Teror v Franciji: zamaskirani storilec vdrl v upokojenski dom in ubil ostarelo nuno

Foto: epa.

Iz Francije poročajo o novi tragediji; v četrtek zvečer je zamaskirani vsiljivec v vasici Montferrier-sur-Lez na jugu države s puško in nožem vdrl v upokojenski dom za nune in menihe ter eni izmed starejših nun prerezal vrat. 70 menihov je vzel za talce, preden je pobegnil pred policisti z oddelka za boj proti terorizmu. Možje postave so obkolili upokojenski dom, toda morilca še niso našli, zato so za njim sprožili obsežno racijo.

Francoska protiteroristična policija je noč preživela na prostem, v lovu za zamaskiranim zločincem, ki je po podatkih francoskih medijev ubil vsaj eno osebo, žrtev pa bi neuradno lahko bilo še več. Zamaskiranec naj bi v upokojenski dom vstopil okrog 21.30, očividci pa so slišali strele iz puške ter krike ostarelih prebivalcev doma, ki večinoma pripadajo verski skupnosti katoliških afriških misionarjev. Policija je na širšem območju umora blokirala vse ceste, a storilca do jutranjih petkovih ur še ni izsledila.

Policija in reševalci so na prizorišče zločina pridrveli le nekaj minut po tem, ko je enemu izmed zaposlenih v ustanovi skrivaj uspelo sprožiti klic v sili, nakar ga je storilec privezal na stol. Čeprav naj bi po prvih informacijah umrla samo ena izmed zaposlenih v domu, pa mediji poročajo, da je vsiljivec zvezal in mučil tudi upravnika doma. Žensko, ki jo je na koncu brutalno umoril, je privezal na stol, ji grozil in jo na koncu trikrat zabodel.

Policija sicer še ne more potrditi, če gre za teroristično dejanje posameznika, je pa po njenem poročanju storilec pobegnil nekaj minut čez polnoč, ko so stavbo obkolili oboroženi pripadniki posebnih policijskih enot. Potem ko so vdrli v zgradbo, so preiskali vse prostore; osumljenca niso našli, zato pa truplo privezane umorjene nune. Kmalu po tem, ko so dom evakuirali, so se po temeljitem pregledu vseh prostorov sostanovalci žrtve lahko vrnili v dom in se ji poklonili s simboličnim verskim obredom. Policisti so morali stanovalcem pomagati, saj so stari med 70 in 90 let, zato imajo težave pri gibanju.

Francoske oblasti so zdaj na lovu za neznanim moškim, ki je nosil temna oblačila, pulover s kapuco in podkapo. Razlogi za storilčevo dejanje niso jasni, lahko pa bi bili religiozne narave. Za nadškofijo v Montpellierju je napad prišel kot velik šok, saj je dom za upokojence lociran v tihi in mirni okolici na francoskem podeželju. “Res ne moremo verjeti, zakaj bi nekdo zagrešil takšno tragedijo v domu za upokojence, ki večinoma nudi dom nekdanjim misijonarjem v Afriki,” je povedal Wayne Bodkin, predstavnik za odnose z javnostjo.

Zanimivo, upokojenski dom se nahaja približno 30 kilometrov od mesteca Lunel, kjer naj bi se zadrževali skrajni džihadisti, kar bi lahko pojasnilo nerazumen in krut napad na upokojene katoliške misijonarje. Francoska javnost ima še dobro v spominu julijski napad dveh pripadnikov Islamske države na 84-letnega katoliškega duhovnika v pariški cerkvici v Rouenu, ki sta ga ubila kar med maševanjem, preden sta tudi sama umrla pod policijskimi streli.

L. S.

 • totex39

  Bedasti Francozi, vedo namreč kje se nahajajo džihadisti in jih očitno kar gledajo, namesto, da bi jih uničili.

  • cosmosjasnovidec

   Če se jih pa bojijo tako kot pri nas.

 • tarantela

  Duhovniki so oblečeni u kikle, pa je mislil, da je to 70 devic. Če je bil musliman. Mogoče je pa to oni, ki je pri nas razbijal kipce.

 • rubec

  Enega takega imamo tudi mi v Kopru. Medtem ko Francozi za njihovega zahtevajo 55″ giljotino slovenski levaki kričijo naj se našemu v sobo psihiatrije montira 55″ Le Plazmé. Jutri so že skoki.

 • Caetano

  Ta jihadistični napad je bil izvršen po nalogu ISIS-a sporočajo franc. mediji.

 • Olga

  Levaški papež jim pa noge umiva!

 • samsara

  Svojemu papežu naj se zahvalijo in še naprej molijo zanj.

  • Adolf Hitler

   nebo dolgo traialo ko im bo začel še kurac cuzat buzerant anti kristov

   • cosmosjasnovidec

    Hahaha

  • Marija

   Še za veliko stvari se bodo lahko zahvalili dobremu Frančišku. Takšnega gada težko najdeš.Pa preoblečen v božja oblačila.

 • Marija

  Kakšen članek. Kaj jim ni jasno?Nobeden napad ni slučajen in ga ne naredi posameznik po svoji volji. Ampak ima vedno ukaz od zgoraj.In tega bo vedno več.Samo EU nič,da bi začeli te pošasti izganjati.Denar res naredi vse,da se proda EU parlament. Naj mi oprostijo tisti kateri se niso prodali.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!