Svobodni mediji po turško: Erdogan opozicijske novinarje postavlja pred sodišče!

Foto: epa

V Istanbulu se je začelo sojenje novinarjem turškega opozicijskega časnika Cumhuriyet, ki so obtoženi podpiranja treh terorističnih organizacij. Sojenje je v mednarodni javnosti vzbudilo zaskrbljenost ter ponovno postavilo pod vprašaj osnovne človekove pravice in medijsko svobodo v Turčiji, potem ko je bilo v vladnem zatiranju, ki je sledilo lanskoletnemu neuspelemu državnemu udaru, zaprtih 160 novinarjev in ukinjenih okoli 150 medijev, več tisoč zaposlenih v medijskih hišah pa je ostalo na cesti. 

Sojeno bo devetnajstim novinarjem in članom osebja opozicijskega turškega časopisa, ki je bil kritičen do turškega predsednika Erdogana. Med drugim bodo na zatožno klop sedli glavni urednik časopisa Murat Sabuncu, preiskovalni novinar Ahmet Sik in karikaturist Musa Kart. Obtoženi so podpiranja terorističnih organizacij, kot so Kurdska delavska stranka (PKK), skrajno leva Revolucionarna ljudska osvobodilna fronta (DHKP-C) ter mreže v ZDA živečega klerika Fethullaha Gülena, ki ga oblasti krivijo za lanskoletni spodleteli poskus državnega udara. Nekateri novinarji so za zapahi preživeli več kot osem mesecev, vse od oktobra lani.

Protestniki držijo kopije časopisa Cumhuriyet (Foto: epa).

Obtoženim grozi zaporna kazen od 7 in pol do 43 let zapora. Dvema osumljencema bodo sodili v odsotnosti – tudi nekdanjemu glavnemu uredniku časopisa Canu Dundaru, ki je trenutno v Nemčiji.

Nekaj sto njihovih podpornikov se je zbralo pred sodiščem, kjer so zahtevali njihovo oprostitev in izpustitev, med njimi je bilo slišati slogane “Zakoni, pravica” in “Svoboda za novinarje“, poroča The Washington Post.

Turčija se po medijski svobodi na lestvici World Press Freedom Index uvršča na 155. mesto.

Njihove aretacije so sledile vladnemu zatiranju po poskusu državnega udara, po katerem je bilo zaprtih več kot 50.000 ljudi. Vladni kritiki trdijo, da so ukrepi, ki so bili sprva osredotočeni na posameznike, povezane z udarom, kmalu prerasli v zapiranje vladne opozicije, in da je vlada izredno stanje, ki je sledilo spodletelemu udaru julija lanskega leta, izkoristila za pregon vseh njenih kritikov in nasprotnikov.

Uradna Ankara pa medtem vztraja, da so novinarji zaprti zaradi svojih kriminalnih dejavnosti – in ne zaradi svojega poročanja.

U. V.

 • janko

  Erdogan: “turki, imejte po pet in več otrok in Evropa bo vaša!”

 • Najplemenitejši

  Čisto logično je, da sta Janša in Erdogan zvesta prijatelja!
  “Turčija je zaveznica Slovenije v Natu, dobro sodelujemo v številnih konkretnih operacijah, podobne poglede imamo tudi na širitev zavezništva,” je še ocenil Janša. Dodal je, da je Turčija faktor stabilnosti v regij. “Cenimo tudi njihov realističen pogled na položaj v Iranu in njihova prizadevanja za mir in stabilnost v regiji Zahodnega Balkana, kjer je veliko slovenskih interesov,” je poudaril Janša. Janša je Erdoganu še čestital za priznanje za osebnost desetletja, ki ga bo turški premier danes popoldne prejel od Inštituta IFIMES.

 • xtc

  Erdoganova Turčija je zelo podobna leviSloveniji prva postaja islamsko fašističnadruga pa je levofašistična,metode pa precej blizu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!