‘Ta oseba ne obstaja’: absurd socialističnih volitev

Foto: epa.

Venezuelskega predsednika Nicolasa Madura je na nedeljskih volitvah v ustavodajno skupščino pričakalo neprijetno presenečenje. Na volišču je moral pokazati osebni dokument, ki ga je računalniški sistem zaznal kot ‘neveljavnega’. Računalniški sistem je izpisal, da ‘ta oseba ne obstaja ali je bila osebna izkaznica preklicana’, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Maduro se je propagandno hotel pokazati kot prvi Venezuelec, ki bo oddal svoj glas na nedeljskih volitvah in imel pred vstopom na volišče celo krajši nagovor, nato pa je dejal: “Preverimo mojo domovinsko kartico, da bo tako za vedno zabeleženo, da sem prišel voliti in bo moja domovinska kartica s tem zaznamovana za vse življenje – da sem torej glasoval na zgodovinski dan ustavodajne skupščine.” Ko pa je preveril osebno izkaznico, je bila ta neveljavna.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je oddal svoj glas na volitvah v ustavodajno skupščino. (Foto: STA).

Uslužbenec na volišču je celotno polomijo posnel in objavil na spletu, videoposnetek pa je že zaokrožil po svetu in razkril absurdno delovanje socialističnega sistema t. i. ‘domovinskih kartic‘, ki jih je uvedel Maduro, uradno z namenom lažjega dokazovanja Venezuelcev do upravičenosti do subvencionirane hrane in drugih socialnih programov. A opozicija že vse od uvedbe spornih kartic opozarja, da gre le še za eno v vrsti sredstev vladnega nadzora nad prebivalstvom in služi le za podkupovanje vladnih podpornikov s subvencijami, hkrati pa lahko vlada na takšen način nadzoruje vladne uslužbence na volitvah.

Po Madurovi polomiji je opozicijski poslanec Freddy Guevara na Twitterju zapisal, da je oblast očitno precenila sposobnosti vlade za orwellovski nadzor. “Sistem očitno ne deluje. Če si javni uslužbenec, je povsem jasno, da ne vedo, ali si volil ali ne,” poroča STA.

Na dan volitev v ustavodajno skupščino so potekali množični protesti. (Foto: epa).

V nedeljo so kljub pritiskom in opozorilom mednarodne javnosti potekale sporne volitev v ustavodajno skupščino, s katerimi si želi vladajoča stranka Nicolasa Madure zagotoviti še večjo oblast.

Na volitve se je odzvala tudi mednarodna javnost. ZDA številne druge države, kot sta Mehika in Peru, izidov nedeljskih volitev ne priznavajo, EU pa je izrazila zaskrbljenost nad usodo demokracije v Venezueli. Medtem Maduru ob strani stojijo tradicionalne zaveznice Bolivija, Nikaragva, Rusija ter najtesnejša socialistična zaveznica Kuba.

Odzivi v Evropski uniji so bili ostri. “Ustavodajna skupščina, ki so jo izvolili v vprašljivih in nasilnih okoliščinah, ne more biti del rešitve trenutne krize,” so sporočili in dodali, da se bo EU še naprej zavzemala za mirno rešitev situacije v Venezueli, a hkrati obsodili varnostne sile, ki uporabljajo prekomerno silo proti protestnikom, ki že več mesecev vztrajajo na ulicah.

Protestnica drži napis ‘Mir s svobodo’ med protesti proti vladi in izidu volitev v nacionalno skupščino. (Foto: epa).

ZDA so prav tako obsodile volitve, “ki naj bi zamenjale legitimno izvoljeno nacionalno skupščino in spodkopala pravico venezuelskega ljudstva do pravice do samoodločbe. ZDA podpirajo venezuelsko ljudstvo in njihove izvoljene predstavnike v njihovem prizadevanju za obnovo države in polno delujoče demokracije,” so zapisali v uradnem sporočilu. Hitro so bile uvedene tudi finančne sankcije proti južnoameriškemu diktatorju, kateremu so zamrznili  njegovo premoženje v ZDA, ameriškim državljanom pa prepovedali poslovanje z njim. “Nedeljske nezakonite volitve so dokaz, da je Maduro diktator, ki ne upošteva volje venezuelskega ljudstva,” je sankcije utemeljil ameriški finančni minister Steven Mnuchin. 

Na nove ameriške sankcije se je že odzval Nicolas Maduro, ki pravi, da ameriški predsednik z vmešavanjem v notranje zadeve Venezuele dela največjo napako v svojem življenju, ter dodal: “Ponosen sem na te sankcije, gospod imperialist Donald Trump,” poroča STA.

U. V.

 • hle

  V Ukraini so bile izvedene volitve sredi rožljanja z orožjem ko del države sploh ni glasoval pa so to vele demokrati označili za popolnoma legitimno to da Maduru ni prijela kartica pa je lahko posledica hekerskega napada na bazo podatkov interesi tukaj so preveliki da bi verjeli v naključja

 • RealRevolution

  Le glejte levaki kaksno bedo bi nam radi zrihtali.
  Sicer pa na zgornji fotografiji kjer je napis >>MADURO DICTATOR<<,bi moralo pisati "MADURO TIRAN".
  To pa zato, ker za Rimljane je bil diktator vredu.Ce pa so koga obsodili za tirana je bil na slabem glasu,kot bi primerjal v zdajsnjih casih s Stalinom ali Leninom itd…

 • Olga

  Verjetno je padel v lastno zanko, ki jo je pripravil svojim političnim nasprotnikom!

 • Snorri Sturluson

  Najboljša latinsko ameriška država je Urugvaj

 • pajot

  Grem glavo stavit,da ima Miha Kordiš veljavno venezuelsko osebno izkaznico.Ni dvakrat za rečt,da je šel obkrožit madurota.

 • totex39

  Volivci ZL v Sloveniji, sedaj vidite kam vas hočejo potegniti Tomićka, Vatovec, Kordiš, Mesec in ostali in to v tako diktaturo kot vlada v Venezueli, zaradi tega teh pokvarjencev ne rabimo v naši politiki.

 • karpelec

  Neverjetno, kako so nekateri sokomentatorji na tem portalu, podobni Maduri in njegovim pristašem, ki še lovijo zadje vzdihljaje diktature.

 • xtc

  Seveda socialist,grabežljivci,diktatorji in izkoriščevalci in roparji naroda držijo skupaj zakaj nebi saj so iz istega komunističnega gnezda.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!