Talibani napadli Natov konvoj na jugu Afganistana

Foto: epa.

Talibani so v sredo okoli poldneva napadli konvoj zveze NATO na območju Damana v Kandaharju na jugu Afganistana. Samomorilski napadalec se je v konvoj s tremi oklepnimi vozili zaletel z avtomobilom polnim razstreliva. Po zadnjih podatkih sta v napadu umrla dva ameriška vojaka. 

Na območju Kandaharja so talibani v zadnjem času zelo aktivni, v zadnjih nekaj dneh je prišlo do več konfliktov med to skupino in afganistanskimi varnostnimi silami. Tudi poročilo Združenih narodov je to provinco na meji s Pakistanom razglasilo za eno najnevarnejših območij na svetu za civiliste.

Tiskovni predstavnik Pentagona je za javnost že potrdil, da sta v samomorilskem napadu življenje izgubila najmanj dva ameriška vojaka. Združene sile ZDA in zveze NATO imajo na območju Afganistana 13.5oo vojakov, ZDA pa še dodatnih 84.000 vojakov. Nova ameriška administracija pod vodstvom Donalda Trumpa pa že razmišlja o okrepitvah svojih sil z dodatnimi 4.000 vojaki. Sile NATO v Afganistanu od 1. januarja 2015 vodijo misijo Odločna podpora, v okviru katere nudijo opremo, usposabljanje, svetovanje in druge vrste pomoči afganistanskim varnostnim silam. V misiji NATO sodeluje tudi Slovenska vojska.

Foto: epa.

Odgovornost za napad so že prevzeli talibani in to kar prek družbenega omrežja Twitter. Napad je bil usmerjen proti tujim silam v bližini enega od oporišč afganistanske tajne službe, je sporočil Qari Yusuf Ahmadi, predstavnik talibanov.

Talibani so sunitsko islamsko fundamentalistično politično gibanje, ki je v Afganistan prišlo leta 1996 po porazu mudžahedinov. Skupino sestavljajo večinoma Afganistanci, ki so se urili v verskih šolah v Pakistanu, skupaj z mudžahedini, nekdanjimi islamskimi vojščaki. Na območju Afganistana so ustanovili Islamski emirat Afganistan in uvedli strogo šeriatsko pravo. Imeli so nadzor nad večino ozemlja države do ameriške invazije leta 2001, ki je sledila terorističnemu napadu 11. septembra. Skupina se je nato reorganizirala v uporniško gibanje v boju proti tujim silam in novo afganistansko vlado, ki jo podpirajo ZDA.

U. V.

 • RATATA

  Vsi naj gredo domov! Talibani in natoAmerikani.

  • mannuro

   To ne bo pomagalo. Te opice bi blo potrebno izolirat, naj si naredijo red same. Saj, ko jim ne bi več lifral “človekoljubne” pomoči in hrane, bi jih hitro srečala pamet.

   • RATATA

    V mojem interesu ni njim pomagat. Tudi tistemu, ki zagotavlja pomoč ni interes pomoč kot takšna ampak je to le krinka za prevlado in nadzor.

    • mannuro

     Itak da ne. Tudi nima smisla. Izolirat zato, ker vidiš kako lezejo te opice iz države. Ko prvi strel poči, to samo leti iz države. Pa predvsem tisti, ki bi se lahko borili za dobrobit naroda. Poglej Bosno, Kosovo,.. to samo leti ven! Zato izolirati, naj se pogrizejo. Koliko Slovencev je pa bežalo iz Slovenije, ko je bil direndaj tiste 10 dni? Spomnim se predvsem nekaterilh znanih lokalnih lewakov, ki so stisnili piz.. ostali pa .. bi samo z vilami, če je treba. To je narod! Sprašujem se edino, kam je šla sedaj ta bojevitost!

     • RATATA

      Bojevitost je odšla oktobra 1991 z jna na jug.

     • mannuro

      Ja se bojim. Ostali so samo tisti plastični psički z glavo na utež, ki po potrebi samo kimajo :)

     • RATATA

      Zunanjega sovražnika ni.
      Komiji so okupiranost enkratno in najučinkoviteje izkoristili. S svojo 45 letno zasidranostjo v vodenje sistema in s položaji ter infrastrukturo v ljudeh-kimavcih vseh podsistemov, ki so jim zaupali in katerim so že prej omogočali privilegije zato, da so imeli “podržku”, so se znali navidezno priključiti tistim resničnim borcem za samostojnost. Ti so jim pa nasedli in verjeli. B.M.Z je enkrat rekel, da bi, če bi se izvedla lustracija morali lustrirati petino Slovencev. Pa kaj potem?!?!
      Tisti in taki kimavci pa še vedno kimajo za minimalne privilegije zasedanja sluźb, skromnejši pa za privilegije prejemanja socialne transferjev. Preostanek le verjame, da se nič ne da in tako mora biti.
      Omejenci neverjetnih razsežnosti.
      Jaz, kot “desničar” in zagrizen protikomunist (sicer privatnik, ki mu nič materialno ne manjka) sem takoj za sesutje vseh kaviar socialističnih lastnikov kapitala in firm, če so ga pridobili s krajo in fiktivnimi posli ter izčrpavanjem teh firm. Ampak ne bom se pa izpostavil tako, da bom ogrozil eksistenco, saj poznam moč, ki jo imajo pokvarjeni levičarji (po novem kapitalisti), saj so jim vse to omogočili njihovi ljudje na položajih v sodstvu, policiji, ministrstvih, upravi, za kar so jim plačali in za to jih morajo ščititi še naprej (kdaj tudi kdo umre). Torej ima mafija res državo v svoji lasti in posesti!
      Ljudje se med seboj nekaj prepričujemo. Med prijatelji, žlahto… ni kritične mase! Tudi to je res: še premal je lačnih zgleda(?) Potem so pa (pionirske socialistične organizacije s podporo rtv…) prevzeli neko “botrstvo” in podobne flikarije in rdeči križ…. jebemti no(!) Pesek v oči!!!
      Naj nas že nekdo napade od zunaj!

     • mannuro

      1. Petina ni dovolj! Številka se giblje blizu 1/3. Čeprav je smrdečih glav samo nekaj malega. Ko bi šle te, je vse ostalo, v tropu bedakov, postalo precej preprosto.
      2. Pameten človek :))
      3. Tudi ta “pesek v oči” kmalu ne bo več pomagal. Prihaja moment, ko bo v EU zmanjkalo denarja, to je tisti denar, ki drži v iluziji celotno EU. Takrat bo imela Slovenija sama en velik problem, ker se bo državna uprava sesula – pa rdečkarji tudi. Če ne prej – takrat se bo zagotovo čistilo.
      4. Ne želi si, da vas kdo napade od zunaj, ker se bo Slovenijo razkosalo. Partizanstva tokrat ne bo! Gošča je čisto nekaj drugega, kot lov za pokemoni po parkih + glede natehniko, gošča ni več rešitev.

      5. Želim lahko noč. Zunaj je prekrasna hladna noč, grem raje malce crtljat mojo ženskico, kot pa da tu, že celi čas berem, samo o tej pedrski gamati, musličih,.. Če se pojavijo tukaj, je župan rekel, da bo moderniziral lovsko družino! ;)

     • RATATA

      Pametno si se odločil. Pri nas je toplo in kar soparno. Jaz se bom še okrog bajte potikal in urejal misli, pol pa stuširat in spat v hladovino.

     • mannuro

      Hja. Pri nas ni neke sopare, imam res visoke in facinantne hribe za bajto.. tam pa pride vedno dovolj svežega zraka dol. :)

 • Najplemenitejši

  Bravo talibani! Tako se dela z okupatorjem!

 • Morala

  Zakaj tuji vojaki umirajo v tujih deželah!? Tam ne bo miru, če ga v dveh letih niso bili sposobni vzpostaviti. Naj si sami naredijo red, le preko meja naj se ne širijo.

  • sunday

   italijanske ladje bi res bilo potrebno potopiti že pred leti in bi bilo polovico podganjih iztrebkov v eu manj!!!

 • sunday

  čudi me, da ni več terorističnih napadov po eu, če si stvar razložim, pridem do zaključka, da jih verjetno do nove izvolitve fate merkl tudi ne bo , po tem pa nam bog pomagaj, se pravi je dogovor med levisti im podganjimi iztrebki naj se malo potuhnejo do volitev po volitvah pa naj vdarijo s polno paro po evropejcih sa zato so povabljeni, da sejejo strah – gnoji alahovi in rdeči!!!

 • sale

  talibani napadli katolibane

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!