Poglejte, kako na Snapchatu in Instagramu otroci preprodajajo droge

(Foto: iStock)

Nedavno so kriminalisti odkrili, da najstniki preko socialnih omrežij, kot sta Snapchat in Instagram, preprodajajo trde droge. Otroci in najstniki so iznašli nov način preprodaje – s tako imenovanimi emotikoni. Male digitalne sličice, ki se ponavadi uporabljajo za izražanje čustev v digitalni komunikaciji, so sedaj postale prave kode za lažjo prodajo in kupovanje ilegalnih substanc. Ena izmed največjih tolp za preprodajo prepovedanih drog v Britaniji je v dokumentarcu na televiziji BBC razkrila, da se več kot 75 odstotkov preprodaj med dijaki zgodi preko socialnih omrežij.

Novinarka Stacey Dooley je dejala, da je po njeni raziskavi izmenjava drog na trgu zelo lahka. Kot raziskovalna novinarka pod krinko se je dogovorila za izmenjavo ekstazija oziroma droge MDMA z dvema najstnikoma. Eden od njiju ji je zaupal, da na dan s prodajo drog otrokom zasluži približno 300 dolarjev.

Foto: iStock

Novinarki pod krinko so dovolili dostop do tako imenovane ‘varne hiše’, ki je ena izmed največjih tolp za preprodajo drog v državi. Šefi, ki so ji ponudili tekoči kokain iz Južne Amerike, so imeli obraze prekrite z maskami. Tudi oni so potrdili, da je izmenjava prepovedanih substanc danes v 75 odstotkih izpeljana prek socialnih  omrežij in da jim to omogočajo mlajše generacije. Dodali so, da zaradi takšne možnosti preprodaje nekateri zaslužijo tudi do 26.000 dolarjev na dan. Zaupali so ji, da je simbol za drogo jesenski javorjev list. Drugi simboli so še: igla, tableta, diamant in strela ter srce za ekstazi.

Stacey Dooley skrbi, da socialna omrežja, ki so raj za preprodajalce, ne bodo ukrepala, dokler se kakšnemu od otrok ne bo zgodilo kaj zelo tragičnega.

Snapchat, ki ima več kot 250 milijonov uporabnikov, in Instagram sta poslala sporočili, da spodbujata vse, ki na njunih omrežjih opazijo karkoli sumljivega, naj to takoj prijavijo njim in ustreznim organom.

N. Š.