Švedska prepoveduje medije, ki razkrivajo etnično pripadnost obsojenih kriminalcev

Švedski premier Stefan Lofven (foto: STA).

Švedska vlada želi s spremembo ustave prepovedati spletne medije, ki razkrivajo etnično pripadnost obsojenih kriminalcev. Švedski premier Stefan Löfven in njegova vlada želita prepovedati priljubljene švedske spletne strani, kot sta Lexbase in Fria Tider, saj naj bi podajale “občutljive osebne podatke”. Löfven pa namerava to doseči kar s spremembo Zakona o svobodi tiska in svobodi izražanja. Poimensko sicer ni naveden noben medij, vendar pa so se nekateri švedski alternativni mediji v tem prepoznali.

Švedska vlada je ob tej predvideni spremembi naletela na ostre kritike. Med drugim so namreč jasno zapisali, da vlada prepoveduje objavo podatkov, ki razkrivajo raso in nacionalnost, to pa pomeni, da želijo predvsem prikriti dejstvo, da večino kriminalnih dejanj na Švedskem zakrivijo muslimanski nezakoniti migranti. Še več, po novem na Švedskem ne bo več dovoljena beseda “rasa”, temveč jo bodo nadomestili s “koncept rase”, kot to predlaga Pravna fakulteta Univerze v Lundu, Univerza v Uppsali pa, da je treba “raso” nadomestiti z “etičnim poreklom, barvo kože in podobnimi odnosi”.

Če bo predvidena sprememba zakona potrjena, potem to pomeni konec resnice, ki prihaja s Švedske, in popolna zmaga lažnih, novic – fake news v podobi SVT, Expressen, Aftonbladet in drugih novinarskih organizacij, ki širijo dezinformacije v povezavi z nasilnimi muslimanskimi migranti ter se bodo verjetno nadaljevali v krvavo državljansko vojno, piše Speisa.

M. S.

 

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!