Švedski učitelji pod vse večjim pritiskom groženj in nasilja s strani učencev in njihovih staršev

Slika je simbolična (vir: iStock)

Šole na Švedskem so prisiljene vlagati denar v dodatno zaščito, postavljanje varnostnih kamer in najemanje varnostnikov zaradi porasta nasilja nad učitelji.

Po zadnjih raziskavah je kar 70 odstotkov vseh občin bilo primorano v vpeljavo varnostnih kamer in najemanje varnostnikov na šolah. Razlog temu naj bi po poročanju švedske nacionalne televizije SVT bila vse večja izpostavljenost učiteljev nasilju s strani tako učencev kot tudi njihovih staršev.

“To je žaljiva diskiriminacija, psihološko in fizično nasilje. Imam kolega, ki je skušal ustaviti pretep a so mu izpahnili koleno in zdaj živi na injekcijah kortizona,” je stanje komentirala predstavnica učiteljskega sindikata v Malmu Sabina Bellanius.

Nasilje nad učitelji vseprisotno
Anketa, ki je zajela 700 učiteljev v Malmu je po poročanju Breitbarta pokazala, da jih je 13 odstotkov prejelo grožnje, kar 9 odstotkov vseh pa je bilo tudi žrtev fizičnega nasilja. “To je grozno. So učitelji, ki nočejo priti nazaj [v šolo] in učitelji, ki morajo nadaljevati z učenjem teh otrok čeprav so bili izpostavljeni grožnjam in nasilju,” je povedala Bellanius.

Foto: epa

Več kot polovica migrantskih otrok ni sposobna za srednjo šolo
Vseeno so švedski učitelji prepričani, da se to ne bi dogajalo če bi le starši imeli več nadzora nad svojimi potomci. Nekdanja učiteljica Ulrika Wirgin, ki je 17 let poučevala v Malmu meni, da “starši morajo preprosto prevzeti odgovornosti za obnašanje svojih otrok.”

To pa ni edini problem s katerim se sooča švedski šolski sistem. Zadnje raziskave so namreč pokazale, da več kot polovica učencev iz sosek v katerih prevladujejo migranti ni sposobna za vstop v srednjo šolo.

Ivan Šokić

  • bojan

    tem švedskim idiotom privoščim še kaj hujšega od nasilja … ker so navadni luleki in se ne znajo postavit po robu

  • samotoje

    Švedi so hoteli imeti svoj krasni novi svet. In so vse skupaj pripeljali do absurda. Zdaj imajo samo še absurdni novi svet.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!