Tajni vojaški dokument razkriva načrt: Rešitev je bombardiranje po scenariju Jugoslavije

Porušena stavba notranjega ministrstva v času napadov na Jugoslavijo leta 1999 (foto: epa)

Skupina diplomatov iz State departmenta, ki je pozvala k vojni akciji proti vladi sirskega predsednika Basharja al Asada, je predlagala strategijo po scenariju bombardiranja Jugoslavije.

Tajni dokument, ki ga je podpisalo 51 ameriških visokih uradnikov ostro kritizira politiko Obamine administracije v odnosu do Sirije in poziva k omejenim vojnim akcijam proti vladi predsednika Asada. Kot pravijo, gre za edini način boja proti Islamski državi, s katerim se bo doseglo mir v Siriji. Uradni govorec State departmenta John Kirby je potrdil obstoj te peticije, vendar o podrobnostih ni želel govoriti, piše Blic.

Predlagatelji načrta napada na Sirijo so se večkrat sklicevali na bombne napade Miloševićeve Jugoslavije leta 1999. Nekateri ocenjujejo te povezave za napačne, zaradi vpliva Rusije in Irana na vojno, saj bi te sile lahko povečale svojo aktivnost in podporo sirskemu režimu.

“Razumno je predvideti korake, da se prekine prelivanje krvi in trpljenja v Siriji po petletni brutalni vojni. Status quo v Siriji ne sme obstati,” piše v tajnem dokumentu, ki so ga objavili ameriški mediji. Državni sekretar John Kerry je v ponedeljek izjavil, da je dokument prebral in ga ocenil za “zelo dobrega” in obljubil, da se bo sestal s pobudniki.

M. P.

 • alojz

  Naj Asadu bombe kar dostavijo. In jih bo uporabil po svoji presoji. Seveda bo potem z ISIS konec. To pa ne diši Turkom niti američanom.

  • xtc

   Asad in Rusi so del problema in ne rešitev:

   • sprehajalec

    Kdorkoli bo drug postavljen, bo šel čez trdo “Game of Thrones”, preden bo prevzel nadzor. Kot v sosednjem Iraku. Bolje staviti na tipa, ki ima že kontrolo.

    • xtc

     Kurdski del v Iraku funkcionira dokaj dobro in tudi napreduje relativn dobro_dočim so ostali predeli muka:

     • sprehajalec

      Praviš, bi Arabci ploskali, če bi jim dal na oblast Kurde? Turki bi jodlali od veselja.

     • xtc

      Govoriva o delih kjer so Kurdi večina:

 • Olga

  Assad je diktator! Sami vemo, kako je bilo, ko smo živeli v diktaturi! Vsak človek je rojen svoboden in ima pravico živeti svobodno! Vsi bi si morali prizadevati za mir v svetu! Veliki ljudje kot so Gandi, Mandela, Martin Luther King naj nam bodo svetel vzor na tej poti!

  • sprehajalec

   Nima veze to Olga z demokracijo. Nacije, ki se množijo eksponentno in ki nimajo šans za normalno življenje po naših predstavah potrebujejo nekega tipa, ki jih drži tam kjer so. Libija in Gadafi je bila napaka, sedaj se to odkrito govori.

   Pravzaprav bi moral Zahod pomagati Asadu, da ostane na oblasti, pa uvede trdo roko neprehajanja mej. V razmerah kot so in ob dani civilizacijski stopnji tam doli je NEMOGOČE uvesti kakršnokoli demokracijo, ki ne bi prej ko slej zaključila v medsebojnem streljanju. Trdo roko. To rabijo narodi, morda celo Slovenski. kaj šele tam doli. Demokracija ni nič drugega, kot angleški izvozni artikel, ki se ne prime povsod.

   • AlojzZ

    Da! Celo slovenski narod.
    Mimogrede, v tem smislu se “slovenski” piše z malo začetnico. “Slovenec! in “Slovenija” z veliko, “slovenski” pa z malo. Ja! Le kdo razume ta strašni jezik, kajne?

 • Mihilus

  Anglo-Zionistični imperij še naprej načrtuje svoje imperialistične pohode. Narod doma hira samo, da je denar za vojne. Še malo pa bodo na nivoju Severne Koreje. Slej ko prej se bo ta imperij sesul in to bo dan praznovanja za človeštvo.

  • xtc

   Spet zdravila ali izpustitev odmerka:
   Malo treznosti nebi škodilo:

   • dr Janez Sveti

    Na okope, za obramb USA!
    Dr Janez Sveti Putincar

    • xtc

     A si že vzel kalašnikov in ruksok?:

     • dr Janez Sveti

      To imam vedno pri roki. Skupaj z bombami za bombomet in 500 kom municije-streliva.
      A ti računaš na ameriško pomoč?
      Dr Janez Sveti pun ruksak

   • Mihilus

    Rusija se je izmuznila oprijemu komunističnega novega svetovnega reda. In zato jo zdaj propadajoči imperij mora podrediti. Ker so vsi drugi načini propadli ostane samo še vroča vojna. Akcija v Siriji je namenjena, da se ruši Ruske zaveznike in morebiti potegne Rusijo v vojno.

    • xtc

     RUSIJA SE JE IZMUZNILA KOMUNIZMU_A SI TI KAJ NAROBE SPIL ALI POJEDEL?
     pUTIN KOMUNIST ;AGENT kgb(zadrt komunist_čekist) pa demokrat in kapitalist ti si prbit:

     • Mihilus

      Ah dej no pa sej ne verjameš zares židovskim medijem, da hoče Putin zares napast Evropo in iti v vojno z Natom.

     • xtc

      Daj ne izpadaj trol:

 • xtc

  Dejstvo je ;da mora ASADOV REŽIM ODITI;VENDAR PA JE TREBA ZANJ NAJTI PAMETNO ZAMENJAVO;seveda p je težava;ker tako Sircem kot Turkom smrdi misel o Kurdski državi;seveda je podobno z Iračani in tudi IrNCI ZATO JE NEVARNOST ;DA VSI SKUPAJ POTEGNEJO PROTI kURDSKI DRŽAVI(ZAVEZNICI zda);kar odgovarja tudi Rusom:
  SKRATKA NA bLIŽNJEM VZHODU BO POTREBNA NOVA RAZDELITEV IN POSTAVITEV MEJ::
  Seveda so Kurdi v enaki situaciji kot nekoč Judje;vsi okrog jim odrekajo pravico do držve;čeprav so muslimani jih ne marajo tako ne Šiiti;KOT NE Suniti smatrajo jih manjvredne;nevernike in odpadnike:Sevedabi nastanek močne Kurdske države;ki bi bila bolj sekularnega tipa;hudo omejil moč lokalnih diktatorčkov in islamistov in bi lashko postala lokalna velesila;ki bi hudo omejila moč S Arabije;Irana ;Turčije in stabilizirala regijo ter omejila oapetite lokalnih diktatorjev::ker Kurdi š kar dobro shajajo z krščani;bi lahko taka mešana država postala resna lokalna sila:To pa očitno ni interestam živečih:

  • dr Janez Sveti

   To ne more biti res. Američani so pošteni in se ne vtikajo v notranje zadeve drugih držav.
   Dr Janez Sveti sarkazom

   • xtc

    Torej so Putinčeki po tvoje še boljši?
    JA bravo:

    • macon

     Kdorkoli, ki se tepe z ISILom je naš in v redu. Asad, Kurdi, iraška vlada, Iran in Hezbolah, Rusi, sami naši prijatelji. ISIL mora izginiti iz obličja zemlje.

     • Franc Šink

      Ne.Kaj bo pa potem z vojaško industrijo.Oni se ne tepejo ampak samo klofutajo.

    • AlojzZ

     Ne prepoznamo več sarkazma?

    • dr Janez Sveti

     Rusi so miroljubi in se ne vtikajo v tuje zadeve.
     Dr Janez Sveti Vojna in mir

  • ljubinica

   “Dejstvo je ;da mora ASADOV REŽIM ODITI;VENDAR PA JE TREBA ZANJ NAJTI PAMETNO ZAMENJAVO …”
   1. Zakaj mora Asadov režim oditi? Zato ker se ne pokorava Američanom in Judom? Kristjani v Siriji so na Asadovi strani, ker jih ščiti pred nasiljem islamistov ,,, Američani mirno žrtvujejo kristjane in druge manjšine za svoje interese ….
   2. KDO naj najde pametno zamenjavo? Američani? Ne morejo. V Siriji nimajo zaveznikov.
   Nimajo nikogar, ki bi ga lahko instalirali na oblast.

   • xtc

    Rusi še veliko manj:

 • dr Janez Sveti

  Američani radi pomagajo. Pa poglejmo, kako se sedaj, ko so demokratizirali lepo živi v Tunisu, Libiji, Egiptu, Siriji, Palestini, Afganistanu, ….
  Povod razcvet demokracije, kulture in gospodarstva. Evropejci drvijo v te države, kot turisti in kot poslovneži!
  Hura Amerika!
  Dr Janez Sveti dikatator

  • xtc

   vVAfganistanu so najpreje pomagali Rusi in zanetili vojno in upor V eGIPTU JE VOJSKA HITRO UREDILA Z ISLAMISTIČNIMI DEMOKRATI;;ne vem kaj ima Tunis in ZDA?Da ti najprej razložim že pred zvrženjem prejšnjega predsednika tam je bilo v notranjost dežele ;kot tujcu zelo rizično potovati tako da::::;terorizem pa je prihajal iz Alžira:

   • dr Janez Sveti

    Daj no. Nehaj, ker mi gre na smeh.
    Dr janez Sveti genij

 • ljubinica

  “Kot pravijo, gre za edini način boja proti Islamski državi, s katerim se bo doseglo mir v Siriji. ”
  Noro.
  Pravzaprav grozljivo. A Nova tu ne uporabi sicer tako priljubljenega pridevka ….
  Uničili bi Asada? Kaj pa potem?

 • macon

  Uničenje Asada, ki se najbolj bori proti ISILu bo uničilo ISIL. Pa kdo je tukaj nor, ameriški bedniki bi radi rešili džihadistično bando, ki so jo sami inštalirali in ne bi pet minut preživela brez sodobnih protioklepnih in protiletalskih sistemov. Asad je imel na začetku vojne 10.000 tankov in oklepnikov, kretene v poltovornjakih bi povozil v par tednih. In potem še v rikverc, da bi bili sigurno povoženi.

 • indijanka

  Američani lahko bombandirajo samo tiste, ki povzročajo terorizem in so zaradi tega nevarni širši skupnosti. Ostalo se bodo morali Sirci zmeniti sami. Lahko, da Asad ni pravi. Ampak, to je Sirski boj!

  • sprehajalec

   Ne bodo se nikoli zmenili. Diktator tipa Asad, pa Gadafi, pa Sadam zgradi z leti mrežo povezav in nadzora, ki potem omogočijo vladanje. Bolj ali manj neformalnih. Preko telefona. Kot S. Koreja naprimer, kjer je množica ljudi na položajih odvisna od Kimov in njihovege prisotnosti na prestolu. Takšni Kime ne bodo spustili iz oblasti brez boja.
   Če samo neka frakcija ustoliči nekoga novega še ne pomeni, da bo imel nadzor.

   Še pri nas to ne gre. Lep primer je bil naprimer Janša, ki je sicer imel formalno oblast, toda ni obvladoval množice majhnih nosilcev oblasti in neformalnih mrež, ki ga niso vzele za svojega. Zato pride potem do vzporednega vladanja oziroma vladanja nekoga v senci. Ki lahko mobilizira sile, ki potem takšnega formalnega voditelja lahko zrušijo.
   Vse to je možno seveda v deželah, kjer je značilna nizka stopnja spoštovanja reda in pravil. In je prisega ter lojalnost le mrtva črka na papirju.

   Bolj greš proti severu, bolj pa je to spoštovanje pravil izrazito in tam potem vodja nima tega problema, kot je opisano zgoraj.

   • ljubinica

    “Diktator tipa Asad …”
    ha ha ha
    Naši zavezniki Saudijci so pa vzor demokracije ….
    A misliš, da to, kar si opisal, velja samo za Sirijo in za “nedemokratične države”?
    Tako je bolj ali manj povsod.
    Tudi ZDA imajo svoje murgle: judovski lobi.

 • ljubinica
 • Caetano

  Asad in njegov oče sta vladala, kot diktatorja s pomočjo zakona o izrednih razmerah ene 40 let. Poleg tega je zaveznik teokratičnega Irana in njegovega terorističnega podaljška Hezbolaha. Pod Asadi je bil okupiran Libanon, pod izgovorom, češ da neka levičarska milica nadleguje kristjane. Poleg tega je zatiral Kurde. Sirija tudi ni bila sekularna, kot se marsikdaj napačno predstavlja, saj je celo sama ustava terjala, da mora biti predsednik musliman. Nobenega razloga ni, da bi bil to naš zaveznik.

  Prav tako pa ne morejo biti naš zaveznik islamisti, ne IS, ne Al Nusra oz. Al Kaida, ne salafiti, in vse skupine, ki z njimi sodelujejo, to pa je večina t.i. zmerne opozicije, razen Kurdov in SDF zavezništva. Islamisti so bili uporabljeni s strani Obame in Clintonove, ob podpori S. Arabije, Katarja in Turčije za rušenje Asada. Zalivski denar naj bi jih prepričal, da globalni jihad dajo na stran in dobijo v zameno svoj emirat v Siriji. To pa je propadlo, seveda, ker vsi islamisti stremijo, da bi ustvarili kalifat, posebej pa radikalim je to prioriteta pred očmi. V tem načrtu je Obamova administracija žrtvovala krščansko manjšino v Siriji.

  Po mojem prepričanju so naš zaveznik lahko edinole Kurdi.

  • ljubinica

   Kurdi?
   Mi smo v NATO paktu. Naši zavezniki so Turki.
   Kurdi se najbolj srčno borijo proti ISIS, ker upajo, da se s tem hkrati borijo za svojo državo.
   Američani jih kao podpirajo, ampak ne preveč, ker se bojijo razjeziti Turke ….

   • Caetano

    Podpirajo jih tudi Rusi in Izrael.

 • ljubinica

  V Siriji je taka brezupna situacija zato, ker Američani niso zainteresirani za končanje vojne.
  Ameriški prvi cilj v Siriji je zamenjati Asada. Tega pa ne morejo, ker v Siriji nimajo zaveznikov in nimajo nikogar, ki bi ga po zamenjavi Asada instalirali na oblast.
  Rusi so predlagali sodelovanje z ZDA pri uničenju ISIS. Po tem bi na mirovni konferenci določili usodo Asada in prihodnost Sirije …
  Na to ZDA ne pristanejo ….

 • garfi

  Osama je homoseksualni musliman poročen z moškim transeksualcem
  To je pač njegov domet.

  • Caetano

   He, he. A ni Osama death corpse. :D

 • mojadezela

  Naj povedo resnico. Da želijo Asada uničiti zato, da bodo lahko saudijci vlekli plinovod skozi Sirijo, kar sedaj ni mogoče. In tudi zato so naredili štalo v tej državi in prav nič jih ne briga koliko ljudi je bilo pobitih do sedaj, važno, da bodo imeli koristi. Očitno se že pripravljajo na to, ker dobro vedo, da bo Clintonova predsednica.

  • ljubinica

   “nič jih ne briga koliko ljudi je bilo pobitih do sedaj …” in koliko jih je zapustilo svoje domove … zanje naj pa poskrbi Evropa …

 • mojadezela

  Tajni dokument, ki ga je podpisalo 51 ameriških visokih uradnikov ostro kritizira politiko Obamine administracije v odnosu do Sirije in poziva k omejenim vojnim akcijam proti vladi predsednika Asada. Kot pravijo, gre za edini način boja proti Islamski državi, s katerim se bo doseglo mir v Siriji.

  To pa je skrajno bedast odstavek. Kot, da je Asad privlekel IS v Sirijo. Kot, da saami američani niso financirali in oboroževali teh norcev. Mislim, take očitne amaterske laži, da je že smešno.

 • ..bo amerika kdaj nehala z vojaško agresijo menjavat vlade po državah sveta in nastavljat svoje lutke?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!