“Strmoglavljenje” največjega potniškega letala na svetu

Airbus A380 (foto: epa)

Evropski proizvajalec potniških letal Airbus se je odločil, da bo od leta 2018 na leto izdelal samo še 12 letal A380. To je več kot prepolovitev proizvodnje, saj je še lani evropski koncern izdelal 27 letal tega tipa.

Prvi mož Airbusa Fabrice Bregier zagotavlja, da to še ne pomeni, da A380 odhaja na smetišče zgodovine. Drugače pravi finančni šef koncerna Harald Wilhelm, ki na daljši rok dopušča možnost opustitev proizvodnje A380.

Trenutno po svetu leti 193 Airbusov A380, kar 81 jih je del flote letalske potniške družbe Emirates. A380, ki je prvič poletel aprila 2005, je največje potniško letalo na svetu. Ta naslov je pred tem 35 let imel ameriški Boeing 747.

A. Ž.

 

 • dr Janez Sveti

  Verjetno je ta prispevek kopija iz kakšne revije Suzy. Nova24tv ima višje standarde in si tega nebi privoščila.
  Dr Janez Sveti bralec

 • Antonius

  A ste normalni??!! Airbus A380 je “strmoglavil”!
  Bralce strašite in lovite na ceneno pretiravanje in zavajajočo laž. Bralca najprej prestraši število mrtvih, da na koncu ugotovi, kako se neki A.Ž. z nepotrebnim razmetavanjem pasjih bombic, malo “heca”.

  Za pritlehno aboto ne bi bilo odveč urednikovo opravičilo bralcem, če imate namen še naprej ostati “borci” za resnico. “Strmoglavljenje” v naslovu prispevka je na srečo, ena navadna laž.

  • Janko Gedlička

   Takšni ogabni “reklamni” prijemi me vodijo k opustitvi odpiranja te spletne strani.

 • Unikatna

  Pa ne s takšnimi naslovi!!!

 • valentin

  Teoretično takšno letalo leti z okvarjenim motorjem brez večjega problema. Pri odpovedi dveh motorjev je operativno precej oslabljeno. Z manj verjetnosti lahko pride do odpovedi treh motorjev,
  kar je kritično in je nujno potrebno izvesti pristanek. Praktično ne odpovedujejo vsi štirje motorji,
  a mogoča je tudi ta varianta. No, tudi v tem primeru letalo pristane….

  • Antonius

   Letalstvo pozna različnim namenom skonstruirana letala in med njimi so najmanj primerna za strmo-glavi let prav velika potniška letala.
   V vsakdanjem novinarskem žargonu je strmoglavljenje potniških letal vedno povezano z nesrečnim padcem letala. Teoretični potencial je pri tovrstnih razlagah povsem nesmiseln.
   Strmoglavi let akrobatsko in vojaško letalo “preživita”, potniško letalo pod enakimi pogoji strmoglavljenja se konča materialno na zemlji, ostalo gre pa v nebesa.

   • valentin

    Se strinjam, da z uporabo strmoglavljenje pomislimo na najslabše. Neposrečen in neprimerno uporabljen izraz je lahko razumljen različno pri vsakem posamezniku izmed nas. Tudi enak izraz v različnih jezikih pomeni povsem nekaj drugega. Tehnično
    gledano je res, da so letala zasnovana glede na potrebe in namen. Potniška letala lahko presenetljivo strmoglavljajo in se tudi po več km strmega spuščanja lepo ujamejo v zračno blazino kar jim tudi zasnova do neke mere dopušča, vendar gre v teh primerih za izredno stanje, se v praksi s potniki sploh ne izvaja, je tvegano in zakonsko prepovedano. Moj namen ni bil tveziti in pametovati, le opozoriti na striktnost izražanja, opozoriti, da ljudje vedno pomislimo na najslabše in na novinarske “finte” s katerimi vzbujajo pozornost, strah, senzacijo, zavajanje itd.

 • Mihilus

  Ta veliki že vedo zakaj se nikjer na svetu ne vlaga več v infrastrukturo za masovni transport. Oni vedo, da bo čez 10 let še to kar imamo bistveno več od potreb.

 • valentin

  Namenoma nisem hotel takoj razkriti kar ste mnogi verjetno spregledali. v naslovu gre za
  “Strmoglavljenje”v navednicah, kar ne pomeni dobesedno.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!