Tako so levičarski mediji povsem uničili medijsko industrijo, ki bi morala temeljiti na resnici

Foto: epa

Levičarji velikokrat omenjajo škodljivost lažnih informacij in njihovo epidemičnost  za družbo in demokracijo. Če bi bili iskreni, bi prepoznali, da so prav oni tisti, ki jih širijo v medijih in socialnih omrežjih. Lep primer je bila predsedniška kampanja Hillary Clinton in ravnanje demokratskega tabora.

Ko je Wikileaks razkril 20.000 spornih primerov elektronske pošte Johnu Podesti in s tem sramotno korespondenco med njim in Hillary Clinton, so razkritja v štabu Clintonove takoj označili za ponarejena in lažna. Njihova sporočila in poročila so brez preverjanja informacij takoj zagrabili v medijih, na socialnih omrežjih pa so jih delili več kot 40.000-krat.

Če bi novinarji radi vedeli, čemu so izgubili kredibilnost, bi morali pod drobnogled vzeti najprej svoje prispevke, ki jih dnevno lansirajo v javnost. Največkrat to storijo kar brez dvojnega preverjanja resničnosti informacij. Philip Wegmann, ki je izdelal analizo za Washington Examiner, piše v svoji raziskavi, kako bi moral novinar dodatno podkrepiti svoj pristop do zgodbe, o kateri piše, in s tem okrepiti svojo kredibilnost.

“Še preden bo novi predsednik prisegel in zasedel svoje mesto, bi se morali novinarji umakniti od svojih osebnih in uredniških mnenj ter poročati skladno z resnico, in ne s tistim, kar bi si sami želeli, da bi bilo prav.”

Osnovno vodilo medija bi morala biti resnica in preverjenost informacij
Wegmann je pri tem kot primer dobrega novinarstva izpostavil poročanje NBC-jevega novinarja Peta Williamsa v času terorističnega napada bratov Carnajev leta 2013 v Bostonu, ko ni objavljal nepreverjenih informacij, kar je močno dvignilo slavo in branost medija v tistem času. Številni drugi mediji so se borili za klikanost prispevkov in branost,  Williams pa je zavračal vsakršne špekulacije in ni komentiral govoric.

Williams je zatem postal novinar z avtoriteto, številni pa so ga začeli posnemati pri njegovem delu, zato bi moral tovrstni primer postati “mainstreamovski” način v medijskem delovanju, ki trenutno uporablja zgolj senzacionalne naslove, podkrepljene z zavajujočimi informacijami. Avtor članka namreč ugotavlja, da še bolj kot kdaj koli potrebujemo kakovostno novinarstvo, zato se morajo novičarski mediji ponovno vrniti na poročanje, ki temelji na dejstvih. “To je edini način za medijsko industrijo, da izkorenini problem z lastnimi lažnimi novicami.”

M. P.

 • AlojzZ

  Jap! Tiskanje denarja, ki nima pokritja, povzroča neslutene “dotacije našim medijem”. Poskusimo do volitev ozavestiti čim več ljudi, da ne volijo starih, preskušenih lopovov. Pa tudi njihove novince ne!

 • Sredinec

  uufff … ob vseh številnih primerih lažnivega poročanja med USA predvolilno kampanjo – izbrati prav ta primer – in na osnovi tega kar pavšalno obtožiti leve medije za nič več, nič manj kar uničenje medijske industrije? Halo? Po vseh fact-ckeckingih? Pa kaj vi res samo za ovce pišete?

 • Kat Wilson

  Povsod so lažne novice. MSM jih imajo največ zadnje čase, če pa niso lažne so pa prirejene in se da pomen razbrat med vrsticami. Alternativci so malce boljši, vsaj povejo kar si mislijo. Hujskajo pa oboji, eni na tak, drugi pa na drugačen način.

 • Krtača17

  Nova24 kar lepo se prištejte med lažne zahodnjaške medije. Vas vsake toliko prečekiram pa še nisem našel ene resnice tu gor. Sama zavajanja, lažna poročanja, napihovanja in podpihovanja in kar vam gre najbolje ko se že ne morete zlagat – enostavno zamolčite novice. Zgleda da so vaši komandanti tam v sanfranciscu malo zmedeni kaj bi sploh še poročali….

  • xtc

   Lahko se prišteješ tudi med rusofilsko komunistične lažnivce_taorej si popolnoma levo kredibilčen:

  • baubau

   Res zanimivo,Krtača17….te vsake toliko časa “prečekiram” in v tvojih komentarjih prebiram točno to,kar tebi menda ni všeč…a me ne čudi,saj vem,da je vladar tega sveta lažnivec.Zato pa berem natančno,brskam,iščem in najdevam vsaj drobce resnice med vrsticami pa če jih avtorji hočete še tako globoko skriti.

   • Krtača17

    Če pa na tem portalu najdeš trohico resnice potem si pa car.

 • Krtača17

  Aja pozabil sem omenit še dežurne plačance ki želijo usmerjat mnenje s svojimi komentarji

  • xtc

   Lepo ;da si nas spomnil na svoje poslanstvo_Hvala!

 • xtc

  Če je tole v ZDA;kaj bi potem tam pomenilo ;če bi Američani videli poročanja naših “kredibilnih ” medijev tipa Pop;A kanal:RTVS; Mladina;Dnevnik:Delo in v zadnjem času pod poveljstvom družbeno politične delavke Toplakove vse bolj navijaške Finance;ki se vse bolj odmikajo od kredibilnega medija;čeprav najbi bilo njihovo delovanje bolj kot ne ekonomsko_postajajo vse bolj glasilo levice_žal:
  Ti kredibilni mediji nam dnevno razlagajo ouspehih države;o orožjuin kupih denarja;klinikah;vojnih zločinih ipd zadevah ;ki naj bi jih imeli opozicijski voditelji ali jih zagrešili;razglabljajo ;da saj so bili obsojeni po celi Evropi;pri nas pa oproščeni;razlagajo;da je vse dokazano;lažejo kako dobro stoji država med tem pa nas iz tujine in Bruslje vse bolj opozarjajo in to javno ;da drsimo po Grški poti;pitajo ljudi z zgodbicami o mega investicijah kot je ona o Magni v Mariboru;čeprav se še le ta ni odločila za gradnjo tam in zgolj razmišlja:
  Seveda pa mediji ob tem zamolčujejo temno plat zgodbe;da JE INVESTICIJA mAGNE VSE BOLJ MAJAVA ZARADI VSE VIŠJIH STROŠKOV DELA IN DRUGIH STVARI V sLOVENIJI;ZAMOLČUJEJO;DA SLOVENSKA ORODJARSKA INDUSTRIJA IZGUBLJA BITKO Z čEŠKO IN DA SE POSLI SELIJO TJA;KOT TUDI OSTALA INDUSTRIJA;PRIKRIVA SE DA JE VEČINA IZVOZNIOH PODJETIJ Z DELAVSKIMI IN ŠE KATERIMIPLAČAMI NA ALI CELO POD MINIMALCEM(VKLJUČNO ZpETRIČEVIM kOLEKTORJEM);da firne ne pokrivajo oz:dohitevajo stroškov;ki rasejo vse hitreje;da nekatere tudi v državni lasti sploh ne plačujejo(že več let );dajatev za delavce in da se plačilna disciplina znotraj Slovenije poslabšuje:
  Firme pa vse težje dohajajo hitro rastoče davčne apetite države;ki le še rasejo;nekatere svojo “uspešnost” skrivajo za državnimi pomočmi;subvencijami;nepovratnimi sredstvi ;če so vodilni napravi strani v resnici pa že zdavnaj pod vodo;če bi morala živeti od narejenega:
  Firme zaradi vse bolj rastočih stroškov in ropanj države in pogoltnih lastnikov(predvsem levih);ki izčrpavajo lahko dobljene firme;izdobavljajo vse več izdelkov z reklamacijami in izgubljajo posle ali pa se vestijo še večji cenovni pritiski:
  Tako v Sloveniji prihajamo do absurda;ko minimalec kmalu ne bo zadostoval več za poližnice(dvigniti ga ni možno zaradi konkurernce);bo pa predrag zaradi vse požrešnejše države in njenih firm; iz katerih črpa in ropa:
  To je realnost;kisi jo skoraj ne upa objaviti nobeden slovenski medij razen redkih izjem pa še ti so molj ali manj elektronski:

 • Olga

  Delovanje režimskih medijev v Sloveniji je koruptivno in zločinsko! Vse pisune je treba lustrirati in sankcionirati! Bralci jih moramo izolirati z odpovedjo časopisov in revij, saj so se infiltrirali celo v rumeni tisk! V svetu je rumeni tisk znan po tem, da mu ljudje ne verjamejo! V Sloveniji pa bralci nasedajo vsaki novinarski raci!
  V ZDA je pluralnost medijev kljub levaškim izpadom in manipulacijam zagotovljena, zaradi pokončnih, profesionalnih, raziskovalnih in etičnih novinarjev! Na vseh nas pa je, da jih podpiramo s kupovanjem njihovih knjig in časopisov!

 • illxi

  “Če bi novinarji radi vedeli, čemu so izgubili kredibilnost, bi
  morali pod drobnogled vzeti najprej svoje prispevke, ki jih dnevno
  lansirajo”

  mislim, da je to malo zastarelo razmišljanje, ki ne more več delovati: npr leta 1983 je 50 podjetij kontroliralo 90% vseh ameriških medijev, danes pa samo 6 (ŠEST) multinacionalnih korporacij (Viacom, Comcast, Time-Warner, Disney, CBS, News Corp).
  Naši (in ostali evropski) mediji večinoma dobivajo novice od njih, tako da so funkcionalno tudi pod kontrolo teh šestih– nek novinar lahko tisočkrat drobnogleda svoj prispevek, pa ne bo kaj dosti zaleglo :) dokler te strukture obstajajo.

 • tarantela

  Novinarji pišejo, pisarijo, opravljajo, lažejo, odvisno od tega, za kakšno “resnico” so plačani. Je hudič, za plačo stisneš zobe in natipkaš, kar zahtevajo. Mi pa beremo in verjamemo ali pa ne. Tu “obdelujemo” levo usmerjene, desni niso pa prav nič boljši, večkrat še slabši, čeprav ne bi smeli biti že zato, ker trdijo, da so resnicoljubni!

 • Aron

  vse lepo in prav, a najprej se bo potrebno pogledati v ogledalo in se vprašati, kaj je nova doprinesla medijskemu prostoru v smislu poglobljenih in objektivnih analiz?

 • dr Janez Sveti

  HHahahahahaha…novinarji pišejo resnico? hahahahahahaha
  DR Janez Sveti Resnicoljubnež

  • indijanka

   Kaj pa je resnica? So to besede? Ali po Freudovi teoriji Ledene gore tisto kar je neizrečeno? A veš, da je pod gladino vode ledena gora večja kot nad. Da tisto kar je pod vodo lahko nasmeji srce in prinese zvezde v oči lahko pa tudi ustvari bliske v očeh. Ljudje smo lakmusov papir za tisti del komunikacije pod gladino vodo. Pomembnejša je.

   • dr Janez Sveti

    Freud..ne poznam ga osebno. Sem pa slišal, da nima vse v glavi poštimano. Menda mu manjka kakšna dila.
    DR Janez Sveti genij

    • indijanka

     Utrujena sem. Nori dnevi so. Vsi bi radi vse. Hvala, ker si me vsaj malo nasmejal, čeprav luna deluje nate.

     • dr Janez Sveti

      Nocoj je bila tako velika, da sem bil kar očaran.
      DR Janez Sveti lunosledec

     • indijanka

      Res? Sledila sem ji samo v sanjah.

     • dr Janez Sveti

      Danes je tudi velika.
      DR Janez Sveti lunonos

     • indijanka

      Sem jo videla, ko sem se peljala domov. Sedajle mi pa ne paše zret v nebo. Izjemno lepo, da jo gledaš ti. Nekaj delam za službo, pa mi misli uhajajo in razmišljam o tem katero pesmarico si bom podarila za konec leta.

     • dr Janez Sveti

      Jaz pa iščem čas, da razložim pravniku idejo o ustanovitvi organizacije, ki bo kontrolirala ponudbo določeno vrste hrane na EU tržišču. Moram se posvetovat, kakšna organizacijska oblika, bi bila najprimernejša. Jutri grm na pot, da si ogledam podjetje, ki zna izrezat iz železa čudovita umetniška dela uporabne vrednosti. Računalnik in plazma! To bo zanimivo! Kot v vesolju :)
      Dr Janez Sveti lud ko kamen

     • indijanka

      Super. V tem trenutku me ne zanima posel in še manj hladno železo. V svojem svetu sem in bom zaspala ob eni izmed pesmi, ki jo neizmerno rada poslušam od anouk.

     • indijanka
  • tarantela

   Ja, sedaj bo pa razmišljal, kaj si pravzaprav povedal!!! Najbrž ne bo uganil.

 • totex39

  Mediji so naravnani že tako, da pišejo kot jim valevajo in dobro plačujejo lobiji, ki jim je v interesu, da se objavljajo lažne neresnice.

 • plamen100

  to je resnica in realnost v Angliji in 99% slovenski levicarskih medijev te resnice nikoli ne bi objavilo. In ce je Anglija izstopila iz EU da pocisti to golazen iz Sngleskih tal potem je jasno nsredila prav. Ce kateri drzavi ne bo pasalo njihovo ciscenje jih komot lahko preselijo tja. To pa ie pjravi multikulti kot si ga zeli slovenski levifasizem!

  http://www.express.co.uk/news/uk/673789/Blackburn-Islam-muslim-community-rise-of-the-burka-Koran-religion

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!