Švicarji se odpovedujejo zasebnosti v korist varne Švice

Foto: epa

V Švici odločajo o tem, ali se bodo za večjo varnost odrekli delu zasebnosti in podprli zakonski predlog, ki obveščevalnim službam omogoča večji nadzor ljudi. Če se bodo strinjali z zadnjim predlogom, bodo obveščevalne službe lahko prisluškovale telefonskim pogovorom in ljudem na njihovem domu ter vdirale v računalnike.

Čeprav je to ogromen poseg v zasebnost, pa se Švicarji zavedajo, kako pomembna je njihova varnost, zato ni presenetljivo, da raziskave kažejo, da bodo sprejeli ta predlog. Mnogi teroristični napadi v Evropi, predvsem pa v švicarskih sosednjih državah Franciji in Nemčiji, so v ljudeh zbudili strah in s to potezo se bodo zaščitili pred islamskimi skrajneži, ki posiljujejo in ustrahujejo Francoze in Nemce ter v njihovih državah izvajajo napade v imenu Alaha.

Si bodo izglasovali višje pokojnine?
V Švici pa bodo na referendumu odločili tudi o tem, ali se strinjajo z 10-odstotnim zvišanjem pokojnin, saj njihova zveza sindikatov zahteva zvišanje zakonsko zajamčene pokojnine za deset odstotkov. Vendar pa to pomeni tudi zvišanje prispevkov v pokojninsko blagajno, zato raziskave napovedujejo tesen izid. Vprašanje torej je, ali so Švicarji pripravljeni plačevati več za večje pokojnine.

Še en primer, kako Slovenija ni Švica
In kakšna je situacija v Sloveniji glede pokojnin? Medtem ko je Karl Erjavec v predvolilnem času pred dvema letoma obljubljal zvišanje pokojnin za vse upokojence v Sloveniji, je to pri nas ostalo zgolj pri besedah. Sicer je junija izsilil izredno uskladitev pokojnin, vendar ni določeno niti to, kdaj bo do nje prišlo, niti kje bodo vzeli sredstva.

Pokojnine so tako še vedno mizerne, razen borčevskih seveda, se pa Erjavec medtem očitno pripravlja že na nove volitve, s tem ko so ga spet polna usta obljub o regresu za vse upokojence v letu 2018. 2018 pa naj bi bile tudi volitve v Državni zbor, če ne bo prej prišlo do predčasnih, kot je na srečanju Obljubljanske regije v Domžalah napovedal prvak SDS Janez Janša.

M. S.