjemu iztrebku alahu!!!

 • Adolf Hitler

  Wieder kommt Inversion der Neger Affen

 • Adolf Hitler

  Prišel bo spet čas ko bomo jih lovil ko so včasih naš predniki ribarili in to z dinamit palčkam niger Gestank und Esel Kamele Kinder Kannibalen Ficker

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!