Švicarji se ne šalijo – kdor hoče državljanstvo, mora odplačati vse, kar je dobil v obliki socialne podpore

foto: iStock

V Švici je stopil v veljavo novi akt, ki rezidentom, prejemnikom socialne podpore v zadnjih treh letih, onemogoča, da bi lahko postali švicarski državljani, razen, če prej ne vrnejo vsega denarja, ki so ga dobili od države. Poleg tega so Švicarji še dodatno zaostrili pogoje za pridobitev državljanstva, ki tako po novem vključujejo znanje jezika na sporazumevalni ravni (B1 ali B2) in dokaz, da ima prosilec zadostno število prijateljev s švicarskim državljanstvom.

Nova pravila naj bi prosilcem za azil in migrantom, ki so bili v zadnjih treh letih prejemniki socialne pomoči, po poročanju Kronen Zeitunga onemogočila, da postanejo švicarski državljani, četudi so živeli v državi kot stalni rezidenti za predpisano obdobje, potrebno za vložitev prošnje za državljanstvo. Stara zakonodaja je dovoljevala zaprosilo za državljanstvo vsakomur, ki v tistem trenutku ni bil prejemnik socialne podpore. Po novem pa je eden od predpogojev, da prosilec za državljanstvo ni bil prejemnik socialne podpore oziroma, da je v primeru, če je socialno podporo prejemal, ta znesek tudi v celoti vrnil državi.

To je integracija v pravem pomenu besede
Ravno tako je eden od novih ukrepov poudarek na višji stopnji integracije v švicarsko družbo. Iz tega razloga naj bi bila ena od novih zahtev pri zaprosilu za švicarsko državljanstvo dokaz, da ima prosilec zadostno število prijateljev s švicarskim državljanstvom. Stopnja znanja jezika se razlikuje med posameznimi kantoni, vendar pa je v vsakem primeru potrebno znanje jezika na stopnji B1 oziroma B2, kar pomeni dovolj dobro znanje za sporazumevanje v enem od štirih uradnih jezikov v Švici.

Čeprav Švica ni članica EU se je bila primorana soočiti z migrantsko krizo zaradi severnoafriških migrantov, ki so prihajali iz Italije proti Nemčiji. Švica je takrat priznala, da pri kar 90 odstotkih vseh migrantov niso mogli potrditi resničnosti njihove identitete. Posamezni kantoni in mesta po Švici so skušali omejiti naval migrantov z ukinitvijo ali z drastičnimi rezi socialni podpori, do katere so bili ti do nedavnega upravičeni. V Zürichu so tako glasovali, da zmanjšajo ugodnosti zavrnjenim prosilcem za azil, ki so se znašli v tako imenovanem “F-statusu”, zaradi katerega jih ne morejo deportirati.

Ivan Šokić

 • sprehajalec

  mora odplačati vse, kar je dobil v obliki socialne podpore

  ne gre za nikakršno novo prakso. Slovenija že dolgo to počne s svojimi drugorazrednimi državljani, ki dobijo kakšno socialno pomoč. V kolikor pridejo do kakšnih sredstev.

  • cosmosjasnovidec

   Res je in to velja za pristne Slovence ne pa za balkanske čefutarje in migrantske kamelotrajbarske musliče.

   • Goran Miočinović

    Pristne Slovence, ti si še najmanj pristen. Pristnih Slovencev ni. Če se niso parili z Avstrijci, so se z Madžari, Italijani, Hrvati, Albanci, Srbi……. naj en dokaže svojo pristnost. In tanajhujši kao Slovenci, v resnici nso Slovenci. Še precej takih je, če jih vidiš, so temnopolti… Hitler je bil še najmanj čista rasa, pa je to prmoviral, kar sam ni bil…

 • PLavi-mil

  Daj Bog, da preberejo to naši cepci, kateri tujcem šenkavajo na veliko, domačim jemljejo.

 • karlina

  EDINO PRAVILNO, ZATO PA JE ŠVICA-ŠVICA, SLOVENIJA PA S. KOREJA !!!!!

  • Valter BraniSlav

   ZAKAJ SLOVENIJA NI DRUGA SVICA?
   ZATO KER V SLOVENIJI ZIVIMO SLOVENCI KI NE RAZMISLJAMO TAKO KOT SVICARJI .
   IN KAKO RAZMISLJA TIPICNI SLOVENEC. TAKOLE:
   Oh bogi jaz, poglejte, poglejte: tile komunisti mi se danes pijejo kri. Pri tem jim pomaga tudi Kucan in zelo zelo zelo mocan gejevski lobi. Zaradi njih ne morem iz sebe narediti nic in zaradi njih sem v kurcu…
   Ce ne bi bilo ne komunistov, ne Kucana, ne zelo zelo zelo mocnega gejevskega lobija bi jaz bil ne drugi ampak prvi Svicar…
   RESNICA PA JE DA CE NE BI BILO KOMUNISTOV, KUCANA IN ZELO ZELO ZELO MOCNEGA GEJEVSKEGA LOBIJA BI SLOVENEC NASEL KAK DRUG IZGOVOR ZATO DA NE PREMAKNE SVOJE LENE RITI.
   Berite stare slovenske casopise… v 80 letih ko smo se imeli komunizem in kritiziranje komunistov ni bilo priporocljivo so bile za vse krive zlobne tasce, ali pa pijani ocetje, ali pa hudobne macehe.. Pa sosede, pa nevoscljivi sodelavci ki so nam takrat metali polena pod noge.
   Pojdite v knjiznico in vzemite v roke Nedeljskega… rubrike Kramljamo s psihologom, ali Ocetje, Matere, Sinovi in Hcere… ali kako drugo rubriko kjer so starsi danasnjih luzerjev prav tako bluzili tja v stiri krasne kot danes bluzijo njihovi otroci…
   V TEM SE MI RAZLIKUJEMO OD SVICARJEV… ONI RAZMISLJAJO KOT GOSPODARJI, MI PA KOT HLAPCKI… IN POTEM VELIKO SLOVENCEV TA MISELNI VZOREC (KRIVI SO DRUGI) “POKLONI” SVOJIM OTROKOM IN JIH S TEM POHABI…
   IN ZACARNI KROG SE VLECE V NAPREJ.
   40 LET ZE ZIVIM IZVEN SLOVENIJE, ZATO TO LAZJE VIDIM. DOMOV HODIVA Z ZENO SAMO NA DOPUST. SLOVENIJA JE PRELEPA DEZELA NESRECNIH LJUDI KI SE SMILIJO SAMI SEBI.

 • FRANC3

  Švica že ve, zakaj noče v EU. Ne pustijo se vodit pijanim in zblojenim multikulti voditeljem. Oni hočejo red in ga imajo.

  • Valter BraniSlav

   tako je.

 • Morala

  V SLO je obratno, tujcem vse zastonj!

 • ahnenpass

  Zanimivo, da morajo osnovna sredstva za preživljanje vračati samo tujci, če bi zahtevali isto od domačinov, bi švicarji počasi izumrli. Očitno tudi švicarji ne razumejo čemu služi socialna pomoč.
  Je pa jasno, da bi migranti take zneske najlažje vrnili, če bi živeli v Švici.

  • Anton

   sorry ampak ti si bedak

   sarkazem press

  • xtc

   Seveda na račun Švicarjev a,ne yugovinar,zelo podobno bi morala uvesti Slovenija.
   Zakaj bi zahteval od domačega,večina Švicarjev gleda ,da čip preje izgine iz sociale,ker je to stamota,pa še izplača se ne.

  • Carly

   “ahnenpass”
   Komentiraš nekaj, kar ne poznaš. Vsak kdor je prejemnik socialne pomoči (neglede švicar ali tujec) mora najprej prodati svoje premoženje in šele potem dobi pomoč. To ni Slovenija, tu vlada red in diciplina.
   Naprej: kdor je prikril premoženje in je dobil pomoč države, mora vse vrniti in potem znova zaprositi za pomoč, če ti bo odobrena in v kolikšni meri je tudi posledica prvega greha.
   Praviš “Očitno tudi švicarji ne razumejo čemu služi socialna pomoč.” Ta je pa krepko bosa. Švicarji zelo veliko pomagajo na mnogih področjih. Kar pa švicar nikdar ne bo podprl je pa lenuh in brezdelnš, ki se mu ne ljubi delat.

  • šmentanamuha

   Joj, kakšen solzav komentar.

  • cosmosjasnovidec

   Kaj je tukej spet tebi čudnega??
   Mar naj bi uvedli tak zahojen lopovski zakon kot je v Sloveniji,da morajo vračati nazaj vse SLO državljani,da lahko potem vsa balkanska čefutarska ter muslimanska bagra živi na sociali na njihov račun?
   Bodi raje tiho,če ne razumeš in ne veš za kaj gre.

 • Olga_10

  Čestitke Švicarji!

 • xtc

  Kazalo bi prepisati ta pozitiven zakon in ga vpeljat tukaj.
  To se reče državotvornost.

 • samsara

  Ja, ja, trend se obrača…

 • TOML

  Če bi Slovenija od vsej balkancev, ki so dobili državljanstvo,
  dobila nazaj vse podpore……bi hotela Švica bit druga Slovenija.

  • cosmosjasnovidec

   Kako misliš vse podpore?Verjetno tudi ne misliš na celotne zneske.
   Ker,če bi Slovenija dobila od te balkanske sodrge nazaj vsaj četrtino od teh četrt kateri jo izkoriščajo bi Švica v trenutku proti njej ostala samo “Š” in še zraven marsikatere druge Europske države.
   Poglej samo copatarskega enega čefutarja “jankovića” koliko milijonov je pokradel in se smeji,ko razlaga da mu ne more nihče nič.
   Kje so še pa ostali čefutarski lopovski balkanski kozejebci saj so povsod na vodilnih mestih vsi na končnico “IĆ”?

   • Goran Miočinović

    Ti si cosmoprimitivec, slovenski hlapec, retardiranec, verjetno so ti tablete popustile…

 • šmentanamuha

  No, takole delajo Švicarji, pri nas pa Cerar najema kredite, da lahko slovenski državljani plačujejo migrantsko brezdelje. No, saj malo tudi migajo, zato jim je Cerar kupil še kondome.

 • Novakec1

  Bodo Soros in šejiki poskrbel da bo švicarjev ene 100 mio., mala šala.

  • cosmosjasnovidec

   Tole ni šala ampak bo res tako.

 • cosmosjasnovidec

  Nekatere Europske države so se zelo zelo počasi ampak vendarle nekoliko pričele prebujati.
  Tole sicer v Švici ni neka velika rešitev je pa ta zakon predlagal nekdo (če je vsaj malo tako pameten kot jaz hehe) z namenom,da bodo kamelotrajbarske musliče lahko bolj ločili ene od drugih kot do sedaj.
  Za tiste kateri bodo te zahteve poravnali bo seveda takoj jasno,da so predvsem teroristi ali jih vsaj podpirajo take arabske organizacije z terorističnimi nameni pa tudi levuharske kot je “soros” saj jim bodo te tudi dostavile denar,da ostanejo tam zasidrani kot so in čakajo na vstajo kamelotrajbarskih muslimanskih terorističnih sekt,ko pride čas za to.

 • Ana Job

  Torej Švica še vedno ohranja nivo.

 • Valter BraniSlav

  Zdruzeni Luzerji ze pisejo protestno noto… oni ne znajo prav nic drugega kot protestirati, delo jim ne disi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!