Teroristična skupina Boko Haram izpustila več kot 100 ugrabljenih deklic

Nigerijski predsednik Muhammadu Buhari (foto: epa)

V Nigeriji je skrajna muslimanska skupina Boko Haram izpustila 101 od 110 deklic, ki so jih ugrabili prejšnji mesec v napadu na dekliško šolo v zvezni državi Yobe, so sporočili z nigerijske vlade. Minister za informiranje Lai Mohammed je pojasnil, da je izpustitev “brezpogojna”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Minister je dodal, da se jim je uspelo dogovoriti o izpustitvi s pomočjo “prijateljev države”, ni pa navedel podrobnosti. Potem ko je sprva sporočil, da so izpustili 70 deklic, je sedaj sporočil, da so izpustili skupno 101 deklico.

Prejšnji teden je predsednik države Muhammadu Buhari sporočil, da se bodo s teroristi pogajali o izpustitvi, češ da nasilje ni rešitev.

Da so borci vrnili deklice v kraj Dapchi, kjer so jih ugrabili, je potrdil tudi oče ene od deklic Bashir Manzo. Oče je še pojasnil, da so jih pripeljali pred šolo danes zjutraj v več vozilih in jih izpustili. Po njegovih besedah so jih pred šolo odložili ugrabitelji, nato pa odpeljali naprej. Na ulicah sedaj poteka slavje.

Boko Haram je 19. februarja napadel vladni kolidž za znanost in tehniko v mestu Dapchi, ki ga obiskuje 906 deklet. Po napadu so pogrešali 110 deklet. Nigerijska vlada je ugrabitev potrdila skoraj teden dni kasneje. Skrajneži so že leta 2014 iz šole v kraju Chibok na severu Nigerije ugrabili 276 deklet. 59-im je uspelo pobegniti takoj, 107-im pa je uspelo pobegniti pozneje, ali pa so jih našli oziroma rešili.

Predsednik Buhari je bil na čelo države izvoljen leta 2015 ravno z obljubo, da bo premagal Boko Haram, februarski napad pa je bil najhujši, odkar je predsednik.

Ime Boko Haram izraža prepoved zahodnega izobraževanja. Prizadevanja teroristične skupine, da bi vzpostavila islamistično državo na severovzhodu Nigerije, so od leta 2009 zahtevala najmanj 20.000 smrtnih žrtev, več kot 2,6 milijona ljudi je moralo zapustiti domove.

D. Č.

 • Caetano

  Rushdie ni zaman govoril o ”Satanskih stihih”, ki navdihujejo taksne stvari.

  • stajerc5

   Saj je tudi drago placal to misel.

 • šmentanamuha

  Zanimivo, kako levi komentatorji ob takih novicah kar poniknejo.

 • Caetano

  Štirje civilisti ubiti v turških letalskih napadih na Kurde v Iraku:

  http://www.rudaw.net/english/kurdistan/22032018

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!