Švedska je preplavljena z nezakonitim orožjem, kar gre z roko v roki s porastom kriminala

Foto: iStock

Danski politiki so pretreseni nad količinami orožja, ki so bile pritihotapljene na Švedsko. Zdaj pa so se odločili, da bodo Švedom pomagali pri odpravi težave, ki vpliva na porast kriminala v nekdaj varni državi. 

V lanskem letu je policija v švedskem mestu Malmö zasegla več kot 600 kosov orožja. Večina nezakonitega orožja je bila v uporabi kriminalcev v švedski metropoli in je na Švedsko prispelo preko Danske.

Politiki so zaskrbljeni
Tiskovna predstavnica švedske policije Eva Westford je izpostavila, da se med Dansko in Švedsko nahaja prehod, ki omogoča lahek transport orožja. Ni pa samo švedska stran zaskrbljena zaradi pretoka revolverjev in ročnih granat, mitraljezov in avtomatskih pušk. Danski minister za pravosodje Søren Pape Poulsen trdi, da tihotapljenje predstavlja problem, ki ga država jemlje zelo resno. “Posedovanje in tihotapljenje orožja sta popolnoma nesprejemljiva in kot taka tudi kazniva,” je dejal in dodal, da je pozval dansko policijo, naj vstopi v stik s švedsko policijo z namenom, da izve, če bi pri zajezitvi problematike Danska lahko pomagala.

Nujen poostren nadzor
O položaju v mestu Malmö je tudi danska političarka iz vrst socialdemokratov Trine Bramsen povedala, da je resno zaskrbljena in dodala, da se strinja z ministrom Poulsenom, da mora Danska narediti več. Poudarila je, da je na Danskem zasežena premajhna količina orožja in pri tem pripomnila, da je danska policija skupno zasegla toliko orožja, kot ga je Švedska samo v mestu Malmö. Peter Kofod, predstavnik danske ljudske stranke, je izpostavil, da bo na mejah potreben bolj poostren nadzor z namenom, da se bo mogoče uspešno soočati z problemom, ki ga predstavlja tihotapljenje orožja.

Foto: iStock

Količina zaseženega orožja v norveški prestolnici Oslu je precej manjša kot pa v švedskem mestu Malmö, je povedal tiskovni predstavnik policije v Oslu Roar Hansen. V zadnjih letih so zasegli okrog 200 kosov orožja letno.

V preiskavi 15 umorov
Pred dvema tednoma je Stefan Sintéus, šef policije v Malmöju, povedal, da so v teku preiskave 15 umorov. V 13 primerih, ki so se zgodili leta 2016 in letos,  so bili zagrešeni s pomočjo strelnega orožja. Speisa poroča, da so se letos pripetili štirje umori, obstaja pa domneva, da je te mogoče povezati s kriminalnimi tolpami. Sintéus je opozoril, da v tem primeru ne gre za motoristične tolpe, ampak za dosti bolj kompleksna omrežja:”V Malmöju jih imamo cel kup.” Istočasno Sintéus trdi, da se kriminal v mestu zmanjšuje, predvsem zaradi tega, ker si vedno manj žrtev drzne prijaviti kaznivo dejanje. Poleg tega je v zadnjih letih mogoče v mestu opaziti eksplozivno rast prebivalstva, kar pripomore pri statistiki, je dejal.

N. Ž.

 • bojan

  Če bi moja država men uvažala agresivne migrante bi se tud jaz oborožil … zelo logična reakcija na dogodke, sploh na švedskem .. in politiki so si sami krivi da se državljani, ki jih po vrhu imenujejo še kriminalce oborožujejo … članek razumem tako kot da podpira da naj ljudje gredo na bojišča brez orožja … tako pač žal to ne gre … miroljubni ljudje za zdaj še ne reagirajo, … ko bo pa počilo bo počilu zelo hudo … najprej politikom ki so to dovolili…

  • primsek

   Da je več orožja tudi več varnosti, kaže ameriški primer : tam so zaradi oboroženosti vsi tako varni, da imajo največje število mrtvih na prebivalca. Kar nam ne bodo naredili muslimani, si bomo pa sami. Čeprav je pravemu slovenskemu fantu že sekira dovolj

   • Olga

    Včasih so problematične že s pestmi civilizirali! Očitno bo treba narediti enako tudi danes!

   • primsek

    Tale izjava je namenjena vsem, ki me še niso spoznali. Jaz primsek sem idiot nad idioti.

   • Bozz

    2. amamdna deluje samo, če je človek, ki poseduje orožje moralno ozaveščen na podlagi Svetega pisma in zapovedih Jezusa Kristusa. Če tega ni prevlada golo sovraštvo med ljudmi na vseh področjih. Ljudje nimajo več varovalk v glavi. Tudi ta slovenski fant je produkt tega. Če bi bral Sveto pismo in se držal Kristusovega nauka, nikoli ne bi zagrešil tako grotesknega umora.

    Ameriška mesta, kjer takšno prepričanje še prevladuje, so najbolj varna mesta v Ameriki, kjer tega prepričanja ni več in so ljudem proti-konstitucijsko odvzeli pravico do nošnje orožja in orožje posedujejo samo tolpe, so najbolj nevarna mesta v Ameriki (Chicago,…). In statistiko slednjih servirajo idiotu vseh idiotov, medtem ko statistiko prvih zamolčijo, in ker si idiot vseh idiotov kakor si sam priznal, takšni načrtno pristranski in prirejeni statistiki seveda verjameš, saj je cilj da s tvojo pomočjo razorožijo še tistih nekaj ljudi, ki še imajo dovolj soli v glavi.

   • bojan

    Orožje posedujejo tolpe, kriminalci in psihiči …navadni ljudje imajo orožje le za obrambo …tako da ne bo to čist držal kar trdiš

 • Olga

  Dokler bodo kazni za švercerji orožja in morilce simbolične, ne bo konca! Enako ne bo konca tihotapljenju ljudi, dokler ne bo radikalnih ukrepov in najostrejši kazni! Kdor šverca ljudi in orožje je zame terorist, saj ogroža našo varnost! V države se tihotapijo le ljudje,ki imajo slabe namene! Tudi tihotapci so kriminalci, ki izigravajo zakone!

 • tarantela

  Zanimivo je to, da se z industrijo orožja, s kupovanjem in švercanjem le-tega in seveda z uporabo, ukvarjajo predvsem moški. Bi morda g.Vodeb napisal kakšno psihološko kolumno o tej zadevi, da se ne bo ukvarjal predvsem z ženskami, ki naj bi jih neznansko težilo, ker nimajo penisa?
  Lepo prosim za primeren prispevek v NOVI!

 • Nata

  Ko bi si s tem orožjem pomagali Švedi, za svojo obrambo pred muslimani !
  Ta država je pa čisto skrenila z normalne poti.

  • tarantela

   Najbrž so imeli tudi oni usmerjeno izobraževanje, zdaj pa ne vejo, kako naprej.

 • slosin

  Razen enega primekra na sliki,same dobre pokalice – Glock…

 • Anton

  potrebne bodo vaške straže, a kaj ko bodo levičarji s pomočjo svojih vazalov-medijev ljudem le-te prikazali kot zločince. Zgodovina se ponavlja

  sarkazem pres

 • totex39

  Če bi tem nasilnim migrantom na Švedskem oblast “podkurila”, bi bilo stanje drugačno. Tako pa jim omogočajo, da delajo kar hočejo.

 • Slovenec 33

  Še nekaj Švedom mora postati jasno, da je islam krvava, histerična, agresivna in pedofilska religija, ki vse, s katerimi pride v stik potiska v mračnjaštvo in fevdalizem.
  Ko boto tisti, ki gornja dejastva vedo v absolutni večini bodo počistili z levaškimi aktivistkami, ki imajo migrante za svoje neutolažljivo brušenje in skupaj z njimi bodo tudi dezerterje pospravili na varna mesta za ograje, ki bodo pod napetostjo in na kritičnih mestih opremljene s stražnimi stolpi.
  Ta varna mesta bodo začetne postaje za enosmerne karte, od koder bodo dezerterji odšli na začetne pozicije.

 • cosmosjasnovidec

  Kaj so pa švedi mislili,da se kamelotrajbarski muslimanski migranti ne bodo oboroževali,ko so jih spustili noter?
  Kot musliči tako švedi se bodo oborožili potem bo pa počilo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!