Svetu zmanjkuje potrpljenja: S Severno Korejo se ne želijo več pogajati, napetosti na Korejskem polotoku pa naraščajo

Foto: epa

Nove dodatne sankcije ZN proti Severni Koreji se vedno bolj zaostrujejo. Države članice izključujejo možnost dialoga, saj Pjongjang raketnega programa ne namerava opustiti. 

Ameriški predsednik Trump in njegov južnokorejski kolega Moon-Jae se strinjata, da je Severna Koreja zelo huda grožnja ZDA, Južni Koreji, Japonski in kar večinskemu delu sveta. Včeraj sta po telefonu govorila o neposredni grožnji, ki jo Severna Koreja predstavlja njunima državama in o sankcijah Združenih narodov proti njej ter proti raketnemu preizkusu, ki ga je Pjongjang izvedel 28. julija.

Z resolucijo so uvedli najostrejše ukrepe doslej
Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je danes med zasedanjem Združenja držav jugovzhodne Azije v Manili dejal, da nove dodatne sankcije ZN, ki so jih uvedli proti Severni Koreji, kažejo, da je svetu res zmanjkalo potrpljenja za njihove ambicije glede orožja. Izključil je možnost kakršnegakoli dialoga s Severno Korejo v primeru, če Pjongjang ne bo zaustavil raketnega programa. Ta je pa že sporočil, da tega ne namerava storiti. Nove sankcije, ki jih je Varnostni svet ZN sprejel v soboto in o katerih smo že poročali, Severni Koreji prepovedujejo izvoz premoga, morske hrane, svinca in železa, državam članicam ZN pa uvoz teh surovin iz Severne Koreje. Državam članicam celo prepoveduje izdajanje dovoljenj Severnokorejcem, podjetjem prepoveduje sklepanje partnerstev s podjetji iz Severne Koreje, če so partnerstva že obstoječa, pa ne smejo dobiti nobenih investicij.

Foto: epa

Zunanji ministri že sestankujejo, kljub vsemu pa Severno Korejo še vedno pozivajo k miru
Južnokorejska tiskovna agencija poroča, da sta se končno sestala tudi zunanja ministra Severne in Južne Koreje, Ri Yong-ho in Kang Kyung-wha. Napetosti na Korejskem polotoku so po pričakovanjih še vedno glavna tema vseh srečanj. Danes se bodo sestali zunanji ministri Združenja držav jugovzhodne Azije, ki bodo pozvali Severno Korejo, naj se vzdrži enostranskih dejanj v interesu ohranitve miru in varnosti v svetu. Vse vpete v omenjeni konflikt pa pozivajo, naj omogočijo ponovno vzpostavitev dialoga.

Foto: epa

A. L.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!