Švedska policija: Stanje v državi je nevzdržno, število napadov z eksplozivnimi sredstvi se je povečalo za 550 odstotkov

Foto: iStock

Število napadov z granatami se je na Švedskem v zadnjih treh letih povečalo za kar 550 odstotkov. Problem metanja granat ni omejen samo na velika mesta, temveč so zaradi eksplozij prizadeta tudi podeželska območja.

Po podatkih policije so leta 2014 obravnavali osem primerov napadov z granatami, k sreči pri nobenih od teh ni prišlo do detonacije. Od takrat se je stanje katastrofalno poslabšalo, saj se je v zadnjem letu policija ukvarjala s kar 52 incidenti, povezanimi z granatami, opri čemer je v 27 primerih od teh prišlo do eksplozije.

Sprva so policisti napade povezali s kriminalci, saj so bili ti izvršeni v njihovih avtomobilih ali domovih. Pretekli dve leti pa so storilci po poročanju poznavalca s švedskega nacionalnega policijskega oddelka za svoje cilje začeli izbirati tudi druge ljudi, ki niso na nikakršen način povezani s kriminalom. Ta je za Breitbart izjavil: “Eden izmed zelo skrb vzbujajočih trendov, ki smo jih opazili, je metanje granat v občinske stavbe, policijske postaje in celo v policiste. Poznamo tudi že več primerov, ko so kriminalci napadli napačno hišo, ker so se zmotili pri naslovu in so bili tako ranjeni nedolžni ljudje. Granate smo našli tudi v bližini majhnih otrok, ki bi lahko brez vednosti sprožili eksplozijo, zato se čudim, da število žrtev ni večje.” Z obžalovanjem je še dodal, da se premosorazerno z napadi povečuje tudi število ranjenih.

Foto: iStock

Po mnenju Petra Hejdströma, vodje policijske preiskave v Halmstadu, problem metanja granat ni omejen samo na velika mesta, temveč so zaradi eksplozij prizadeta tudi podeželska območja. Strokovnjak s švedskega ministrstva za nacionalno poslovanje, ki je želel ostati neimenovan, pa je za SVT povedal, da ni mogoče z gotovostjo trditi, da je na Švedskem več granatnih napadov kot v drugih državah po Evropi, vendar so v njihovi državi ti napadi zagotovo drugačni, bolj brutalni. ”Stanje ni sprejemljivo. To je zelo resen problem,” je dodal.

Po poročanju policije velika večina teh granat izvira iz držav nekdanje Jugoslavije. Največkrat obravnavajo modela M75 in M52. Švedska je po mnenju državljanov postala pravo vojno območje, kjer si “lahko kjerkoli ustreljen, krogle letijo vsepovsod”. Ljudje razmišljajo celo o selitvi iz države.

N. Š.

 • princeska

  Mi imamo še nekaj starih bomb in precej cepcev, ki jih vozijo naokoli s kamioni, pa tudi nekaj muslijev jim lahko pošljemo, da jim rekorden porast eksplozij ne bo prehitro upadel.

 • Ana Job

  Zdaj pa imajo, kar so iskali!!! Oni so najbolj oboževali migrante, pa naj obožujejo še njihove teroristične izpade. Švedi so res loleki!!!

  • Nikola

   Evo kdo meče bombe, fajn je mal okol sebe pogledat preden posadiš še kako bučko o terorističnih migrantih.

   http://www.foxnews.com/world/2017/06/09/sweden-charged-3-men-with-right-wing-links-for-bomb-attacks.html

   • AlojzZ

    Ah! Domorodcem se je prepovedano braniti, kajne?

    • Nikola

     Z ročnimi bombami? Jap to je prepovedano.

     • RATATA

      A morda veš, če se je z vožnjo s kamioni po pločnikih morda dovoljeno braniti pred terorističnimi migranti?

     • mannuro

      Nevem, slišal sem že zgodbo o kombanju za koruzo.. precej grdo!

     • RATATA

      Pusti estetiko ob strani, saj je to obramba.
      Boljš tista mobilna naprava za sekance delat, saj je močnejš izdelana. Le prepočasi se premika, kar pa ni problem modificirat.

     • mannuro

      hm.. mam fiksno.. trga kot šus! brrr.. me, kar zazebe! :)

    • samsara

     To bi bilo vendar rasistično, ksenofobno, fašistično, neprimerno in nevredno EU državljanov.

 • Morala

  ” ”Stanje ni sprejemljivo. To je zelo resen problem,” je dodal.” Je resen problem in pojdite vsi v 3 krasne! EU je slepa in gluha.

 • šmentanamuha

  Želeli ste, dobili ste…bi lahko rekli. Politike, ki tako neodgovorno vlačijo ilegalne migrante v državo, je treba postaviti pred kazensko sodišče. To, kar počnejo evropske vlade z Eu birokrati na čelu je zločin nad prebivalstvom.

 • pajot

  po vsej verjetnosti ne mečejo granat,ampak bombe.

  • FeriSS.H

   Ne, gre za Hand Grenade, torej Ročne Granate … samo pri nas in v YU se temu reče Ročne Bombe … kjer pa ni logike, ker bombe se meče iz letal

  • samsara

   “Bomba, ručna, protivpešadijska, rasprskavajuća.”

 • Snorri Sturluson

  Komunistične bombe

 • FeriSS.H

  Po hrvaški OLUJI so Gotovino v Hagu obtožili “Prekomernega Granatiranja” Knina … Prav zanima me če bodo in ali bi sploh kdaj isto “formulo” lahko uporabili za “Indiscriminate Shelling” of Sweden … in seveda kdo bi naj bil za to odgovren … Morali bodo izpustiti Breivika in mu potem to podtakniti … pa še ono Haško kuzlo Del Ponte naj potegnejo iz naftalina in jo nastavijo za tožilko

  • samsara

   Musliji pač počnejo kar znajo in počnejo že vse življenje, le kamne so zamenjali z eksplozivnimi napravami, kar pa gre pripisati njihovemu razvoju med bivanje v tehnološko razviti državi.
   Če bodo tako povedali na sodišču jim bo večina vsega oproščena, kot posiljevalcem in nadlegovalcem žensk. Oni pač imajo svoje poglede, navade, tradicijo, prakso… in to mora multikulti norišnica EU nujno spoštovati. Če ne, se lahko tudi brezplačno pritožijo, če menijo, da jim je kratena njihova svoboda izražanja in jih nadlegujejo evropski skrajni desničarji, ksenofobi, rasisti…

  • primsek

   kuzla ti je Marjanca, Janšari pa njen makro : po letečih slonih se mu zdaj natabletkanemu prikazujejo kurbe na vsakem koraku

   • FeriSS.H

    Kakšna kuzla pa teb v rit-glavo skače – ?

 • Nikola
  • samotoje

   To so tisti, ki se delajo naše. Pravi naši so drugi in se znajo skriti pred fox news. Tisti drugi naši so pa bolj tumpasti. Tisti mečejo hand grenades in nastopajo za fox news.

 • ljubinica

  Svedi so ga s svojo politiko sprejemanja Arabcev krepko polomili.
  Svedi in Arabci so kot olje in voda.
  Tega ne mores pomesati.
  Zato je logicno, da so nastali geti ….

 • Franc Popndekl

  JA…, ZANIMIVO, NO….

 • AlojzZ

  “Švedska policija: Stanje v državi je nevzdržno”

  Pa saj so pričeli uvažati Sirijo, kaj neki sedaj vpijejo?

  • dr Janez Sveti

   Policija nič ne izjavlja ampak predstavnik policije, ki pa sigurno ima ime in priimek. Nakladanje.
   DR janez Sveti genij

 • rrrrr

  Stanje v državi je nevzdržno, število napadov z eksplozivnimi sredstvi se je povečalo za 550 odstotkov.
  Pa kljub temu, švedski mediji o tem ne poročajte, prosim. Nima smisla po nepotrebnem vznemirjati sodržavljanov.

  • janko

   Torej je Trump pred par meseci seveda povedal resnico, da evropski mediji ne poročajo o vseh terorističnih napadih v Evropi. Arabci, musliči se vedno in vse življenje že od zmeraj samo tepejo. Jaz proti mojemu bratu, jaz in moj brat proti mojemu bratrancu ter jaz, moj brat in moj bratranec proti ostalim:D

 • dr Janez Sveti

  Koliko je 550% povečanje? Če je bil prej 1 incident jih je sedaj 5,5?
  DR Janez Sveti genij

 • pacek

  Ali ima švedska sploh kaj vojske da bi jim metali granate nazaj??

 • Auuu

  Svet je postal sod eksploziva.
  Kmalu bomo drug drugega pojedli, čakam še taprave domorodce iz Afrike – ljudožerce.

 • samsara

  “Poznamo tudi že več primerov, ko so kriminalci napadli napačno hišo,
  ker so se zmotili pri naslovu in so bili tako ranjeni nedolžni ljudje.”

  Degenaracije vsled poldrugega tisočletja parjenja v sorodstvu.
  V takšne polagajo svoje upe ‘liberalni in humani levičarski oblastniki’ po EU. Ja nekdo bo moral delati za starajočo populacijo, kaj ne da bo. Pozabimo zdaj milijone brezposelnih mladih evropejcev…
  Kaj bodo delali so pa že doslej pokazali. To kar edino znajo. Vsesplošen kaos, nasilje, sejanje strahu, sovraštvo, gospodarsko škodo, dolgoročno tudi nižanje BDP…
  So pa napredovali, ker doma strokovnjaki z abalistiko večinoma mečejo kamenje. Kaj naredi Evropa iz kamnometalca muslimanskega.

  • cosmo

   a to pomeni, da so obritoglavci zgrešili migracijski center in napadli švedske rojake?

   • Terminator

    Ne boj se pri nas ga ne bomo zgrešili.Zelo dobro vemo kje so.

  • Janez

   Zgornj dve vrstici mi ne gresta v glavo.Po čigavem naročilu se potem to vse dogaja.

 • Hribouc

  Omojligt, kara Svenska, jatte katastrofisk, verbanna ! Javla skit och inget bra framtiden for Sverige.Jatte daligt!

  Nepredstavljivo, draga Švedska, najslabše sanje!

 • bojan

  Švedska si je za vse sama kriva … in sama naj ta drek tud rešuje … niti pod razno ni nobena članica EU obvezna reševat te idijote …

 • samsara

  “Z obžalovanjem je še dodal, da se premosorazerno z napadi povečuje tudi število ranjenih.”

  Ja, ja, metanje kamnov je dobra osnova za sodobnejšo varianto metanja bomb. Musliji to večinoma dobro obvladajo, saj je to ena redkih aktivnosti, ki jo počnejo od otroških let dalje. Tu degeneriranost (tradicionalno muslimansko parjenje znotraj sorodstva) nekako še ne vpliva določilno na zmožosti ‘rućnih bačaća’.

 • Brane

  Upam, da začnejo tudi na Šubičevi v Rožni dolini ter Murglah in to čimprej. Rdeča trenutno vladajoča sodrga jih je povabila izključno, da bodo terorizirali Slovence one prave, tudi bombe jim bodo nabavili, kakor kondome in LCD TV !!! Takle mamo !!!

 • cosmo

  se mi zdi, da članek priklicuje Breivikovskega duha. pričakovali bi tudi od tretjerazrednega obranovskega pisunu, da bo navedel kakšen vir, ali pa je mogoče sam seštel napade in pripisal musličem tisto, kar obsoja : okoli 90 % nasilnih dejanj v razvitih državah je usmerjenih proti migrantom, priseljencem, ciganom. s tega stališča lahko Švedska postane nova Norveška, vendar bo v tem primeru avtor tega članka podobno kot Brščič postal nezaželjen v denacificiranih državah. Čuša in njegovo ekipo iz SDS so recimo nagnali iz Avstrije in še prej oglobili, ker so šli na Pliberško oziroma Vetrinjsko polje z zastavami s ‘keltskimi’ križi, ki jih v nogometu sankcionirajo kot naci simbole. Thompson je imel v Mostarju koncert za obsojence na Haaškem tribunalu : ne bo več igral v tujini. Janša z družino in ožji člani SDS ga bodo morali poslušati v njegovih rodnih Čavoglavah

 • Razocarana

  Švedska vlada je po novem izjavila da ne bodo vzeli državljanstvo teroristom s švedskim potnim listom ki so se pridružili ISIS, saj bi s tem uboščke naredili stateless. In ne samo to, parim ki so se vrnilli ne ponujajo samo državno podporo da se uboščki lahko ‘normalizirija’ po vseh travmah ki so jih povzročili drugim ampak so parim dali drugo Identiteto, da teroriste ja ne bo kdo po imenu prepoznal.

  In potem se čudijo da se je nasilje na Švedskem tako povečalo, ter da imajo problem z napadi z granatimi. Le kako je prišlo do tega, a ne.

 • cosmosjasnovidec

  Hja kdo jim pa brani,da golazen muslimansko stirajo ven?
  Če nočejo zlepa jih pa naj folk nažene ali pa kar postreli saj so naredili že dovolj škode,da bo rezultat iznenačen.

 • Darth Vader

  ko smo na izletu po avstriji naleteli na bivše domačine iz Malmoja, smo ugotovili, da so usraneti, kateri bežijo pred tujci na svoji zemlji……ker imajo denar se lahko izselijo/preselijo, iz svojega rodnega kraja in izvajajo politiko, kar je lažje, kot politično zoperstavljanje in uveljavljanje politik, katere bi onemogočale socialno eksperimentiranje na švedskem…..delajo vse po principu to kar ne vidim ne obstaja – nojev parazitski sindrom in…..stockholmski sindrom…..le zakaj se imenuje stockholmski in ne recimo pariški ali pa dunajski……

 • sodnikisozločinci

  Dragi Švedi, želeli ste različnost, sedaj jo imate. Ne pritožujte se, uživajte v njej!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!